Criza cardului de sănătate. Ministru sănătății Sorina Pintea a făcut plângere penală

Ultima actualizare:

    Ministrul sănătății Sorina Pintea a anunțat astăzi, 22 iulie, ce măsuri a dispus pentru rezolvarea crizei cardului de sănătateFOTO: Click!
Ministrul sănătății Sorina Pintea a anunțat astăzi, 22 iulie, ce măsuri a dispus pentru rezolvarea crizei cardului de sănătateFOTO: Click!

Au trecut 22 de zile de când cardul de sănătate a devenit inutil. Sistemul informatic nu funcționează oficial din 26 iunie. Ministrul sănătății Sorina Pintea a anunțat astăzi, 22 iulie, ce măsuri a dispus pentru rezolvarea problemei.

Criză de proporții și fără precent în sănătate. Cardurile de sănătate a milioane de români nu au putut fi folosite în ultimele trei săptămâni, iar ministrul sănătății, Sorina Pintea, a dispus un control. Astăzi, 22 iulie, a anunțat concluziile raportului Corpului de Control și ce măsuri va lua pentru rezolvarea problemei.

Sistemul informatic din sănătate nu funcționează în mod oficial de 22 de zile, dar un raport intern al Direcției IT din CNAS, consultat de HotNews.ro, arată că cea mai gravă avarie a acestui sistem de la darea sa în folosință a început de fapt în data de 26 iunie. O defecțiune apărută la una dintre sursele neîntreruptibile de energie (UPS) ale Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) a defectat mai multe echipamente hardware și a generat blocaje în cascadă. CNAS a anunțat problema abia în 10 iulie.

Ministru Sorina Pintea a făcut plângere penală

În cursul zilei de astăzi 922 iulie) se va face o procedură de achiziție în regim de urgență pentru servicii de mentenanță a bazei de date pentru sistemul informatic al cardului de sănătate, care să asigure o perioadă tampon, până la încheierea unui contract pentru servicii de mentenanță pe termen mai lung, a anunțat luni (22 iulie) ministrul sănătății. Sorina Pintea mai spune că "există fapte de natură penală" în legătură cu faptul că baza de date a sistemului a fost lăsată fără servicii de mentenanță și a anunțat că un raport pe această temă va fi trimis la DNA, scrie hotnews.ro. 

"În ultimii ani, CNAS, uzând de procedee birocratice exagerate, a blocat ceea ce înseamnă funcționarea normală a sistemului. Sunt niște proceduri care puteau fi finalizate cu toate contestațiile din lume. Sunt lucruri care au îngreunat și au afectat foarte mult funcționarea acestui sistem", a afirmat ministrul Sănătății, citată de hotnews.ro.

Sorina Pintea mai spune că, după achiziționarea de servicii de mentenanță, vor trebui făcute și achiziții pentru capacitatea de stocare a sistemului, în condițiile în care "în acest moment ea este ocupată în proporție de 98%".

Citește și

Premieră: Patru spitale au reușit să sară peste trei etape de acreditare. Ce au fost obligate să remedieze

Alertă de securitate informatică! Patru spitale din Bucureşti, Huşi, Dorohoi şi Alba, ”infectate” cu un virus cibernetic

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fumat , alcool, jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net