Primul caz de coronavirus din România, confirmat

Ultima actualizare:

    A fost confirmat primul caz de coronavirus în Româniafoto: Sever Gheorghe
A fost confirmat primul caz de coronavirus în Româniafoto: Sever Gheorghe

Este alertă în România! Primul caz de coronavirus a fost confirmat miercuri (26 februarie), în Gorj. Este vorba de una dintre persoanele care a intrat în contact cu cei doi italieni care au vizitat recent ţara noastră şi au fost apoi diagnosticaţi şi ei cu COVID-19. Tânărul are 25 de ani și nu prezintă simptome.

Primul caz de coronavirus apărut în România vine după o serie întreagă de alerte neconfirmate în mai multe orașe din țară. Persoane care au călătorit în China au ajuns la urgențe cu febră mare. Însă medicii au constatat că pacienții aveau de fapt gripă. Panica a devenit tot mai mare pe măsură ce numărul cazurilor de îmbonăviri cu virusul ucigaș a crescut în Europa. 

Coronavirusul a ajuns în România. Un bărbat din satul Dobrana, diagnosticat cu virusul ucigaș

Tânărul din Gorj, diagnosticat cu coronavirus, are de 25 de ani și lucrat la o firmă a italianului Cesare Emenddatori (71 de ani). Acesta din urmă a stat cinci zile în România, iar când a revenit în țara natală, a fost diagnosticat cu coronavirus.

Alte șapte persoane locuiesc în aceeași casă cu tânărul din Gorj, diagnosticat cu coronavirus. Ele vor rămâne la domiciliu și nu vor putea părăsi locuința timp de 14 zile. Bărbatul este din satul Dobrana și este o cunoștință a lui Cesare Emenddatori. El nu avea simptome şi nimeni nu şi-ar fi dat seama că este bolnavă. 

O a doua persoană este suspectă de infecţie, dar autorităţile încă aşteaptă rezultatele testelor. La Matei Balş se află alte 33 de probe. Primele zece cazuri de coronavirus vor fi tratate aici. Restul vor fi trimise la alte spitale, unde există deja 92 de paturi la Terapie Intensivă. 

Ministrul Sănătății: „Starea lui este bună”

Ministrul Victor Costache a declarat că pacientul este în stare bună şi nu prezintă simptome. 

"Suntem în măsură să va anunţăm că în urma efectuării testelor în Gorj avem primul caz de infectare cu coronavirus. Va intra pe schema de tratament. Starea bărbatului este bună. Nu trebuie să ne alărmăm. Mai avem 33 de teste şi vă vom comunica rezultatele imediat cum le vom avea", a declarat ministrul intermar al Sănătăţii, Victor Costache. 

În casa unde se afla bolnavul mai sunt şapte persoane, care vor rămâne în carantină. El va ajunge în patru-cinci ore la Matei Balş. Mai mult, se va face o anchetă pentru a vedea cu cine a mai intrat în contact. 

"Autospecială cu izoletă se va deplsa pentru a prelua persoana de la domiciliu. În casă mai sunt şapte persoane. Toate au testat negativ. Însă, având în vedere că persoana care a stat acolo a avut contact direct cu ei, cei şapte nu vor putea să plece din casă, li se va asigura tot. Vor fi testaţi după cele 14 zile. În cazul în care una dintre persoane va avea simptome înainte de cele 14 zile, va fi testată. 

Transportul nu este unul de urgenţă având în vedere că bolnavul e în stare bună. Maşina va fi dezinfectată după predarea pacientului. Se va stabli un plan complet în această seară (nr. miercuri)", a declarat Raed Arafat. 

Italianul de 71 de ani a intrat în contact cu peste 30 de persoane în România

Doi italieni, de 71 de ani şi de 51 de ani, au fost în România în perioada 18-22 februarie şi au intrat în contact cu mai multe persoane, printre care şi bărbatul care a fost diagnosticat cu coronavirus.  

Cesare Emenddatori, de 71 de ani, a venit în Gorj, cu băiatul de 10 ani, pentru a vizita bunicii copilului. El a aterizat pe Aeroportul din Craiova, alături de alţi pasageri care ar putea şi ei să fie infectaţi. Din Craiova, el a plecat în satul Peşteana, unde locuiesc socrii lui. 

