Culisele bilețelelor dintre Orban şi Iohannis pe numele premierului propus. De ce nu ar fi fost ales Nicolae Ciucă

Ultima actualizare:
Florin Cîţu
Florin Cîţu

Conducerea PNL l-a validat miercuri seară, cu o majoritate covârşitoare, pe Florin Cîţu pentru funcţia de premier, deşi Nicolae Ciucă, premier interimar, era considerat favoritul lui Klaus Iohannis. Se pare că Ludovic Orban şi şeful statului ar fi ambalat opţiunea pentru Florin Cîţu într-o poveste cu bileţele scrise.

Mai mulţi lideri liberali s-au revoltat după milităria dată jos din pod de generalul Nicolae Ciucă în primele două zile de interimat la şefia Guvernului, când a dat afară din Executiv mai mulţi “locotenenţi” ai lui Ludovic Orban. Secretarului general al Guvernului, Antonel Tănase, şi consilierei Mădălina Simion le-a fost cerută demisia la ordinul generalului. „De azi nu mai aveţi funcţii. Să spuneţi în presă că eu v-am cerut demisia!”, le-a transmis, scurt, Nicolae Ciucă, au relatat surse din PNL pentru adevărul.ro. 

Pe liberali i-a indignat mai ales cererea de demisie a lui Antonel Tănase, un om vechi de partid, trezorier de mulţi ani, dar şi apropiat de Ludovic Orban. „Nu faci aşa ceva fără să anunţi”, s-a plâns un membru al conducerii PNL.  

Greii din PNL, deranjaţi de militărie  


    Florin Cîţu
Florin Cîţu

Până la urmă, miercuri seară, în şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, Florin Cîţu a fost votat ca propunere pentru funcţia de premier, fiind înregistrată o singură abţinere. Acesta e primul gest de frondă al PNL faţă de preşedintele României, care ar fi mers totuşi pe mâna lui Nicolae Ciucă.

Pe de altă parte, şi Florin Cîţu se află în relaţii cordiale cu şeful statului, astfel că varianta îmbrăţişată de partid a fost agreată, în cele din urmă, şi de Iohannis. Cel mai probabil, preşedintele ţării şi liderul PNL au convenit să camufleze diferendul iniţial şi să ambaleze opţiunea pentru actualul ministru al Finanţelor într-o poveste cu bileţele, potrivit unor surse liberale. Astfel, miercuri seară, pentru îndulcirea situaţiei, Orban a susţinut că atât el, cât şi Iohannis au scris câte un nume pentru viitorul premier pe o bucată de hârtie, iar pe foaia amândurora era trecut Florin Cîţu.

Acesta a fost rezervat în declaraţii şi a afirmat doar că tot ceea ce vrea este formarea unei majorităţi parlamentare cât mai repede. Ieri, premierul interimar Nicolae Ciucă a fost întrebat dacă şi-ar fi dorit funcţia de prim-ministru. „Mi-am dorit să îmi fac datoria şi mi-o voi face, în continuare, până la capăt”, s-a eschivat generalul. 

Cei şase lideri au pus joi ţara la cale 

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit joi cu premierul propus de PNL, Florin Cîţu, cu Ludovic Orban, Dacian Cioloş, Dan Barna şi Kelemen Hunor, potrivit unor surse politice citate de g4media.ro. Cei şase lideri au discutat despre posibila coaliţie de guvernare PNL - USR - PLUS - UDMR, după ce Florin Cîţu a fost propus de PNL drept candidat pentru funcţia de premier. Întâlnirea a avut loc înainte de demararea negocierilor formale dintre preşedinte şi partidele politice, dar şi înainte de vizita preşedintelui la Consiliul European de la Bruxelles. Klaus Iohannis a invitat partidele parlamentare pentru consultări luni, 14 decembrie, la Palatul Cotroceni. 

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net