COVID-19 va dispărea sau e aici ca să rămână? Specialiștii răspund celor mai controversate întrebări

Ultima actualizare:

    După ce majoritatea popuaţiei va fi vaccinată, probabil se va renunţa la obligativitatea purtării măştilor
După ce majoritatea popuaţiei va fi vaccinată, probabil se va renunţa la obligativitatea purtării măştilor

Ne luptăm de mai bine de un an cu pandemia de COVID-19. Deşi noile vaccinuri ne vor proteja, experţii spun că virusul SARS-CoV-2 nu va „pleca” definitiv. Nu ne va mai provoca boli grave şi decese şi nu va bloca activitatea spitalelor, dar s-ar putea să devină la fel de frecvent ca şi gripa.

COVID-19 va dispărea vreodată în totalitate sau este aici ca să rămână? Experţii, inclusiv dr. Anthony Fauci, spun că este probabil să rămână şi să devină o boală endemică - una care apare frecvent într-un ritm previzibil într-o anumită zonă. Cu toate acestea, va circula la niveluri mai scăzute, producând simptome mai uşoare, scrie publicaţia today.com.

«Nu va mai putea ucide în acest ritm»

Revista Nature a chestionat recent peste 100 de imunologi, cercetători în boli infecţioase şi virusologi. Dintre aceştia, 89% au considerat că noul coronavirus va deveni endemic.„Nu m-am gândit niciodată că va dispărea. Acesta este un virus respirator care se răspândeşte eficient, care provine dintr-o familie de virusuri, dintre care alţi patru provoacă 25% din răcelile noastre obişnuite”, a spus dr. Amesh Adalja, cercetător la Centrul Universitar Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătăţii din Baltimore şi purtător de cuvânt al Societăţii de Boli Infecţioase din America.


    Specialiştii din toată lumea au explicat că virusul SARS-CoV-2 ar putea deveni la fel de frecvent ca gripa, în viitor
Specialiştii din toată lumea au explicat că virusul SARS-CoV-2 ar putea deveni la fel de frecvent ca gripa, în viitor

„Partea bună este că nu va mai putea ucide oameni la ritmul pe care îl face în prezent. Va fi în continuare aici - vom vedea în continuare cazuri, vom avea totuşi probleme - dar nu va fi niciodată o urgenţă de sănătate publică aşa cum este acum”.

Adalja a prezis că noul coronavirus va deveni cel de-al cincilea coronavirus sezonier cu care se confruntă oamenii în fiecare an, deşi daunele pe care le cauzează vor fi sever limitate.Care va fi sezonul COVID-19? Ar coincide probabil cu sezonul rece şi gripal: „Coronavirusurile în general tind să atingă vârful în lunile mai reci”, a spus Adalja.

Ce se va întâmpla cu testarea şi restricţiile?

Experţii au explicat că testarea COVID-19 va deveni obişnuită, similar cu modul în care medicii testează oamenii pentru gripă. După ce majoritatea popuaţiei va fi vaccinată, probabil se va renunţa la obligativitatea purtării măştilor.

Cu toate acestea, mulţi le vor purta în mod voluntar în anotimpul rece, pentru a se feri de alte îmbolnăviri. Sezonul gripal 2020-2021 a fost practic inexistent, deoarece purtarea măştii şi alte măsuri de precauţie au putut opri răspândirea virală.

Specialiştii sunt de părere că multe adaptări puse în aplicare în timpul crizei - cum ar fi sisteme mai bune de filtrare a aerului şi canalizare îmbunătăţită - vor fi păstrate. În plus, telecomunicaţiile şi telemedicina vor continua să fie populare.

În ce condiţii ar putea intra Capitala în carantină?

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat luni că o decizie de instituire a carantinei în Bucureşti nu se va lua decât dacă incidenţa cazurilor la mia de locuitori va trece de 6. „Nu doar indicele conduce la această decizie. Sunt mai mulţi factori. Nu trebuie să ne grăbim să dăm mesaje care să inducă panică în populaţie. Sper să nu ajungem în această situaţie. Împreună cu DSP, INSP cu toţi factorii implicaţi vom lua o decizie, dar nu doar pe baza acestui indice”, a declarat Bode la Digi 24. 

Duminică, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat că nu exclude varianta ca, după depăşirea incidenţei de 6 la 1.000 de locuitori, Capitala să intre în carantină şi „foarte probabil” una dintre măsuri va fi ca bucureştenii să iasă din casă cu declaraţii pe proprie răspundere. Întrebat dacă este posibil ca după o rată de 6/1.000 Capitala să intre în carantină, Voiculescu a răspuns: „Nu putem exclude acest lucru şi după 6 la mie şi senzaţia mea este că vom ajunge acolo în câteva zile, nici o măsură nu poate fi eliminată”.

Flash news

  • Livrare. O nouă tranşă de vaccin Pfizer BioNTech, care constă în 345.150 doze, au ajuns, ieri, în România, potrivit anunţului făcut de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). Vaccinurile vor fi livrate pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara. Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră, iar vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, în containere speciale, cu gheaţă carbonică şi folie etanşă. 
  • Eficacitate. Rezultatele testării serului Oxford-AstraZeneca în SUA confirmă că vaccinul anti-COVID produs de britanici este sigur şi are o eficacitate de 79% în ceea ce priveşte imunizarea în faţa infecţiei şi de 100% în ceea ce priveşte dezvoltarea unor forme grave ale bolii, scrie BBC News. Rezultatul testării ar confirma astfel noua recomandare a Agenţiei Europene pentru Medicamente privind utilizarea serului, recomandare în urma căreia statele europene au anunţat că vor relua administrarea acestuia. 
  • Vaccinare. Peste ­jumătate din populaţia adultă din Marea ­Britanie, respectiv peste 27,6 milioane de ­persoane, a fost ­vaccinată împotriva ­COVID-19 cel puţin cu prima doză de vaccin, potrivit ­datelor oficiale publicate ieri, după un record de 844.285 de doze administrate atins în ziua precedentă, transmite Reuters. Circa 2,2 milioane de oameni au fost vaccinaţi cu ambele doze de vaccin. „Acest efort de echipă uriaş arată ce are Marea Britanie mai bun”, a spus secretarul pentru Sănătate, Matt Hancock.
  • Decese. Numărul deceselor provocate de COVID-19 în Turcia a depăşit ieri 30.000, în timp ce numărul total al cazurilor a trecut de 3 milioane, la câteva săptămâni de când ţara a început să relaxeze restricţiile, potrivit datelor Ministerului turc al Sănătăţii, citate de Reuters. În ultimele 24 de ore au avut loc 102 decese din cauza COVID-19, numărul total ajungând la 30.061. Este pentru prima oară de la începutul lunii februarie când numărul deceselor depăşeşte pragul de 100.
image
image
image
image
image
image
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
image
actualitate.net
image
actualitate.net