Consultări la Cotroceni. S-a încheiat prima rundă de negocieri. Ce urmează de acum încolo

Ultima actualizare:

    Klaus Iohannis i-a primit la consultări, începând cu ora 12.00, pe liberali
Klaus Iohannis i-a primit la consultări, începând cu ora 12.00, pe liberali

Consultările la Cotroceni au început luni, la ora 12.00. PNL, PSD, USR, UDMR, AUR și grupul minorităților s-au prezentat la negocieri pentru desemnarea unui nou prim ministru. În afară de USR, care l-a propus premier pe Dacian Cioloș, nici un alt partid nu a înaintat vreo propunere concretă pentru funcția de premier. AUR și PSD vor alegeri anticipate la primăvară și un guvern tehnocrat, PNL se mai gândește - în această seară are loc o întâlnire la Vila Lac - iar UDMR încă așteaptă să vadă ce se decizii iau celelalte formațiuni politice.

UPDATE. ORA 17.00. Ultimii care au intrat la consultări sunt reprezentanții grupului minorităților. 

UPDATE: ORA 16.30. Liderii UDMR au intrat la negocieri cu președintele Klaus Iohannis în contextul consultărilor pentru desemnarea unui nou premier. 


    Partidul AUR dorește și el, ca și PSD, alegeri anticipate. George Simion: „Suntem consultați de formă”Sursa foto: Administrația Prezidențială
Partidul AUR dorește și el, ca și PSD, alegeri anticipate. George Simion: „Suntem consultați de formă”Sursa foto: Administrația Prezidențială

UPDATE. ORA 16.30.  AUR a ieșit de la negocieri. „Consultările au fost cât se poate de formale”, a spus George Simion, într-o transmisiune pe Facebook. Acesta a mai precizat că președintele a spus că dizolvarea Parlamentului nu este o soluție. „Klaus Iohannis a admis că este greu să construiască o majoritate parlamentară”, a declarat și Claudiu Târziu, scrie Digi24.

UPDATE, ORA 16.00. Delegația AUR a ajuns la Cotroceni. Alianța vrea premier independent și alegeri anticipate. În afară de USR, nici un partid nu a venit cu o propunere concretă de premier și program de guvernare. Klaus Iohannis:„Sarut mâna! Bună ziua! Va rog să luați loc. Mulțumesc”, a spus președintele la începutul întâlnirii. George Simion, co-președinte al Alianței, a declarat înainte de consultări că, în cazul în care Iohannis îl va propune tot pe Florin Cîțu premier, AUR va strânge semnături pentru suspendarea președintelui. 

Din delegaţia AUR fac parte copreşedinţii formaţiunii George Simion şi Claudiu Târziu, precum şi Marius Lulea, Dan Tănasă şi Dumitrina Mitrea. Copreşedintele AUR George Simon a declarat, luni, că formaţiunea sa merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu un protocol pentru alegeri anticipate şi îşi doreşte un premier independent, respingând "orice încercare de a-l menţine pe Florin Cîţu la Palatul Victoria".

Anterior, şeful statului s-a consultat cu PNL, PSD şi USR. După consultările cu AUR, şeful statului urmează să discute cu UDMR şi minorităţile naţionale reprezentate în Parlament.


    Și-au făcut bine lecțiile! USR s-a prezentat în fața președintelui Iohannis cu o propunere de premier, dar și cu un program nou de guvernareSursa foto: presidency.ro
Și-au făcut bine lecțiile! USR s-a prezentat în fața președintelui Iohannis cu o propunere de premier, dar și cu un program nou de guvernareSursa foto: presidency.ro

UPDATE, ORA 15.00. Delegația USR a ieșit de la consultări. 

UPDATE, ORA 14.00. USR a intrat la discuții cu președintele Klaus Iohannis. Propunerea de premier cu care partidul vine la consultări este Dacian Cioloș.

UPDATE, ORA 13.40 Social democrații au ieșit de la consultări. Conform programului, președintele Klaus Iohannis urmează să primească delegația USR. Marcel Ciolacu a declarat după consultări că fără o majoritate nu se poate vorbi de un Guvern minoritar. „Ori se formează o majoritate pentru un eventual Guvern, ori se formează o majoritate pentru alegeri anticipate. Nu credem ca se va putea crea în acest moment o majoritate pentru un Guvern stabil. Românii nu vor fi abandonați. Ce nu poate face un Guvern demis va fi preluat de Parlamentul României. PSD, din acest moment, va lucra 24 de ore din 24. Am depus în Birourile permanente solicitări pentru plafonarea prețurilor la energie și gaze. Cel târziu săptămâna viitoare să meargă la promulgare”, a precizat după negocieri liderul PSD.


