Consultații la stomatolog în perioada stării de alertă. Ce se întâmplă, pas cu pas, după ce ai intrat în clinică

Ultima actualizare:

    Consultațiile și tratamentele stomatologice se vor desfășura după reguli stricte pe care trebuie să le respecte atât pacienții, cât și medicii
Consultațiile și tratamentele stomatologice se vor desfășura după reguli stricte pe care trebuie să le respecte atât pacienții, cât și medicii

Consultațiile la stomatolog în perioada stării de alertă trebuie să respecte reguli stricte, în așa fel încât să nu existe nici un risc de îmbolnăvire cu coronavirus, atât printre pacienți, cât și printre cadrele medicale. Iată ce trebuie să știi dacă vrei să mergi la dentist și ce ce întâmplă, pas cu pas, odată ce ai intrat în clinică.

Consultațiile la stomatolog se numără printre cele care, de multe ori, nu suferă amânare. Când te doare o măsea, nu mai e timp de așteptat, iar vizita la dentist devine, de multe ori, o urgență. 

Motiv pentru care cabinetele stomatologice s-au deschis de ceva vreme și primesc pacienți pe bandă rulantă. Vorba vine pe bandă rulantă, deoarece acum nu mai există cozi și nu mai aștepți zeci de minute până intri în cabinet. Uite cum se desfășoară o consulatție la dentis în perioada stării de alertă!

Te programezi telefonic

Dacă trebuie să ajungi la un cabinet stomatologic, trebuie să știi că programarea se face telefonic. Sună, vorbește cu persoana de la recepție și stabilește o zi și o oră când medicul te poate consulta. În acest fel, când vei ajunge la cabinet, în sala de așteptare nu vor mai fi și alte persoane. Medicul dentist trebuie să facă programările astfel încât oamenii să nu se întâlnească unii cu alții în sala de aşteptare.

Vei fi suspus unu triaj epidemiologic

În cadrul aceluiași apel telefonic pe carel-ai inițiat, după ce s-a stabilit programarea, vei trece printr-un triaj epidemiologic. Persoana de la recepție îți va pune câteva întrebări pentru a identifica eventuale semne clinice ale infecţiei cu noul coronavirus (tuse, febră, dureri în gât, dificultăți de respirație).

Ai ajuns la cabinet? Ce se întâmplă la recepție

Ai ajuns la clinică și te prezinți la recepție. În primul rând, vei fi rugat să-ți dezinfectezi mâinile. Ai la dispoziție dispensere cu soluție pe bază de alcool pe care s-o folosești cu încredere. Suplimentar, ai putea fi rugat să-ți depozitezi obiectele personale în recipiente speciale sau saci pentru depozitarea bunurilor (haine, telefon, genţi, chei, etc.). Tot aici ți se va măsura temperatura în zona frunţii. Dacă temperatura este sub 37,3 grade Celsius, poți intra în cabinet, iar dacă nu ai mască, medicul îi oferă una. Dacă temperatura este peste 37,3 grade Celsius, se reia măsurarea și dacă valoarea se menține, se va amâna tratamentul. Tot la recepție veiu fi rugat să completezi și să semnezi chestionarul pentru triajul epidemiologic.

Cum este în sala de așteptare

Vei observa că sala de așteptare este goală. Legea spune că dacă spațiul nu permite așezarea scaunelor la o distanță de 1,5-2 metri unele față de celelalte, pacienții vor fi rugați să aștepte afară. Dacă spațiul este generos, vei fi rugat să iei loc, dar nu vei aștepta mai mult de 15 minute pentru a fi invitat în cabinet. În acele 15 minute sau chiar mai puține, te vei cam plictisi. Iar asta pentru că nu vei mai avea pe masă reviste ziare, pliante, jucării sau alte obiecte pe care să pui mâna, iar apoi să le mai atingă și alții. Iar dacă te întrebi de ce nu ești chemat în cabinet mai repede, trebuie să știi că după fiecare pacient, cabinetul se aerisește și se dezinfectează, iar asta poate dura chiar și 20 de minute.

