Cozi interminabile la vamă din cauza pandemiei! Şoferii de TIR aşteaptă ore întregi în soare

Ultima actualizare:
În vama intră doar  câte 10 camioane
În vama intră doar câte 10 camioane

Dimo, bulgarul, se plimbă impacientat pe lângă TIR, Murat - turcul stă la umbra capotei, Adi - românul ascultă muzică şi visează la Ileana. Este o zi caniculară la vama Giurgiu-Ruse şi zeci de camioane de mare tonaj sunt captive în arşiţă pe cele două drumuri care duc spre Bulgaria. M-am prăjit şi eu la soare printre TIR-iştii care aşteaptă la coadă.

Să fii şofer în pandemie şi pe arşiţa asta e un chin! ”De şase ore stau la coadă la Vama Giurgiu, fiecare metru este mai greu şi mai sufocant. Dacă ieşi din cabină este cald, jale, dacă stai doar înăuntru, la aerul condiţionat înnebuneşti, te dor toate”, ne spune Adrian Nica, un şofer al cărui mastodont este al 7-lea în faţa barierei.

Pe DN 5 coada de camioane  se întinde pe 2 km
Pe DN 5 coada de camioane se întinde pe 2 km

Pentru ca giganţii pe roţi să nu blocheze punctul de trecere a frontierei, maşinile sunt ţinute la aproape doi kilometri de bariera care marchează ieşirea din ţară. Sunt împărţite pe două coloane. Una stă pe DN 5, drumul de la Bucureşti, iar alta pe centura Giurgiului. Un echipaj de poliţişti stă la sensul giratoriu situat înainte de vamă şi opreşte camioanele.

Marian Neacșu  stă de șase ore în  vamă
Marian Neacșu stă de șase ore în vamă

Acestea rămân încolonate şi în zona vămii intră câte 10. ”Traficul de marfă este cu 200 la sută mai mare ca în alţi ani. Acum în afară de faptul că sunt mai multe acte de completat cu Covid-ul ăsta, în partea bulgară se asfaltează, plus că ei au problemele lor cu TIR-iştii. Îi verifică la sânge pentru că mulţi care sunt în tranzit nu plătesc amenzile şi îi pândesc când se întorc”, ne explică poliţistul de la frontieră care patrulează zona. În zgomot de claxoane şi veselie mare din cabinele încinse la soare, mastodonţii îşi fac încet drum spre ieşirea din ţară, legănându-se pe drum ca nişte raţe imense.  

Moș Dino,  bulgarul, și-a făcut culcuș în cabină
Moș Dino, bulgarul, și-a făcut culcuș în cabină

«Sunt mai multe acte de completat cu Covid-ul ăsta»

La capătul cozii, pe centura Giurgiului, este camionul bulgarului Dimo Dimov, şofer de TIR de 30 de ani. ”Aloo, aloo, vama”, ne arată ceasul şi începe să ni se plângă într-o păsărească ciudată. Nu înţelegem nimic. Ne cheamă în cabină ca să ne arate acte, îşi dă palme peste ceafa de bulgar. Nu se sinchiseşte că nu pricepem şi nu se lasă până nu ne dă şi o gură de trăscău. ”Bia, bia, rumâne”. 

Ca să scăpăm ciocnim şi o zbughim spre ciudatul care în faţa unui TIR turcesc a transformat capota de la motor şi bara de protecţie într-un cort cu scăunel. ”România gol, Turcia marfă, întors”, spune Murat, care a dus la Piteşti utilaje pentru făcut maşini şi se duce să mai aducă. Ne dă trei gume de mestecat şi se întoarce în locul lui secret.

În Vama Kulata dintre Bulgaria și  Grecia cozile se întind pe zeci de kilometri
În Vama Kulata dintre Bulgaria și Grecia cozile se întind pe zeci de kilometri

Ultimul care intră în vamă, Marian Neacşu, se apleacă pe geamul cabinei şi povesteşte plictisit. ”Eu mă duc după detergent la bulgari. Am stat la cozi şi mai mari, astăzi este ţâţă de mâţă. Să stau şase ore nu este nici mult, nici puţin, dar enervant. Ia uite-i pe ăştia cum trec şi noi stăm pe loc”, se enervează Marian, când pe lângă noi trec nestingherite şi în viteză patru limuzine. ”Ei se duc în concediu, noi la muncă. Dar asta este. Dacă nu aduc eu detergentul cu ce-şi spală rufele?”, zice omul. 

Doi români depistaţi cu coronavirus în Grecia  

Dacă la Giurgiu turiştii trec nepăsători, li se înfundă şi lor la vama bulgaro-elenă. Trecerea prin vama Kulata-Promachonas se transformă în calvar. După ce că se stăteau deja ore-n şir la punctul de trecere a frontierei, fiind singura vamă deschisă între Bulgaria şi Grecia, acum se va sta şi mai mult. Toţi turiştii care vor să ajungă în Grecia vor fi testaţi pentru COVID-19, ca urmare a înregistrării unor cazuri în rândul turiştilor de pe insula Thassos, din nordul Mării Egee, a relatat ieri postul de radio naţional bulgar (BNR), citat de novinite.com. Până în prezent, în Thassos au fost consemnate şase cazuri de turişti infectaţi cu noul coronavirus. Printre aceştia este şi un român. Ceilalţi sunt 4 sârbi şi un bulgar. Toţi sunt tineri şi nu prezintă simptome. 


    În Vama Kulata dintre Bulgaria și  Grecia cozile se întind pe zeci de kilometri
În Vama Kulata dintre Bulgaria și Grecia cozile se întind pe zeci de kilometri

„Cetăţeanul român aflat în insula Thassos a fost deja transferat în unitatea hotelieră special destinată pentru efectuarea carantinei, iar starea sa de sănătate este bună. Reprezentanţii oficiului consular au contactat cetăţeanul român şi sunt pregătiţi să acorde asistenţă consulară dacă situaţia o va impune”, a confirmat ieri şi Ministerul Afacerilor Externe. Oficialii români au mai anunţat că mai este un român testat pozitiv pentru infecţia cu noul coronavirus în Paralia Katerini. Acesta a contactat telefonic Consulatul General al României la Salonic, semnalând faptul că a fost anunţat de autorităţile elene asupra rezultatului pozitiv la testarea efectuată la intrarea pe teritoriul Greciei, starea acestuia de sănătate fiind de asemenea bună, a precizat sursa citată. Potrivit site-ului ekathimerini.com, autorităţile greceşti au confirmat un caz de COVID-19 şi în insula Naxos (sudul Mării Egee). Conform unor relatări publicate miercuri, ar fi vorba despre un medic grec care în urmă cu patru zile a sosit pe aeroportul internaţional din Atena venind dinspre Regatul Unit, via Serbia. Ca urmare a acestor probleme, este de aşteptat ca începând de vineri după-amiază traficul rutier să se aglomereze în zona punctului de trecere a frontierei, autorităţile greceşti fiind pregătite să testeze fiecare turist nou sosit.  

image
image
image
image
image
image
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net