Bărbatul a mai avut si mai multe întâlniri de afaceri în Târgu Jiu mai ales, între 20-21 februarie. Se estimează că s-a întâlnit cu 30 de persoane în această perioadă. Pe 22, el şi băiatul lui au plecat înapoi în Italia, tot de pe Aeroportul din Craiova.

Tot ce trebuie să știi despre coronavirus

Coronavirusurile fac parte dintr-o familie de virusuri care determină infecţii la om şi animale, inclusiv la păsări şi mamifere cum ar fi cămilele, câinii, liliecii. Coronavirusurile pot determina zoonoze, boli care se transmit de la animal la om. Aceste virusuri pot determina la om de la o răceală comună, la unele mai severe și chiar boli respiratorii fatale, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și Sindromul Respirator Acut Sever (SARS), potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilo transmisibile

Specialiștii vorbesc despre 2019 n-CoV ca fiind un coronavirus nou, identificat pentru prima oară în decembrie 2019 într-un focar de pneumonie din China (Orașul Wuhan, provincia Hubei), care nu a fost identificat anterior la om. Face parte din familia Coronaviridae, din aceeaşi familie făcând parte şi virusurile care determină Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) și Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și pare să aibă caracteristici epidemiologice similare acestora.

Oamenii sunt speriați de infecția cu virusul cu coroană. Mulți nu știu cum să recunoască simptomele și nici ce să facă în caz de infecție. Iată tot ce trebuie să știi despre coronavirus.

Coronavirus simptome

Coronavirusul din China are o perioadă de incubare între 1-14 zile și atacă sistemul respirator, producând grave leziuni pulmonare. Printre simptopme se numără: rinoree (nas care curge), dureri de cap, tuse, febră, frisoane, dificultăți în respirație și dureri musculare. Practic, sunt cam aceleași simptome pe care le prezintă și o persoană care a contactat virusul gripal obișnuit, cel pe care îl cunoaștem deja și care apare în fiecare an în perioada noiembrie – februarie. Prin urmare, o persoană bolnavă nu va ști dacă a contactat virusul chinezesc sau un virus gripal comun. 

Coronavirus cauze

Coronavirusul este un virus de tip zoonotic, adică se transmite de la animale la oameni, potrivit Organizației Mnondiale a Sănătății.  Se pare că liliecii sunt purtătorii acestui virus care s-a răspândit apoi la șerpi. Reptilele, coemercializate în piața respectivă, au transmis virusul la om. Și supa de liliac, o delicatesă culinară a zonei, se face responsabilă de împrăștierea coronavirusului. Se pare că oamenii care au consumat ciorba au prezentat simptomele bolii.  

Coronavirus tratament

Deocamdată, nu există un vaccin împotriva acestui virus, iar bolnavii sunt tratați cu medicamente antivirale și bine hidratați. Specialiștii testează un ativiral folosit pentru HIV să vadă dacă îl pot utiliza și în tratamentul infecției cu virusul mortal din China.

Ca și măsuri de prevenire, avem la dispoziție câteva care ar putea face diferența între un om sănătos și unul bolnav, chiar dacă, deocamdată, în România există puține șanse ca virusul să-și facă apariția.

Coronavirus. Cum prevenim îmbolnăvirile 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ecomandă călătorilor spre zonele afectate (în prezent China- Wuhan, provincia Hubei ):

- evitarea contactului apropiat cu persoane care suferă de infecții respiratorii acute;

- spălarea frecventă a mâinilor, în special după contact direct cu persoanele bolnave sau cu obiectele acestora;

- acoperirea nasului și a gurii în timpul tusei și a strănutului, cu un șervețel sau cu pliul cotului, și contactarea medicului sau a autorităților naționale de sănătate în caz de simptome de infecție respiratorie acută.

- evitarea contactului direct și neprotejat cu animale vii și cu suprafețele aflate în contact cu animalele atunci când mergeți la piețele cu animale vii aflate în zonele în care au fost înregistrate cazuri de coronavirus nou;

- evitarea consumului de produse animale crude sau gătite foarte puțin. Carnea crudă, laptele crud (nefiert) și organele crude trebuie manevrate cu grijă, pentru a evita contaminarea cu alimentele gătite.

Citeşte şi

Cine este italianul infestat cu coronavirus. Bărbatul a fost în vizită la rudele din România

Coronavirus Italia. Mărturiile românilor care s-au întors din focarele virusului: «N-am de gând să stau în carantină»

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net