Cum alegi cel mai bun dovleac pentru Halloween

Ultima actualizare:

Pe 31 octombrie ne vom costuma în personaje de poveste şi vom aprinde felinarele. Însă, până atunci, va trebui să facem rost de dovleci pentru sculptat, decorat şi pictat.

Dacă pleci la piaţă sau la magazin în căutarea bostanului perfect, va trebui să ştii, înainte de toate, cum să-l alegi pe cel mai proaspăt şi sănătos. Iată câteva sfaturi utile!

Coaja trebuie să fie fermă şi netedă

Dovleacul pe care îl cumperi trebuie să aibă coaja fermă, cât mai netedă şi lucioasă. Dacă prezintă zone moi, află că bostanul este stricat şi chiar mucegăit pe interior. Iar dacă încă nu a apucat să se strice, acestea vor fi primele zone care se vor altera. 

Alege dovleci pentru decor

Este important să nu faci confuzia între dovlecii de decor şi cei pentru plăcintă. Dacă nu eşti sigură, întreabă vânzătorul. Odată ce te-ai pus la punct cu acest aspect, recomandat este să cumperi bostani de culoare portocalie. Dacă vrei să sculptezi sau să pictezi mai mulţi, poţi alege nuanţe diferite de galben, gri, alb şi portocaliu, pentru a obţine un joc vesel de culori. 

Atenţie la pete

Aspectul sănătos şi proaspăt este esenţial pentru un dovleac de Halloween. Evită să cumperi produse care au coaja pătată, zgâriată, tăiată sau lovită. Atenţie la eventualele pete de culoare închisă, maronie sau neagră. Sunt un semn că dovleacul nu va rezista prea mult timp, chiar dacă îl vei ţine la rece. 

Codiţa, verde închis sau maro

Un dovleac sănătos şi proaspăt, numai bun de pictat sau sculptat, trebuie să aibă codiţa verde închis,  în nuanţe de maro sau negru. Atenţie! Dacă observi codiţa moale sau uscată, alege un alt bostan. 

Ce mărime alegi

Dacă vei ţine bostanul afară, pe  prispa casei, de exemplu, sau vei decora aleile din grădină, atunci acesta trebuie să fie cât mai mare. Dacă, dimpotrivă, îl vei ţine în casă, va trebui să alegi mărimi medii. Atenţie! Trebuie să ştii că cu cât dovleacul este mai mic, cu atât se va tăia, curăţa şi sculpta mai bine.  

Cumpără în funcţie de greutate 

Alege un dovleac şi cântăreşte-l în mână. Dacă ţi se pare că este mai greu decât ar trebui, află că tocmai ai ales un bostan sănătos şi proaspăt. 

Ce formă alegem

Un dovleac pentru sculptat trebuie să aibă o formă cât mai rotundă ca să stea firesc în locul în care va fi expus. Mai mult, bostanul rotund se sculptează mai bine decât cel cu formă lunguiaţă. Nu în ultimul rând, are mai mult miez şi mai multe seminţe. Pe de altă parte, trebuie să ştii că un bostan cu o formă lunguiaţă se va transforma într-un felinar mult mai înfricoşător. Dezavantajul este că se curăţă şi se sculptează mai greu, din cauza formei sale. 

Cum îl păstrezi proaspăt

Până la Halloween mai sunt câteva zile bune, iar dovleacul tău va trebui păstrat cât mai proaspăt. Astfel, după ce l-ai cumpărat, trebuie să-l ţii în încăperi reci şi întunecate sau undeva în aer liber, însă ferit de umezeală şi îngheţ. Nu-i tăia codiţa şi nu-l spăla, în cazul în care observi că este murdar, pe alocuri, de pământ. 

Preţurile încep de la 2 lei kilogramul 

Dovleacul pentru decor, cel care se sculptează şi se pictează de Halloween, se vinde în supermarket, hypermarket, pieţe şi târguri începând cu preţuri de la 2 lei kilogramul. La Carrefour te costă 2,49 lei/kg, în timp ce un dovleac pentru copt porneşte de la 0,99 lei/kg. Un bostan plăcintar are preţuri de la 0,99 lei/kg, iar pentru un dovlecel mic, de decor, vei plăti de la 3 lei bucata. preţurile pot ajunge la 4, 5, 6 şi chiar 10 lei bucata, în funcţie de forma şi mărimea bostănelului. Unii dovlecei au formă de pară, alţii de măr, alţii par a fi nişte ciuperci uriaşe sau steluţe de mare. 

image
image
image
image
image
image
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net