Copiii rămân în carantină la sosirea în țară! De ce s-a ajuns la această decizie

Ultima actualizare:

    Un părinte este obligat să rămână acasă, în carantină, cu copilul
Un părinte este obligat să rămână acasă, în carantină, cu copilul

Copiii care călătoresc cu părinții vaccinați în țări cu incidență ridicată vor sta în carantină la întoarcere. Este anunțul făcut ieri, 19 ianuarie, de autorități, care au explicat că cei mici nu pot fi imunizați, astfel că reprezintă un vector de infectare cu Covid-19.

Copiii care călătoresc cu părinţii vaccinaţi în ţări cu incidenţă ridicată a Covid-19 vor sta în carantină zece zile la întoarcerea în România.

Și asta pentru că ei prezintă riscul de a răspândi boala, a precizat medicul Florentina Furtunescu de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, în cadrul ședinței de Guvern.

„Această întrebare are un răspuns care variază în funcţie de situaţia epidemiologică din ţările unde călătoresc familiile cu copii. În orice caz, dacă, să spunem, o familie călătoreşte cu un copil într-o ţară cu incidenţă ridicată a Covid-19, la întoarcerea în România, copilul prezintă riscul de a răspândi boala. El este un vector, de aceea el trebuie ţinut în carantină timp de zece zile şi unul dintre părinţi trebuie să stea cu copilul. Acestea sunt, să spunem, implicaţiile de natură populaţională ale călătoriei”, a explicat medicul.

Sunt exceptați de carantinare cei vaccinați anti Covid-19

Prin hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSU) de luni, 18 ianuarie, a fost instituită excepţia de la carantinare pentru persoanele care au fost vaccinate cu a doua doză și au trecut deja zece zile de la rapel. Acelaşi regim se aplică şi în cazul celei care este contact direct cu o persoană pozitivă, dacă momentul contactului a fost la mai mult de zece zile de la vaccinarea cu a doua doză.

Vaccinurile nu pot fi administrate copiilor sub 16 ani, pentru că nu există o indicație de utilizare la acest moment, nu sunt suficiente date care să asigure recomandarea.

Printre statele aflate, în acest moment, pe lista galbenă se află: Spania, Elveția, Israel, Marea Britanie, Italia, Malta, Franța, Germania, Portugalia, Cipru, Suedia, Olanda, Elveția, Danemarca, Croația, Polonia, Austria, Monaco, Emiratele Arabe Unite, Cehia, Argentina, Brazilia, Puerto Rico, Columbia, Seychelles, Irlanda, dar și SUA.

Citește și: 

Virgil Musta răspunde la 43 de întrebări despre vaccinul anti-Covid. Dacă am această boală mă pot vaccina?

Pediatrul Mihai Craiu, despre traumele copiilor care stau acasă: ”Leșin, ticuri, idei suicidale”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
bani curs valutar dolari jpg
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (5) jpg
bebelus jpg
pensie jpeg
invitatie de nunta jpg
Prințul William în noiembrie 2023  foto   GettyImages jpg
eruptie vulcan jpg
bataie bici campanie sibiu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net