Cu cât au crescut pensiile și salariile în 2020 și ce ne pregătesc guvernanții pentru anul viitor

Ultima actualizare:

    Pensionarii au primit bani în plus de la stat o singură dată de-a lungul anului
Pensionarii au primit bani în plus de la stat o singură dată de-a lungul anului

„Pensiile și salariile vor crește în funcție de posibilitățile bugetare. Nu vindem iluzii!” Aceasta a fost replica fostului ministru al Muncii, Violeta Alexandru, pe parcursul întregului an, ori de câte ori jurnaliștii a întrebat-o despre majorări. Iar venitul vârsticilor a crescut o singură dată de-a lungul anului: la 1 septembrie, iar lefurile au rămas aceleași.

Pensiile și salariile nu au fost o prioritate pentru guvern! Pe tot parcursul anului 2020, punctul de pensie a fost mărit o singură dată și nu de două ori, așa cum se întâmpla de obicei.

Pensiile au fost majorate o sigură dată, la 1 septembrie

La 1 septembrie, acesta a crescut cu 14%, în loc de 40%, cât fusese stabilit prin legea aprobată de Parlament în 2019. Astfel că punctul de pensie s-a majorat de la 1.265 la 1.442 de lei, ceea ce reprezintă un plus de 177 de lei. 

Totodată, indemnizaţia minimă socială a fost mărită cu 96 de lei, de la 704 lei la 800 lei.

În ceea ce privește salariile, acestea au fost înghețate. Nici o categorie de bugetari n-a primit mai mult. În mod normal, lefurile cadrelor didactice și al personalului auxiliar ar fi trebuit să crească la 1 septembrie până la nivelul prevăzut în grila de salarizare pentru anul 2022.

Creșterea salariilor, amânată pentru septembrie 2021

Însă cei de la Ministerul de Finanțe au amânat această majorare cu un an și se va aplica de la 1 septembrie 2021. Și asta, pentru a economisi niște bani la buget.

„Aprobarea acestor măsuri conduce la reducerea semnificativă a necesarului de finanţare pentru majorarea pensiilor şi salariilor personalului didactic, atât în anul 2020, de la 11,2 miliarde lei la 3,6 miliarde lei, cât şi în anul 2021, de la 34,3 miliarde lei la 19,3 miliarde lei”, arăta ministrul Florin Câțu.

În prezent, pensia medie este de 1.590 de lei, iar salariul mediu net ajunge la 3.343 lei. Însă, mare parte din populație, 1,4 milioane de angajați, pleacă lunar acasă cu venitul minim, care înseamnă 1.346 de lei, bani în mână.    

Ce promisiuni sunt pentru anul viitor

Pensiile românilor vor crește anul viitor cu 8%, potrivit ministrului Finanțelor, Florin Cîțu. Asta înseamnă un plus la punctul de pensie de aproximativ 100 de lei, de la 1.442 de lei, la 1.559 de lei. Adică încă 117 lei la adăugați la pensie.

Aceasta ar fi și cea mai mare majorare dintr-un calendar gândit de Guvern, pe patru ani. La finalul acestei perioade, pensiile ar urma să fie cu aproape 50% mai mari decât acum.

„Pensiile trebuie să crească astfel încât să acopere rata inflației. Ne preocupă deci un calendar al creșterii și pentru anii viitori, dar această sursă trebuie să fie susținută de resursele bugetare. Orice promisiune de a crește pensiile, peste ce poate susține bugetul public, este iresponsabilă. Nu pot confirma majorarea cu 10% a pensiilor de la 1 ianuarie, următoarea evaluare va avea loc la finalul anului, când vom face următoarea rectificare și vom ști cum se va prezenta bugetul de anul viitor”, a precizat Violeta Alexandru, fosta șefa de la Muncă.

Pe de altă parte, partidele vin cu programe de majorare a punctului de până în 2024. PNL zice că dă în plus 26,7%, adică va ajunge la 1.840 lei, PSD se laudă cu o creștere de 32%, iar cei de la USR-PLUS nu venit cu propuneri concrete în acest sens. La capitolul majorări venituri pensionari  din programul lor de guvernare apare doar: crearea unui cadru predictibil de mărire a punctului de pensie.

Citește și: 

Ce pensii ridicole au artiștii noștri! Maria Dragomiroiu: «Cum să trăiesc cu banii ăștia»?

Dosarul de pensionare. Actele de care ai nevoie la Casa de Pensii

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net