Reguli pe care trebuie să le respecți în cabinet

Dacă altă dată, când mergeai la stomatolog, poate că erai însoțit de un prieten, de mama sau de soție, acum vei intra singur. Excepție fac doar copiii care trebuie însoțiți de unul dintre părinți, persoanele cu dizabilități și cele în vârstă. Nici nu se pune problema să dai mâna cu medicul sau, dacă sunteți în relații amicale, să te îmbrățișezi cu el. Mai mult, în timpul discuției pe care o ai cu el, va trebui să păstrezi distanța de 1,5 -2 metri. Dacă este posibil, la intrarea în cabinetul stomatologic încearcă să nu atingi mânerele ușilor, suprafețele meselor, scaunelor etc. Ușile vor fi deschise și apoi închise de către personalul medical, iar aceeași procedură trebuie să se efectueze și la ieșirea din sala de tratament. Fiecare pacient, la intrarea în cabinet ar trebui să primească botoși de unică folosință, o bonetă (protecție pentru păr) și un halat de unică folosință. Evident, masca de protecție este obligatorie. O vei da jos când te va ruga medicul s-o faci. Apoi, după terminarea tratamentului, vei pune masca la loc pe gură și nas.

11 lucruri pe care trebuie să le mai știi

  • Tastaturile calculatoarelor, laptopurilor sau a altor echipamente electronice sau medicale vor fi acoperite cu protecții din plastic care se vor schimba la finalul zilei dacă aparatele au fost utilizate.
  • Personalul medical va respecta riguros procedura de echipare, dar mai ales pe cea dezechipare pentru a evita contaminarea.
  • Instrumentarul și materialele necesare efectuării intervențiilor stomatologice trebuie să fie aduse în cabinetul de tratament înainte de începerea procedurilor.
  • Medicul stomatolog va purta mască de protecție, ochelari de protecție sau vizieră, mănuși chirurgicale, halat de unică folosință și protecție pentru păr (bonetă).
  • Intervenţiile stomatologice se asigură numai în încăperi cu ventilaţie (automată sau fereastră).
  • Pe perioada desfăşurării intervenţiilor stomatologice, ușile trebuie să fie închise și nici o persoană nu trebuie să părăsească încăperea până la finalizarea procedurilor.
  • Personalul cabinetului dentar va evita deschiderea sertarelor ca să nu contamineze conţinutul acestora.
  • Atât înaintea tratamentului, cât și la sfârşitul acestuia, se procedează la efectuarea de clătiri bucale de minimum 30 de secunde cu soluții de 1% sau 1,5% peroxid de hidrogen, sau cu soluții antiseptice de iod povidona 0,2%-10% (atenție la reacțiile alergice). Aceste clătiri înainte și după tratament, precum și igiena orală riguroasă a pacientului sunt recomandate de Ministerul Sănătăţii, având în vedere faptul că una dintre căile de propagare a infecției este cavitatea orală.
  • Medicul trebuie să limiteze folosirea procedurilor și a echipamentelor generatoare de particule și aerosoli; dacă este absolut necesar să le efectueze, acestea se programează la sfârşitul zilei de lucru şi se efectuează sub protecţia de măşti N95, FFP2, FFP3 standard sau echivalent.
  • Medicii vor folosi materiale de sutură resorbabile, evitând necesitatea revenirii pacientului în cabinetul dentar.
  • Cabinetul stomatologic va fi aerisit/ventilat foarte bine, timp de minimum 15 minute, după fiecare pacient. Consultațiile la stomatolog se vor desfășura după reguli stricte pentru a preveni răspândirea coronavirusului printre pacienți și medici. Va trebui să respectăm anumite norme și restricții impuse de lege pentru a evita apariția de noi focare de Covid-19.

Citește și: 

Cum are loc distanțarea socială a elevilor în școlile din Germania. Așa ar putea fi și la noi

Măsuri de distanțare socială în era post-coronavirus. Cum arată modelul englezesc din care am putea să ne inspirăm și noi

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
www.antena3.ro
Iulian Tiganila FOTO Jurnal de Argeș jpg
image
image
image
image
image
image
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net