Coronavirus România. Ce presupune scenariul 3 de luptă cu Covid-19. O serie de măsuri au fost deja luate

coronavirus.jpg

coronavirus
Lupta cu coronavirusul presupune luarea unor măsuri speciale
foto: Shutterstock

Întreaga planetă se confruntă cu o situație dramatică din pricina infectării cu noul coronavirus. În luna decembrie, Covid-19 a apărut în China, iar în prezent s-a ajuns la pandemie, cu peste 5400 de morți la acest moment (dimineața zilei de 14 martie). Și în România, situația este una alarmantă, iar numărul celor infectați cu coronavirus a ajuns la 97, la doar patru cazuri de intrarea în scenariul 3 în lupta cu Covid-19.

Potrivit lui Raed Arafat, primul scenariu pentru care s-au pregătit autoritățile române a presupus existența a până la 25 de cazuri confirmate de îmbolnăvire, iar ultimul, cel de al patrulea, presupune diagnosticarea a peste 2.000 de cazuri.

Faza a doua presupune existența a 25 -100 de cazuri. Faza a treia înseamnă să avem între 101 și 2.000 de cazuri, iar scenariul cel mai sumbru -  faza a patra - presupune existența a peste 2.000 de pacienți infectati de Covid-19. „Suntem obligaţi să luăm în considerare aceste cazuri, nu înseamnă că vom ajunge acolo. Este o situaţie normală de a face toate pregătirile şi în aceste scenarii se au în vedere mai ales pregătirile medicale", a afirmat Arafat, într-o conferință de presă.

Ce presupune scenariul 3

În scenariul 3, valabil pentru înregistrarea a 101 până la 2.000 de cazuri, se mărește capacitatea de răspuns la coronavirus și se începe un triaj la fiecare spital:

- Vor fi prioritizate cazurile din infectare cu coronavirus și vor fi amânate cele care nu sunt urgențe medicale. Toate spitalele de boli infecțioase nu vor mai trata decât pentru Covid-19, bolnavii cu alte afecțiuni fiind transferați către alte centre medicale.

- Vor fi mărite spațiile pentru tratarea bolnavilor și vor fi aduse cadre medicale suplimentare.

- Pot fi impuse noi restricții în ceea ce privește circulația.

Se vor identifica noi spații pentru carantină.

Ar putea fi permisă și introducerea carantinei la domiciliu, cu măsuri speciale de pază.

- S-ar putea institui puncte de carantină și în hoteluri

O parte din măsurile din scenariul 3 au fost deja luate

O parte din măsurile prevăzute pentru Scenariul 3 au fost deja adoptate de autorităţi, iar la acest moment nu avem confirmarea faptului că există o "transmitere susţinută pe scară largă" a noului coronavirus, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

Ministrul Sănătății crede că vom ajunge la scenariul 4

„Acest scenariu 3 nu este cel mai important, cel mai important și cel mai greu ne va fi când vom trece - și este foarte posibil - în scenariul 4. Întârziem cât mai mult această trecere - și mă refer când vom depăși 1.000 de pacienți. Deocamdată, și la acest număr de pacienți - aproape 90 câți avem în momentul de față - ne permitem încă luxul să internăm toți pacienții, inclusiv formele ușoare în spitalele și secțiile de boli infecțioase, într-o izolare strictă, în dorința de a limita răspândirea acestui virus. Știm din greșelile altor țări, atunci când formele ușoare au fost lăsate la domiciliu, uneori nu se respectă această carantinare la domiciliu și atunci virusul se răspândește mai repede”, a explicat ministrul Victor Costache, într-o intervenție la Digi 24.

 

Citește și:

Primele simptome dacă te-ai îmbolnăvit de coronavirus. Uite cum te simți

«Coronavirusul, armă biologică, se va răspândi peste tot în lume». Iată care ar fi antidotul!

 

 

Loading...
 
 

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1