Cum arată acum Marele Templu de la Sarmizegetusa Regia. Cetatea dacică se redeschide pentru turişti

Ultima actualizare:

    Iată ce vor vedea turiştii care vor vizita situl din Munţii OrăştieiFoto: Consiliul Judeţean Hunedoara
Iată ce vor vedea turiştii care vor vizita situl din Munţii OrăştieiFoto: Consiliul Judeţean Hunedoara

Gata, s-au încheiat lucrările de reabilitare a Marelui Sanctuar Solar de la Sarmizegetusa Regia! Faimoasa aşezare dacică va fi deschisă publicului, după aproape o lună de şantier.

De vineri, 27 octombrie, va fi permis din nou accesul turiştilor în aşezarea antică din Munţii Orăştiei. De altfel, în prima zi, intrarea va fi gratuită, după cum informează Consiliul Judeţean Hunedoara.

„Situl Sarmizegetusa Regia este pregătit să-şi primească vizitatorii, începând de vineri, 27 octombrie 2017. Monumentul UNESCO a fost închis la începutul lunii octombrie pentru o serie de lucrări de restaurare şi conservare cuprinse în cadrul proiectului <<Întreţinere, restaurare, conservare la monumentul istoric Sarmizegetusa Regia – Grădiştea de Munte>> (înlocuire stâlpi din lemn la marele templu circular, înlocuire gard metalic cu gard din lemn la drumul pavat). Lucrările s-au încheiat înainte de termenul stabilit în contract”, informează Consiliul Judeţean Hunedoara.

Stâlpii vechi fuseseră montaţi în 1980


    Aşa arăta Marele Sanctuar Solar înainte de reabilitare. Fotografia a fost făcută în august 2017Foto:
Aşa arăta Marele Sanctuar Solar înainte de reabilitare. Fotografia a fost făcută în august 2017Foto:

De la începutul lunii octombrie, au avut loc lucrări de înlocuire pentru 112 stâlpi din lemn la marele templu circular. De asemenea, au fost montaţi noii stâlpi din lemn de stejar, de diferite dimensiuni, pentru a înlocui stâlpii vechi din anii 1980, distruşi sau putreziţi, care dădeau o formă spectaculoasă sanctuarului antic. Stâlpii au fost plantaţi chiar pe locul în care au fost descoperite urmele stâlpilor antici. „Ei reprezintă de fapt structura portantă a unor încăperi concentrice din interiorul templului. Soluţia a fost alesă pentru a sugera vizitatorilor faptul că acolo a existat o structură construită. Ea sugerează volumetria interioară a acestui edificiu din antichitate, îi redă contururile şi descrie perimetrul încăperilor interioare”, explică istoricul Gelu Florea, coordonatorul şantierului arheologic de la Sarmizegetusa Regia. Până la 1 decembrie, situl va fi deschis între orele 09.00 şi 18.00. Sarmizegetusa Regia, vechea capitală a Daciei pre-romane, datează de peste două milenii, iar ruinele ei se află în Munţii Orăştiei, la poalele Vârfului Godeanu, considerat de unii dintre istorici drept „muntele sfânt al dacilor“.Click! spune

În Sarmizegetusa Regia, călătorii găsesc urmele unei aşezări urbane înfloritoare din Epoca Fierului, cu temple misterioase, în jurul căreia au fost ridicate celelalte cetăţi dacice, care aveau în special rol de apărare. Aici au fost descoperite în ultimii ani mai multe tezaure preţioase de bijuterii şi monede antice de aur şi argint, multe dintre obiecte fiind considerate unice.

image
image
image
image
image
image
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
controlor tren jpg
postas greva jpg
Paine mucegaita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net