Coșmarul românului închis în China se apropie de final. Condamnat pentru 80 de dolari

Ultima actualizare:

    Ministerul Justiţiei a făcut primul pas pentru a-l aduce în ţară pe Marius Balo, clujeanul condamnat în China la 8 ani de închisoare pentru o faptă cu un presupus prejudiciu de 80 de dolariFOTO: adevarul.ro
Ministerul Justiţiei a făcut primul pas pentru a-l aduce în ţară pe Marius Balo, clujeanul condamnat în China la 8 ani de închisoare pentru o faptă cu un presupus prejudiciu de 80 de dolariFOTO: adevarul.ro

După ani întregi de amânări, Ministerul Justiţiei a făcut primul pas pentru a-l aduce în ţară pe Marius Balo, clujeanul condamnat în China la 8 ani de închisoare pentru o faptă cu un presupus prejudiciu de 80 de dolari.

Marius Balo (38 de ani) se află în prezent într-un penitenciar de maximă siguranţă din Shanghai şi a sesizat în mod repetat autorităţile române cu privire la faptul că a trecut prin „umilinţe şi torturi”.

Filmul condamării lui Marius Balo

Clujeanul Marius Balo (38 de ani) s-a stabilit în China în 2010 şi s-a angajat într-o primă fază ca expert în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang (New Oriental) din Beijing. Ulterior, din 2013, el a ocupat postul de profesor la Renmin University din capitala Chinei, scrie adevarul.ro.

Un an mai târziu, pe 28 martie 2014, a fost arestat, susţin avocaţii săi, pentru o presupusă fraudă contractuală. Procurorii chinezi l-au acuzat că ar fi primit 80 de dolari de la cetăţeni chinezi, deşi el spune că nu avea de unde să ştie faptul că suma provenea din comiterea de infracţiuni.

Ulterior, pe 24 martie 2016, a fost condamnat la 8 ani de închisoare, după ce, timp de doi ani şi jumătate, a fost ţinut în arest preventiv într-o cuşcă, scrie adevarul.ro.   ”De două ori pe lună eram scos din cuşcă şi dus într-o alta, legat fedeleş de mâini şi de picioare într-un scaun de metal ce semăna izbitor cu un scaun electric în timp ce mi se repeta obsesiv că singura mea şansă este ca, odată ajuns în faţa judecătorului, să îi implor mila cu lacrimi în ochi”, a scris românul, într-un memoriu.

Acum Marius Balo este cu un pas mai aproape de transferul în România. În urma demersurilor SCA Iordăchescu & Asociaţii, Curtea de Apel Cluj a dispus transferul în ţară pentru continuarea executării pedepsei, un pas necesar pentru ca Ministerul Justiţiei să poată solicita acest transfer, scrie adevarul.ro.

”Pentru prima dată după mulţi ani de amânări, după ce anteriorii titulari ai funcţiei de ministru de justiţie au refuzat chiar şi un simplu dialog, astăzi putem spune că Ministerul Justiţiei a făcut un prim pas. Este vorba despre sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, care, la rândul său, a sesizat instanţa de judecată. Am obţinut, astfel, o hotărâre judecătorească esenţială pentru ca Marius Balo să poată reveni acasă. Bineînţeles, este acum responsabilitatea Ministerului Justiţiei să facă şi următorii paşi necesari în această procedură!”, a spus Eugen Iordăchescu, avocat coordonator al SCA Iordăchescu & Asociaţii, citat de adevarul.ro.

Chinezii ar fi de acord cu transferul  

  • Astfel, în 28 august, autorităţile judiciare din China au agreat cererea de transfer a lui Marius Balo într-un penitenciar din România. Conform procedurii în aceste cazuri, Ministerul Justiţiei a sesizat Parchetul de pe lângă instanţa de la domiciliul persoanei în cauză, în acest caz fiind vorba de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj.
  • Dosarul privindu-l pe Marius Balo a fost înregistrat la Curtea de Apel Cluj în 26 septembrie şi a fost judecat în data de 30 septembrie. La acest termen, atât apărătorii lui Marius Balo, cât şi procurorul de şedinţă, au pus concluzii de admitere a cererii de transfer.
  • În 1 octombrie, Curtea de Apel Cluj – Secţia penală şi de minori a dispus recunoaşterea hotărârii de condamnare pronunţate de Tribunalul Popular din Shanghai şi scăderea din pedeapsă a perioadei deja executate în China.
  • De asemenea, Curtea de Apel a decis „Transferarea persoanei condamnate din Penitenciarul Quinpu din Republica Populară Chineză într-un penitenciar din România” şi a dispus emiterea unui mandat de executare a pedepsei în acest sens, scrie adevarul.ro.
  • Din acest moment, continuarea procedurilor depinde din nou de Ministerul Justiţiei, care poate agrea transferul cu partea chineză, pe baza cooperării bilaterale în domeniul justiţiei penale cu România şi respectând principiile reciprocităţii şi egalităţii.

Citește și:

Românul condamnat în Malaezia are șanse să fie salvat de Guvernul României

VIDEO Speranţă pentru românii condamnaţi la moarte

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net