Criză de oxigen în spitalele COVID-19

Ultima actualizare:

    Oxigenul, fundamental pentru tratarea multor  pacienţi cu formă  agresivă a bolii
Oxigenul, fundamental pentru tratarea multor pacienţi cu formă agresivă a bolii

Situaţie gravă! Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, cea mai importantă unitate medicală din zona Moldovei în perioada pandemiei, este în pericol de a rămâne fără stocuri de oxigen. Doctorii au transmis mesaje disperate către autorităţi, pentru ca situaţia tuburilor de oxigen să fie rezolvată cât mai rapid.

Clipe dramatice în saloane! Duminică, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi mai avea oxigen doar pentru câteva ore. În cursul după-amiezii, în jur de 100 de tuburi au fost trimise din mai multe oraşe din zona Moldovei către Iaşi, iar situaţia s-a rezolvat pentru moment.

O circulară emisă de autorităţi în urmă cu câteva zile permite folosirea oxigenului tehnic la pacienţi, în cazul în care stocurile de oxigen medicinal se termină. Doctorul Florin Roşu, managerul Spitalului “Sfânta Parascheva”, nu este de acord în totalitate cu acest lucru. El susţine că în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie a fost învăţat să folosească doar oxigen medicinal. 

„Bănuiesc, nu pot să fiu sigur, că oxigenul tehnic este folosit pentru alte scopuri, cum ar fi sudura sau ştiu eu ce alte modalităţi. Nu am de unde să ştiu. Am fost instruit în şcoala de medicină să folosesc oxigen medicinal”, a declarat medicul ieşean. 


    Un camion de la ISU a adus tuburile la spitalul ieşean
Un camion de la ISU a adus tuburile la spitalul ieşean

Capacitatea de încărcare: un tub pe oră

Autorităţile încearcă, în continuare, să găsească soluţii pentru ca spitalele din Iaşi, supraaglomerate în această perioadă, să nu rămână fără oxigen. „Suntem în căutarea de soluţii. Fabrica de oxigen de la Maternitatea «Cuza Vodă» a început încărcarea de tuburi de oxigen, dar capacitatea este de un tub pe oră. Sperăm ca producătorii de oxigen să poată creşte capacitatea de producţie pentru a răspunde necesităţilor“, arată Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a trimis, pe 25 octombrie, către Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, către Centrele Judeţene de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, către DSP Bucureşti, dar şi către Direcţiile de Sănătate Publică judeţene o informare importantă. Aceasta este legată de uzul buteliilor de oxigen medical O93, în concentraţie de 90 – 96%, ca soluţie viabilă care permite depăşirea deficitului tot mai acut de oxigen medicinal 099,5, cu o concentraţie de minimum 99,5%.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net