    Delegația PSD a intrat la consultări la ora 13.00Sursa foto: presidency.ro
Delegația PSD a intrat la consultări la ora 13.00Sursa foto: presidency.ro

UPDATE. ORA 13. La consultări a intrat delegația PSD. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat cu puțin timp înaintea consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, că „dacă avem o majoritate, revenim la guvernare”. Liderul social-democraților spune că nu va susține un guvern minoritar PNL. „Este exclusă această variantă”.Klaus Iohannis: „Bine ați venit! Vă rog să luați loc! Mulțumesc”, a întâmpinat președintele țării delegația social democrată.U

UPDATE. ORA 12.30  Liberalii au ieșit de la consultări.

MOMENT INEDIT ÎNAINTE DE CONSULTĂRI. Membrii delegației PNL au discutat între ei, preț de câteva zeci de secunde, înainte de intrarea președintelui în sală, despre cravatele pe care le poartă. Și-au făcut unii altora complimente și și-au admirat accesoriile colorate de la gât. O discuie relaxată în neconcordanță cu situația critică în care se află România. 

Au început consultările la Cotroceni. Liberalii au intrat primii la negocieri

A început prima rundă de consultări a președintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare. Prima delegație care a intrat la discuții cu șeful statului este cea a Partidului Național Liberal. Şeful statului îi are alături pe consilierii prezidenţiali Mihaela Ciochină şi Daniela Bârsan. După consultările cu PNL, Klaus Iohannis urmează să discute cu PSD, USR, AUR, UDMR şi minorităţile naţionale reprezentate în Parlament.

Consultări la Cotroceni. Delegații

Delegaţia Uniunii Democrate Maghiare din România care participă la consultările de la Palatul Cotroceni este condusă de preşedintele Kelemen Hunor, conform unei decizii luate luni de conducerea formaţiunii. Din delegaţie vor mai face parte ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, liderul senatorilor UDMR, Turos Lorand, şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad-Andras.

Delegația USR va merge la consultările de la Cotroceni în frunte cu Dacian Cioloș însoțit de Dan Barna, Anca Dragu, Stelian Ion şi Cristian Ghinea.

Delegaţia va avea un "mandat clar în privinţa reformelor pe care viitorul premier trebuie să le îndeplinească" într-un calendar asumat de toate partidele care formează coaliţia de guvernare, au anunţat recent reprezentanţii USR.

Delegaţia AUR care va participa la consultările de la Palatul Cotroceni va fi condusă de deputatul George Simion, copreşedinte al partidului. Din delegaţie vor mai face parte Claudiu Târziu, copreşedinte AUR, Marius Lulea, Dan Tănasă şi Dumitrina Mitrea.

CITEȘTE ȘI: Florin Cîțu, despre negocierile de la Cotroceni „ Nu am avansat o propunere de premier”

Cu ce propuneri vin partidele

  • PNL a anunțat că propunerea de premier este Florin Cîțu, dar aceasta nu va fi înaintată președintelui dacă nu există și o coaliție care să o și susțină. 
  • PSD nu va merge la Cotroceni cu o propunere de premier. Social-democrații au înaintat în spațiul public ideea unui guvern tehnocrat, care să treacă România peste iarnă și să pregătească alegeri anticipate în primăvară. 
  • USR PLUS a anunțat că-l propune pentru funcția de premier pe Dacian Cioloș, USR PLUS a anunțat în repetate rânduri că susține o coaliție cu PNL și UDMR, dar dorește un alt premier în locul lui Florin Cîțu. 
  • AUR prin vocea co președintelui George Simion a anunțat că a purat discuții cu Marcel Ciolacu pentru susținerea unui guvern de tehnocrați și pledează pentru alegeri anticipate în primăvară. O varinată de premier ar fi Călin Georgescu. 
  • UDMR susține varianta refacerii coaliției PNL-USRPLUS-UDMR. Maghiarii l-au susținul pe Florin Cîțu în conflictul cu USR PLUS.

Criza politică ce durează de mai bine de o lună pare că va fi tranșată azi, ci abia în runda a doua de negocieri. Luni, deocamdată, se ia doar pulsul discuțiilor și se tatonează terenul. 

CITEȘTE ȘI: 

Klaus Iohannis: «Trebuie să găsim soluții pentru criza guvernamentală». PNL, primul partid chemat luni la consultări

image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net