Cu ochii pe poluare! 60 de stații de monitorizare a aerului, instalate în România. 27 vor fi în București

Ultima actualizare:

    60 de noi stații de monitorizare a calității aerului vor fi amplasate la nivel naționalFoto: ziuadeconstanta.ro
60 de noi stații de monitorizare a calității aerului vor fi amplasate la nivel naționalFoto: ziuadeconstanta.ro

Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului va avea 60 de noi staţii de măsurare, dintre care 27 vor fi amplasate în București. În plus, Ministerul Mediului va dezvolta o rețea de 50 de senzori de măsurare a calității aerului. Investiţia în acest proiect este de 3,17 milioane de euro, potrivit lui de Costel Alexe, șeful de la Mediu.

”După mulţi ani de aşteptare, astăzi suntem în măsură să vă anunţăm că facem cea mai mare investiţie în monitorizarea calităţii aerului din România, din ultimii zece ani. Pregătim, şi va fi urcată în această săptămână, licitaţia pentru extinderea Reţelei de Monitorizare a Calităţii Aerului cu peste 60 de staţii noi care să măsoare aerul din toată ţara. Reţeaua are în acest moment 148 de staţii în funcţiune la nivel naţional. Prin extinderea ei vom creşte punctele de măsurare a poluanţilor din aer cu 40%, ajungând astfel la 208 staţii de măsurare a calităţii aerului la nivel naţional”, a anunțat Costel Alexe, ministrul Mediului.

Potrivit acestuia, investiţia este de 3,17 milioane de euro, din care 2,17 milioane de euro sunt bani de la Administraţia Fondului pentru Mediu, iar un milion de euro vin din fonduri europene.

Acesta a mai precizat că în cursul săptămânii va mai fi lansată şi licitaţia pentru dezvoltarea unei reţele de 50 de senzori de măsurare a calităţii aerului.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a arătat harta unde vor fi amplasate aparatele în Capitală
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a arătat harta unde vor fi amplasate aparatele în Capitală

"Suntem prima autoritate de mediu din Europa care va avea o reţea proprie de senzori în administrarea sa. Vrem să facem acest lucru pentru că o observăm şi la nivel naţional, şi la nivelul oraşelor mari din ţara noastră, că se dezvoltă aceste reţele independente de senzori. Vrem să facem acest lucru tocmai pentru a veni în sprijinul lor, astfel încât şi ei să-şi calibreze reţelele în funcţie de staţiile noastre de măsurare a calităţii aerului, singurele acreditate şi omologate de Comisia Europeană şi care furnizează date către Comisia Europeană în baza cărora se fac statisticile la nivel naţional", a afirmat oficialul.  

Acesta a precizat că staţiile care vor completa Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului vor fi de două tipuri: 30 de staţii analizoare care măsoară strict PM10 şi PM 2,5, şi care oferă informaţii despre concentraţii în timp real pentru fiecare oră în parte, precum şi 30 de staţii care vor fi prelevatoare.

”Echipamentele măsoară toţi poluanţii timp de 24 de ore, continuu, pentru a stabili o medie a zilei. Aşa obţinem numărul de zile cu depăşiri pe an la diferiţi poluanţi, date pe care le raportăm şi către Comisia Europeană", a afirmat Alexe.

Zonele unde vor fi amplasate stațiile de monitorizare a aerului în București

Potrivit acestuia, 65% dintre noile staţii vor fi amplasate în Bucureşti, unde poluarea de PM10 depășește cu mult valorile normale. Pe lângă cele opt stații dea existentente, rețeaua va fi completată cu alte 27. 

12 dintre ele vor fi de trafic şi vor fi amplasate în Piaţa Victoriei, Pasajul Muncii, Iuliu Maniu, Aviatorilor, Giurgiului, Piaţa Sudului, Colentina, Dristor, Mihai Bravu, Unirii, Piaţa Romană, Barbu Văcărescu şi 13 Septembrie, iar alte 12 staţii vor fi de fond urban. Acestea vvor monitoriza în fiecare oră poluarea aerului din alte surse şi vor fi montate Bucureştii Noi, Străuleşti, Chiajna-Rudeni, Corbeanca, Giuleşti, Pipera, Văcăreşti, Unirii - zona Mitropoliei, Primăverii, Colentina, zona stadionului Lia Manoliu şi zona de la Monitorul Oficial.

Restul de trei staţii noi vor monitoriza aerul 24 de ore continuu şi vor stabili media zilei. Acestea vor fi amplasate în Bragadiru, Chiajna şi Pajura.

În prezent, în Bucureşti, există opt puncte de măsurare a calităţii aerului amplasate în zonele: Cercul Militar Naţional, Lacul Morii, Titan, Baloteşti, Măgurele, Bucur Obor, Drumul Taberei şi Berceni.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/poluarea-aerului-ne-imbolnaveste-de-plamani-cum-prevenim-afectiunile-respiratorii

https://www.click.ro/news/bucuresti/poluare-record-bucuresti-7-metode-sa-te-feresti-de-otrava-din-aer

image
image
image
image
image
image
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net