Coronavirus. Ce trebuie să ştie părinții despre Covid-19

coronavirus-romania.jpg

coronavirus, medici
Coronavirusul îi sperie pe oameni
Foto: AFP

Epidemia provocată de noul coronavirus, izbucnită în China la finalul anului trecut, este un subiect de interes pe întreg globul. Despre cauze, efecte și metode de prevenire se discută în toate mediile. Mai ales cei care au copii sunt interesați de cât mai multe informații despre acest subiect fierbine. Și pentru că o dată cu extinderea virusului a apărut și un tăvălug de informații, de multe ori nereale, Iată câteva lucruri pe care părinții trebuie să le știe despre Covid-19

UNICEF vine în întâmpinarea preocupării părinților și le furnizează acestora câteva informații legate de răspândirea virusului și de măsurile prin care copiii și adulții pot fi protejați. 

Coronavirus. Ce trebuie să ştie părinții despre Covid-19

Sunt câteva informații esențiale pe care oricine trebuie să le știe și să țină cont de acestea pentru a nu intra în apnică și pentru a acționa astfel încât să ajute la prevenirea răspândirii coronavirusului. Iată câteva dintre acestea:

Ce este noul coronavirus?

Noul coronavirus, apărut în 2019 (2019-nCoV), este un nou virus ce face parte din aceeaşi familie de virusuri  care stau la baza sindromului respirator acut sever (SARS) şi a  anumitor tipuri de răceală obişnuită.

Cum se răspândeşte noul coronavirus?

Virusul se transmite prin contact direct, prin secreţii respiratorii eliminate prin tuse sau  strănut, şi prin atingerea suprafeţelor contaminate. Încă nu se ştie cât timp supravieţuieşte virusul pe suprafeţe, însă poate fi eliminat cu simpli dezinfectanţi.

Care sunt simptomele noului coronavirus?

Printre simptome se numără febra, tusea şi dispneea. În cazurile mai grave, infecţia poate duce la pneumonie sau dificultăţi de respiraţie. Rareori, boala poate fi fatală. 

Cum pot evita riscul infectării?                    

Iată patru măsuri de precauţie recomandate pentru a evita contaminarea:

1. Spălaţi-vă mâinile frecvent cu apă şi săpun sau curăţaţi-le cu un dezinfectant de mâini pe bază de alcool;
2. Acoperiţi-vă gura şi nasul când tuşiţi sau strănutaţi;
3. Evitaţi contactul direct cu orice persoană care are simptome de răceală sau gripă;
4. Adresaţi-vă medicului dacă aveţi febră, tuşiți sau respiraţi greu;

Ar trebui să port o mască medicală?

În cazul în care prezentaţi simptome respiratorii (tuse sau strănut), se recomandă purtarea unei măşti medicale pentru a-i proteja pe ceilalţi. Dacă nu aveţi niciun simptom, nu este necesară purtarea unei măşti.  În cazul în care se poartă o astfel de mască, aceasta trebuie folosită şi aruncată corespunzător, astfel încât să i se asigure eficacitatea şi să se evite creşterea riscului de transmitere a virusului. 

Simpla utilizare a unei măşti nu este suficientă pentru a opri infecţiile, această practică trebuind însoţită de spălarea frecventă a mâinilor, acoperirea gurii în caz de strănut şi tuse şi evitarea contactului direct cu orice persoană care prezintă simptome de răceală sau gripă (tuse, strănut, febră).

Noul coronavirus afectează copiii?

Acesta este un virus nou şi nu deţinem încă suficiente informaţii despre modul în care afectează copiii sau femeile însărcinate. Ştim că virusul poate fi contractat de orice persoană, indiferent de vârstă, însă deocamdată nu s-a raportat niciun deces provocat de noul coronavirus în rândul copiilor. Virusul este fatal în cazuri rare, până acum înregistrându-se decese în rândul persoanelor mai în vârstă, cu afecţiuni medicale prealabile.

Ce ar trebui să fac în cazul în care un membru al familiei prezintă simptome?

Ar trebui să solicitaţi din timp îngrijiri medicale în cazul apariției  febrei, a tusei sau a dificultăţilor de respiraţie.

Informaţi-vă medicul dacă aţi călătorit într-o zonă în care s-au raportat cazuri de noul coronavirus sau dacă aţi intrat în contact cu orice persoană care a călătorit într-o astfel de zonă şi prezintă simptome respiratorii.

Femeile însărcinate pot transmite noul coronavirus fătului? 

În momentul de faţă nu există suficiente date pentru a stabili dacă virusul se transmite de la mamă la făt în timpul sarcinii sau care este impactul acestuia asupra bebeluşului. Se analizează în prezent aceste aspecte. Femeile însărcinate ar trebui să continue să ia măsuri de precauţie adecvate pentru a se proteja de virus şi să solicite din timp îngrijiri medicale dacă prezintă simptome, precum febră, tuse sau dificultăţi de respiraţie.

Alăptarea este sigură în cazul în care mama este infectată cu noul coronavirus?

Toate mamele din zonele afectate şi din cele cu risc care prezintă simptome precum febră, tuse sau dificultăţi de respiraţie ar trebui să solicite din timp îngrijiri medicale şi să urmeze recomandările medicului.

Având în vedere beneficiile alăptării şi rolul insignifiant pe care îl joacă laptele matern în transmiterea altor virusuri respiratorii, mama poate continua să alăpteze.

Cu toate acestea, ar trebui luate unele măsuri de precauţie, deoarece există riscul transmiterii virusului de la mamă la copil prin secreţii respiratorii şi contact direct, dar şi indirect, prin contactul cu suprafeţele contaminate. Purtaţi o mască atunci când vă alăptaţi copilul, curăţaţi-vă mâinile înainte şi după alăptare şi curăţaţi/dezinfectaţi suprafeţele contaminate.

Dacă o mamă este prea bolnavă, ar trebui încurajată să pompeze laptele matern şi să îl dea copilului cu ajutorul unei căni şi/sau linguri curate  – urmând totodată aceleaşi măsuri de prevenire a infecţiei.

 

Aceste informații ar trebui să îi ajute pe părinți să treacă peste panica adusă de Covid-19 și să acționeze astfel încât să își protejeze copiii dar și pe ei înșiși.

Citește și:

Cum să te protejezi de noul Coronavirus.Sfaturi prietenoase pentru copii

Coronavirus. 10 întrebări și răspunsuri pentru copii și tineri. Ce informații vitale trebuie să știe

Loading...

Citește și

  • Copilul poartă masca lui Spiderman pentru a se simți mai protejat

    Coronavirusul a schimbat modul de viață al românilor. Școlile și grădinițele s-au închis, iar mulți părinți sunt nevoiți să lucreze de acasă. În acest timp, pe toate mediile de informare suntem bombardați cu date, unele copleșitoare, despre Covid-19. Printre cei mai expuși la astfel de informații sunt copiii. Au o mulțime de întrebări la care așteptă răspunsuri pe înțelesul lor. Iată câteva sfaturi despre cum să discuți cu copilul despre boala cauzată de coronavirus.

  • capitala bucuresti coronavirus

    Cei care au crezut că prima zi a stării de urgență înseamnă armată și poliție la fiecare colț de stradă, penurie de alimente, oameni blocați în case și străzi pustii, au descoperit ieri cu surprindere că nimic din aceste lucruri nu s-a întâmplat. Dacă la ivirea zorilor cei care au ieșit din case erau timorați și nu știau ce-i așteaptă, pe măsură ce timpul trecea, vestea că "toate sunt la fel" s-a răspândit, iar străzile s-au animat.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1