«Coroana episcopului» de la Buzău, mai iute de o mie de ori decât ardeiul bulgăresc

Click desktop articole 300x250 p1

Citeste tot despre: 

Click desktop articole 300x250 p2

Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău a aclimatizat, de-a lungul anilor, sute de legume. În topul realizărilor este şi un ardei de o mie de ori mai iute decât cel bulgăresc.

”Acest soi, varietatea Baccatum, e apreciat pentru că are o formă deosebită şi e foarte iute. Este cunoscut popular cu numele «Coroana episcopului». Produce fructe toamna, are gust deosebit, dar şi un conţinut ridicat de capsaicină, elementul care dă usturimea”, spune cercetătorul buzoian Costel Vânătoru.
Capsaicina are beneficii cardiovasculare şi capacitatea de a preveni apariţia cancerului.
„La noi e apreciat ardeiul bulgăresc, cu un conţinut scăzut de capsaicină -  sub o mie de unităţi pe scara Scoville. În afară, lumea ştiinţifică a descoperit proprietăţile capsaicinei ca remediu pentru sănătate. E folosită  ca substanţă antiinflamatorie în diverse medicamente. Prin urmare, se caută varietăţile cu conţinut ridicat de capsaicină”, dezvăluie Vânătoru.        
Un alt ardei obţinut la Buzău măsoară până la două milioane de unităţi Scoville, cu mult peste un ardei obişnuit, care are o concentraţie de capsaicină de maximum o mie de unităţi Scoville. Nu poate fi mâncat, deoarece gazul emanat la tăierea unuia ar provoca un strănut în masă, lăcrimare excesivă sau chiar arsură. 
 

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5