Cu pălăria asta nu te bate soarele niciodată!

11-special-1palarie.jpg

Turiştii nu ratează ocazia să probeze pălăria din Cartea Recordurilor
Foto: Simona Suciu
Citeste tot despre: 

Dacă ajungeţi în judeţul Harghita, n-ar trebui să ocoliţi satul Crişeni, care găzduieşte un muzeu unic în România, dedicat obiectelor confecţionate din paie. Printre ele se află şi unul special, intrat în Cartea Recordurilor: cea mai mare pălărie de paie din lume.

Amenajat acum 15 ani în cele trei camere ale unei case ţărăneşti, muzeul din satul Crişeni adăposteşte sute de pălării, precum şi decoraţiuni făcute din paie. Principala atracţie pentru turişti o reprezintă o pălărie uriaşă care a intrat deja în Cartea Recordurilor: are doi metri în diametru şi cântăreşte 2,65 kg.

11-special-2casa.jpg

Casa cu pridvor şi cu muşcate, transformată în muzeu al pălăriilor de paie
Foto: Simona Suciu

Pentru confecţionarea ei s-au folosit 22.555 de fire de paie, 500 de metri de împletitură de paie şi 1,5 kilometri de aţă, explică Szocs Lajos, ghidul ineditului muzeu. Acesta le arată vizitatorilor, pas cu pas, cum se face o pălărie, de la alesul paielor până la împletitură şi cusut. De altfel, aproape toţi locuitorii din sat ştiu să împletească pălării din paie.

11-special-3palarii-zone.jpg

Pălăriile expuse în muzeu provin din toate zonele ţării
Foto: Simona Suciu

În curtea muzeului pot fi văzute peste 300 de pietre adunate din locuri diverse şi “sculptate” de natură. Pietrele seamănă cu păsări ca raţa şi porumbelul ori au forme de şepci şi pălării.

11-special-4ghidul-szocs-la.jpg

Ghidul Szocs Lajos le explică vizitatorilor cum se confecţionează pălăriile
Foto: Simona Suciu

Muzeul poate fi vizitat zilnic şi, în cazul în care este închis, puteţi întreba la barul din sat, iar ghidul Szocs Lajos va veni bucuros să vă arate lumea pălăriilor.

11-special-5genti-paie.jpg

Genţi, decoraţiuni şi obiecte de bucătărie, toate împletite din paie
Foto: Simona Suciu

Nu există taxă de intrare, iar turiştii pot merge la magazinul muzeului, de unde pot fi cumpărate sacoşe de plajă, pălării sau obiecte de bucătărie.

Click! spune

Cea mai simplă rută de a ajunge la Crişeni e dinspre Cristuru Secuiesc (Harghita). Distanţa între Cristuru Secuiesc şi Crişeni este de 29 km. O altă variantă este dinspre Sângeorgiu de Pădure (Mureş), pe un drum de pământ de 16 km, care trece pe lângă lacul Bezid.

Citeşte materialul integral pe adevarul.ro

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1