Contrabandiștii de țigări, vânaţi cu drone

drona1.jpg

Una dintre dronole Poliției de Frontieră
Patru drone au intrat în dotarea Poliției de Frontieră pentru supravegherea granițelor
foto: Poliția de Frontieră

Vești proaste pentru contrabandiștii de țigări. Patru drone de ultimă generație și mai multe binocluri cu vedere pe timp de noapte au intrat în dotarea Poliției de Frontieră. În acest fel cei care cred că mai pot aduce ilegal țigări din Ucraina, Republica Moldova ori pe Marea Neagră vor avea bătăi de cap.

Cu aceste drone, care au autonomie de zbor mare și camere performante de filaat, polițiștii de frontieră văd tot ce mișcă în raza de acțiune a acestora. Imaginile înregistrate în aer sunt trimise și înregistrate pe un monitor, astfel că cel care lansează aparatul de zbor poate vedea în timp real dacă este vreo problemă pe graniță. Dronele, donate de o cunoscută firmă de producere a tutunului din România, vor fi folosite în zona de competenţă a Inspectoratelor Teritoriale ale Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei şi Iași şi a Gărzii de Coastă.

drona-2.jpg

Drona pentru supravegherea frontierelor de stat
Patru drone au intrat în dotarea Poliției de Frontieră
foto: Poliția de Frontieră

Manometre speciale pentru detectarea ţigaretelor din roţi

În afară de drone și binocuri, în dotarea Poliției de Frontieră au mai intrat endoscoape și truse cu scule utile la descoperirea spațiilor improvizate pentru disimularea ţigaretelor ilegale sau a drogurilor și armelor și manometre de măsurare a presiunii în roți şi compresoare pentru umflarea roților.  Manometrul de măsurare a presiunii indică dacă roata este umflată cu aer sau este umplută cu ţigarete, dat fiind că în multe cazuri țigaretele sunt trecute peste graniță ascunse în roțile autovehiculelor.

tigari-ascunse-in-pneuri-vama-siret.jpg

Țigări ascunse în pneuri
Contrabandiștii ascund țigările în roțile mașinilor
foto: Poliția de Frontieră

De altfel, contrabandiștii inventează aproape în fiecare zi noi metode de a introduce țigări în țară. Se face contrabandă cu dronele, căruțele, cu frânghii legate între munți, ori cu ajutorul scafandrilor. Și acestea sunt doar câteva dintre modurile pe care le folosesc infractorii pentru a aduce în România produse de zeci de milioane de lei. Anul trecut, în toamnă, polițiștii de Frontieră de la Sighetul Marmației au descoperit o dronă care aducea țigări dinspre frontiera cu Ucraina. Autoritățile recunosc faptul că traficanții sunt de cele mai multe ori cu un pas înaintea lor din punct de vedere al dotărilor, iar contrabanda cu țigări dă, de multe ori, bătăi de cap poliției.

lucian-bute-politia-de-frontiera.jpg

Chestorul principal de poliție Liviu Bute este adjunctul Inspectorului general al Poliției de Frontieră Române
Chestorul Liviu Bute vorbește despre contrabanda cu țigări
foto: Poliția de Frontieră

 

”Anul trecut, peste 4,7 milioane de țigări au fost confiscate de polițiștii de frontieră români, în urma controalelor la granițele țării. De asemnea au fost destructurate 18 grupări de contrabandiști în care erau implicate 18 persoane”, a declarat chestorul chestorul Liviu Bute, adjunctul inspectorului general al Poliției de Frontieră. 

Loading...

Citește și