Copilul, motanul și țigările erau bucuriile din viața Janei Gheorghiu. A răpus-o cancerul

jana_gheorghiu-jurnalist_tv.jpg

Jana Gheorghiu a fost un jurnalist de forță. Cultivată, competentă, un caracter puternic, generoasă, plus un simț al umorului impecabil
Jana Gheorghiu a fost un jurnalist de forță. Cultivată, competentă, un caracter puternic, generoasă, plus un simț al umorului impecabil
FOTO: Click!

Jurnaliștii au fost în doliu în ziua de 18 mai 2007. O veste tristă a venit fulgerător în redacții. ”A murit Jana Gheorghiu!” Mulți dintre jurnaliști au lucrat sau s-au format pe lângă Jana Gheorghiu, o personalitate în presă. Dumnezeu să o odihnească în pace!

Jana Gheorghiu a fost un jurnalist de forță. Cultivată, competentă, un caracter puternic, generoasă, plus un simț al umorului impecabil. A fost răpusă de cancer de laringe, la 18 mai 2007, după ce a fumat toată viața țigară după țigară. Copilul, motanul, cartea și țigările erau bucuriile din viața ei. Când a împlinit 60 de ani, a fost ”scoasă la pensie” din TVR 2 unde câștigase prin concurs postul de director general.

Jana Gheorghiu a fost răpusă de cancer

În ianuarie 2007, o supăra o tuse seacă de care nu putea scăpa. A consultat un medic renumit care i-a dat o veste cumplită: ”Mai ai șase luni de trăit! Ai cancer de laringe. Putem încerca un tratament cu citostatice care să-ți prelungească viața.”

Jana Gheorghiu a fost un om cu picioarele pe pământ, o minte lucidă care putea lua imediat o decizie importantă. A refuzat să facă tratament, să fie supravegheată într-un spital. S-a dus acasă, și-a pus în ordine hârtiile, conturile, iar când toate au fost rezolvate, a închis ochii, mulțumită că fiul ei Ionuț nu va avea grija zilei de mâine.

Jana Gheorghiu, biografia 

Jana Gheorghiu s-a născut la 6 iunie 1946. ”Șase a șasea, 46”, obișnuia să spună. Făcea haz și despre faptul că toată lumea îi spune Jeana, dar pe ea o cheamă Jana ”în buletin”. De altfel, se serba de Sfântul Ion, iar pe fiul ei adoptat de la Casa de Copii îl botezase Ionuț, tocmai pentru a avea o zi de sărbătoare împreună.

A fost o studentă eminentă și a citit toată viața. Așa se face că era extrem de competentă și putea vorbi despre orice subiect. A absolvit Facultatea de Limba și literatura română la Universitatea București, apoi cursuri postuniversitare la Facultatea de Ziaristică. Și-a început cariera la un ziar din Vrancea, apoi a colaborat la ”Scânteia tineretului”, până în 1972 când s-a angajat în Televiziunea Română.

În scurt timp a devenit foarte populară, mai ales din pricina vocii inconfundabile și a subiectelor abordate, majoritatea ocolite de alți realizatori. Cei care au văzut-o își amintesc cu nostalgie de ”Joia tineretului”, o emisiune cu și despre tineri talentați pe care Jana Gheorghiu o modera în epoca comunistă.

Jana Gheorghiu, cariera

A fost realizator, redactor-sef la Redacția Tineret a Radioului public (1990 - 1993, 1994-1998), apoi director interimar al canalului TVR 2 (1 oct. 2002 - 30 iun. 2004). Pentru un an a fost director de programe la Radio Total (1993).

Revenită în forță la TVR 2, a șocat opinia publică cu un reportaj dureros despre „trenurile morţii” de la Timişoara, din timpul Revoluţiei din decembrie ’89.

Au urmat o serie de emisiuni şi filme documentare, cum ar fi ”Răniţii Revoluţiei” (1991), ”Spre altă flacără” (1992), seria de emisiuni ”Baricadă pentru neuitare”, ”Tu poţi construi mai departe” și ”Fără prejudecăți!”.

”Veniți cu noi, pe canalul doi!” era sloganul cu care Jana Gheorghiu atrăgea publicul tânăr.

În toată cariera sa, Jana Gheorghiu a luptat pentru calitatea programelor culturale și pentru tineret. A primit Premiul APTR în 1991 și în 2002, precum și Premiul ”Condiția umană”. A mai fost distinsă cu Marele Premiu acordat la Colocviul ”Generația Europa – Generația Imaginii” (Franța - Amiens, 1992) pentru filmul de montaj ”Spre altă flacară”.

Citește și Octavian Cotescu ar fi împlinit 88 de ani. S-a îndrăgostit de studenta sa

Citește și Maia Morgenstern împlinește 57 de ani. În tinereţe a filmat scene de sex nebun, dar nu au fost difuzate în România

Loading...

Citește și

  • Regizorul Lucian Pintilie a murit anul trecut, în ziua de 16 mai 2018, la 84 de ani. Este considerat unul dintre cei mai importanți oameni ai lumiii cinematografice românești. Timp de 40 de ani a fost căsătorit cu marea actriță Clody Bertola.

  • Maestrul comediei  Alexandru „Puiu”  Calinescu a plecat dintre noi pe 16 mai 1997, la vârsta de 76 de ani

    Generații de spectatori au râs cu gura până la urechi când apărea marele actor Puiu Călinescu și își ”scrâtea” ochii ori gura. A murit pe 16 mai 1997. Carmen Călinescu, fiica artistului, a povestit despre ultimele clipe din viața acestuia: ”Era înconjurat de asistente, le spunea glume și, din senin, a făcut un stop respirator. A murit cum și-a dorit, cu zâmbetul pe buze!”