Cum ajung «copiii-problemă din Germania» sclavi la Vişeu

Ultima actualizare:
Copiii erau supusi la munci epuizante
Copiii erau supusi la munci epuizante

Cazul copiilor germani puşi la munci epuizante, bătuţi şi ţinuţi în sclavie într-un centru de reeducare din Maramureş a şocat opinia publică.

Programul de reeducare „Projekt Maramureş”, derulat de doi cetăţeni nemţi, soţ şi soţie, în Vişeul de Sus şi finanţat de guvernul german, este, de fapt, un paravan pentru infracţiuni de trafic de persoane, trafic de minori şi lipsire de libertate în mod ilegal. Prin astfel de programe, care există în toate colţurile lumii, au trecut în ultimii ani mii de „copii problemă” din vestul Europei, potrivit adevarul.ro. 

Cuplul de germani şi şase români sunt bănuiţi că fac parte din reţeua de trafic de persoane din Maramureş. Procurorii anti-mafia au făcut, marţi, percheziţii la domiciliile suspecţilor. Patru minori au fost luaţi de la centrul respectiv şi duşi la Protecţia Copilului Maramureş unde beneficiază de consiliere psihologică.

Afacerile ilegale  au început în anul 2014. De atunci, aceştia ar fi traficat pe raza judeţului Maramureş mai mulţi tineri de naţionalitate germană, cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani.  

Într-o anchetă din 2016 a publicaţiei germane „Der Spiegel” se arată că proiecte similare s-au derulat şi în ţări ca Kîrgîzstan, Grecia, Rusia şi Namibia.

Proiectele sunt prezentate idilic drept „călătorii în timp” şi se desfăşoară în ferme izolate din zone rurale aflate departe de civilizaţie. Sunt înscrişi în program tineri care au comis infracţiuni, copiii care provin din familii distruse sau ai căror părinţi nu prea sunt interesaţi de propriii urmaşi, iar unii au tulburări traumatice, care necesită de fapt terapii speciale. 


    Copiii erau supusi la munci epuizante
Copiii erau supusi la munci epuizante

Conform „Der Spiegel”, statul german plăteşte ONG-urilor partenere sume între 4.000 şi 6.000 de euro lunar pentru fiecare copil căruia trebuie să-i asigure un program de reeducare la finalul căruia tinerii vor putea, teoretic, să se reintegreze în societatea germană. Sume între 200 şi 300 de euro lunar primesc şi familiile de fermieri care îi găzduiesc şi au grijă de aceşti tineri: „Pentru familii este un câştig dublu: mulţi bani şi muncă ieftină”.Jurnaliştii germani notează că în România s-a creat o puternică reţea axată pe astfel de servicii care cuprinde instituţii private, fundaţii sau asociaţii, cum ar fi „Societatea protestantă din Stuttgart”, „Projekt Maramureş” sau „Casa Copiilor Schäfer”. 

Unul dintre minorii abuzaţi în 2006 a povestit unui supraveghetor cum copiii sunt folosiţi ca servitori, puşi să care găleţi grele cu apă dimineaţa devreme şi seara târziu, să care lemne şi să facă munci agricole. Însă peste toate acestea erau insultaţi şi chiar bătuţi. Protecţia Copilului din Maramureş transmite că nu ştia despre aceste cazuri până la notificarea DIICOT.  La rândul său, primarul oraşului Vişeu de Sus, Vasile Coman, spune că ştie de asociaţie de când este el primar.„Au avut loc acolo controale din Germania. Funcţionează de dinainte de 2012 când am venit eu la primărie. Sunt zeci de copii din Germania, vin psihologi, cadre didactice, au condiţii foarte bune, sunt cazaţi într-un centru amplasat într-o zonă foarte frumoasă, pe Valea Vinului din Vişeu de Sus”, a spus edilul.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net