Cu 500 € îţi iei diplomă de medic

4_foto1-5col-14cm.jpg

Studenţii străini reuşeau să obţină cu şpagă diploma de medic

Trai pe vătrai pentru studenţii străini în România. Plăteau 500 de euro şi promovau examenele liniştiţi. Ba chiar primeau şi licenţa. Asta în condiţiile în care nu ştiau o boabă de română, iar testările se dădeau în limba noastră.

Poliţişii sub acoperire şi procurorii au intrat pe fir şi aşa au aflat că la universităţile Vasile Goldiş din Arad şi Aurel Vlaicu din Timişoara exista de ani de zile o adevărată reţea mafiotă de diplome. Mai mulţi profesori, secretare, IT-işti, dar şi foşti studenţi sunt acuzaţi că-i ajutau pe străinii care urmau pe hârtie cursurile în limba română să promoveze examenele şi chiar să primescă licenţa. Asta în condiţiile în care abia rupeau câteva cuvinte.

4_pozeinterioare1515.jpg

Jandarmii au împânzit ieri zona Universităţii Vasile Goldiş, Dube ale autorităţilor au fost văzute şi în faţa Universităţii Aurel Vlaicu; La medicul Emil Urtilă au fost găsiţi 200.000 de euro
Foto: opiniatimişoarei.ro

36 de persoane sunt suspecte în dosar

Dar cu bani orice e posibil! Studenţii veniţi de peste mări şi ţări să se şcolească la noi la Facultăţile de Medicină, Farmacie şi Stomatologie, plăteau câte 500 de euro. Potrivit anchetatorilor, aceştia lăsau banii la puncte de schimb valutar, de unde erau recuperaţi apoi de cadrele didactice. Dar ca să ajungă să bage hârtiile de euro în buzunar, profesorii le trimiteau răspunsurile corecte prin mesaje pe telefon. În alte situaţii, le măreau notele de la examen, după ce accesau ilegal softurile universităţilor. Sau informaticienii intrau în contul electronic al studentului, unde modificau răspunsurile la testul online, astfel încât să poată promova.

Miercuri au avut loc 106 percheziţii la casele profesorilor şi studenţilor, dar şi la cele două universităţi, iar 36 de persoane sunt suspecte în dosarul ”Diplome de licenţă fără studii” şi au fost duse la audieri. Printre cei vizaţi de ancheta Parchetului General este renumitul medic Emil Urtilă, profesor la Vasile Goldiş. Anchetatorii au găsit în locuinţa şi la clinica acestuia 200.000 de euro şi liste cu numele unor studenţi. ”Regretăm suspiciunea care planează asupra unor cadre didactice din universitatea noastră, dar suntem convinşi că cei găsiţi vinovaţi vor răspunde pentru faptele lor. Condamnăm orice fel de acte de corupţie”, au transmis reprezentanţii celor două instituţii de învăţământ superior.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1