Culoare pentru transformatoare. Cum să schimbi faţa deprimantă a oraşului

colaj.jpg

Transformatoare
Transformatorul din cartierul ploieştean Perşani, înainte şi după pictare
Foto: "Adevărul"

Sătul de pereţii gri, mâzgăliţi cu desene naive şi cu mesaje obscene, un tânăr din Ploieşti şi-a propus să schimbe peisajele anoste din cartierele oraşului. Rezultatul? Un veritabil exemplu de artă stradală!

În fiecare dimineaţă, în drum spre serviciu, Ionuţ Urzeală dădea cu ochii, lângă blocul în care locuieşte, de transformatorul murdar, plin de zvastici şi de mesaje obscene. Tânărul a decis să schimbe faţa sumbră a cubului de beton. „M-a inspirat şi o campanie din Polonia. Un grup de tineri a reuşit să determine asfaltarea în timp-record a unor gropi din mijlocul străzilor, desenând feţele politicenilor pe asfalt, astfel încât gropile să reprezinte gurile acestora“, povesteşte Ionuţ Urzeală. 

Tânărul a fost la Electrica, de care aparţin transformatoarele din cartierele Ploieştiului, şi a cerut acordul să deseneze pereţii, iniţial pentru cubul din cartierul său, apoi să extindă proiectul de artă urbană la întregul oraş. „În Ploieşti sunt 297 de transformatoare, dintre care doar două nu sunt murdărite. Unul este chiar în curtea societăţii Electrica, iar altul lângă o grădiniţă, pe care sunt desenaţi nişte ursuleţi. În rest, toate sunt mai mult sau mai puţin mâzgălite“, explică Ionuţ Urzeală. După câteva luni în care a obţinut toate aprobările de la Electrica şi de la primărie, tânărul a găsit, cu ajutorul unei fundaţii din oraş, şi finanţarea necesară pentru a desena primul transformator cu vopsele graffiti.

transformator.jpg

ionut urzeala, transformator
Ionuţ Urzeală, alături de transformatorul care a primit "haine" noi
Foto: "Adevărul"

Următorul pas a fost cooptarea a doi tineri artişti din Ploieşti, unul student şi un altul angajat în Bucureşti, pentru a pune în aplicare planul. În trei weekend-uri, clădirea gri şi mizerabilă de pe strada Perşani din Ploieşti s-a transformat într-un explozie de culoare care atrage privirile tuturor. „Este un sentiment incredibil când văd că oamenii se uită la transformator şi zâmbesc“, se mândreşte tânărul. Ideea a avut atât de mare success, încât Ionuţ Urzeală a lansat pe reţelele de socializare proiectul „Transformăm transformatoare, dăm Ploieştiului culoare!“. 
Click! spune

Pentru un singur transformator e nevoie de aproximativ 2.000 de lei, care acoperă costurile materialelor şi susţinerea artiştilor. Este motivul pentru care Ionuţ face apel la ploieşteni ca să doneze bani pentru acest proiect ambiţios.

Citeşte articolul complet pe adevarul.ro!

 

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1