Copil fără centură? 450 de lei amendă!

Ultima actualizare:

    Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Şoferii care nu transportă copiii cu centură de siguranţă sau în scaune speciale omologate vor primi, de la sfârşitul lunii septembrie, patru sau cinci puncte de amendă, adică până la 450 de lei, conform unei ordonanţe publicate în Monitorul Oficial.

Din 28 septembrie, şoferii vor avea obligaţia să se asigure că, în timp ce conduc autovehiculul, minorii poartă centurile de siguranţă (în cazul în care maşina este dotată cu aceste dispozitive).

Centuri şi scaune de siguranţă pentru copii

Copiii mici trebuie transportaţi numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate.  De asemenea, legea va interzice transportul copiilor mai mici de 3 ani în maşini care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă. Excepţie fac mijloacele de transport în comun şi taxiurile, dacă în acestea din urmă copilul nu stă pe scaunul din faţă. În ceea ce priveşte maşinile care nu dispun de sisteme de siguranţă, copiii de peste 3 ani pot fi transportaţi în aceste autovehicule cu condiţia să stea numai pe bancheta din spate.

3 puncte penalizare, 4-5 de amendă

Nerespectarea obligaţiei şoferului de a se asigura că cei mici poartă centuri de siguranţă sau sunt transportaţi în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate va fi sancţionată cu trei puncte de penalizare. “La asta se adaugă patru sau cinci puncte de amendă, care înseamnă, în bani, 360 sau 450 de lei, ţinând cont că un punct de amendă este 90 de lei în prezent. Amenda se reduce la jumătate dacă este plătită pe loc. Practic, noutatea o reprezintă sancţionarea şoferului care transportă copii fără respectarea regulilor de siguranţă, a precizat, pentru MEDIAFAX, şeful Direcţiei Rutiere a Poliţiei Române, comisarul şef Florin Brăcea. Aceeaşi sancţiune o vor primi şoferii care transportă copii în vârstă de până la trei ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă, cu excepţia celor destinate transportului public de persoane, precum şi a taxiurilor, dacă în acestea din urmă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.

Alte noutăţi: 

-Recoltarea probelor biologice, şi în ambulanţă - Recoltarea probelor biologice se va realiza şi în ambulanţe sau autospeciale ce aparţin Serviciului mobil de urgenţă.

-Permisul de conducere anulat - Persoanele care au permisul anulat pentru o faptă care acum nu mai există în Codul Penal, pot obţine un nou permis.

-Cine poate obţine permisul - Permisul poate fi obţinut doar de persoanele cu domiciliul sau reşedinţa în România ori care dovedesc că se află pe teritoriul ţării la studii pentru cel puţin 6 luni.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net