Consultări la Cotroceni pentru desemnarea premierului. PSD, primul partid invitat la dezbateri

Ultima actualizare:
Propunerea PNL pentru funcția de premier este Florin Cîțu
Propunerea PNL pentru funcția de premier este Florin Cîțu

Au început consultările la Palatul Cotroceni, iar primul partid invitat la dezbateri este PSD. Motivul pentru care social-democrații intră primii la discuții îl reprezintă faptul că au câștigat alegerile parlamentare 2020, câștigând cele mai multe voturi. Marcel Ciolacu chiar spunea după aflarea rezultatelor că dacă nu este invitat primul, nici nu vine la întâlnire. Urmează, în ordine, PNL, alianța USR-PLUS, Alianța pentru Unirea Românilor, UDMR și alte minorități naționale.

UPDATE, ora 16.00. La consultări au intrat reprezentanții minorităților, ultimii pe lista întâlnirilor de azi de la Cotroceni. 

PSD l-a propus prim-ministru pe medicul Alexandru Rafila
PSD l-a propus prim-ministru pe medicul Alexandru Rafila

UPDEATE, ora 15.00. Delegația UDMR intră la consultări cu președintele Klaus Iohannis. Din delegația maghiarilor fac parte Kelemen Hunor, Cseke Attila, Benedek Zakarias, Biro Rozalia și Antal Arpad.  „V-am invitat la consultări să îmi spuneți cum vedeți formarea unei majorități sau orice alte probleme aveți”, le-a transmis Klaus Iohannis liderilor UDMR, la începutul discuțiilor.


    Reprezentanții celor de la AUR a întârziat la consultări 15 minute pentru că, spun ei, nu au găsit intrareaSursa foto: presidency.ro
Reprezentanții celor de la AUR a întârziat la consultări 15 minute pentru că, spun ei, nu au găsit intrareaSursa foto: presidency.ro

UPDATE, ora 14.45. Delegația AUR a ieșit de la discuțiile cu președintele Klaus Iohannis, susținând că nu se prefigurează o coaliție din cauza neînțelegerilor dintre partide. „Noi, cei de la AUR, se pare că am încurcat multe socoteli și suntem bucuroși de asta. Să lase bătaia pe ciolan”, a declarat la ieșire liderul George Simion. El a mai spus că propunerea AUR pentru postul de premier este Călin Georgescu.

UPDATE, ora 14.15. Președintele Klaus Iohannis a început discuțiile cu delegația AUR, după ce i-a așteptat pe reprezentanții partidului 15 minute. Este pentru prima dată în istoria consultărilor când reprezentanții unui partid au întârziat la discuțiile programate cu președintele țării. Liderii AUR au ajuns la consultări după aproape 15 minute de la ora la care erau programați, pe motiv că nu au găsit intrarea. La Cotroceni au venit George Simion, Claudiu Târziu, Dan Tanasă și Diana Șoșoacă. Duminică, liderul AUR a anunțat că îl va propune premier pe Călin Georgescu, fost director executiv al Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă. Diana Șoșoacă nu a purtat masca corespunzător. Ea și-a acoperit doar gura, nu și nasul. Femeia s-a declarat întotdeauna împotriva măsurilor de prevenire a coronavirusului, mai exact împotriva măștii de protecție și a distanțării fizice. 

USR-PLUS îl vor premier pe Dacian Cioloș
USR-PLUS îl vor premier pe Dacian Cioloș

UPDATE, ora 13.00. La consultările cu președintele Klaus Iohannis au intrat liderii USR-PLUS. „Bine ați venit la consultări, tema e clară: o posibilă majoritate, un posibil guvern, o posibilă negociere. Vă ascult cu mare atenție”, le-a transmis președintele, la începutul discuțiilor. Din delegația USR-PLUS fac parte Dan Barna, Dacian Cioloș, Dragoș Tudorache, Cătălin Drulă și Cosette Chirchirău. Premierul propus de alianță este Dacian Cioloș. Citește AICI ce a declarat șeful PNL la ieșirea de la consultări. 

Reprezentanții celor de la AUR a întârziat la consultări 15 minute pentru că, spun ei, nu au găsit intrarea
Reprezentanții celor de la AUR a întârziat la consultări 15 minute pentru că, spun ei, nu au găsit intrarea

UPDATE, ora 12.30. După jumătate de oră de discuții, reprezentanții PNL au ieșit de la consultările cu președintele Klaus Iohanis. Liberalii l-au propus ca premier pe Florin Cîțu. Din delegație au făcut parte Ludovic Orban, Florin Cîţu, Raluca Turcan, Rareş Bogdan, Iulian Dumitrescu şi Robert Sighiartău.

UPDATE, ora 12.00. Delegația PNL a intrat la discuții cu președintele Klaus Iohannis. Propunerea partidului pentru funcția de premier este Florin Cîțu. „Bine ați venit”, i-a întâmpinat președintele pe liberali. Din delegația liberalilor fac parte Ludovic Orban, Florin Cîţu, Raluca Turcan, Rareş Bogdan, Iulian Dumitrescu şi Robert Sighiartău.

UPDATE, ora 11.20. Consultările dintre Klaus Iohannis și reprezentanții PSD s-au încheiat după doar 20 de minute. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus că social-democrații vor vota în Parlament fie un Guvern minoritar PSD, cu premier Alexandru Rafila, fie un Guvern de uniune naţională, condus tot de Rafila.Citește AICI toate declarațiile lui Marcel Ciolacu, după ieșirea de la negocieri. 

Delegația UDMR este condusă de președintele partidului, Kelemen Hunor
Delegația UDMR este condusă de președintele partidului, Kelemen Hunor

Au început consultările la Cotroceni. Cine face parte din delegația PSD

Au început consultările la Palatul Cotroceni între președintele Klaus Iohannis și partidele parlamentare în vederea desemnării candidatului pentru funcția de premier. Primii care au intrat la discuții sunt social democrații. 

Delegația PSD a ajuns la Cotroceni cu puțin timp în urmă, iar președintele Klaus Iohannis le-a cerut o opinie în legăturî cu formarea unei majorități și a unui guvern.

Delegaţia PSD este formată din preşedintele formaţiunii, Marcel Ciolacu, secretarul general Paul Stănescu, prim-vicepreşedinţii Sorin Grindeanu şi Gabriela Firea şi preşedintele Consiliului Naţional, Vasile Dîncu. 

Programul întâlnirilor de la Cotroceni pentru desemnarea premierului

  • 11:00 – Partidul Social Democrat (PSD);
  • 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
  • 13:00 – Alianța USR-PLUS;
  • 14:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
  • 15:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
  • 16:00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.

Știre în curs de actualizare

CITEȘTE ȘI: 

Ludovic Orban, primele declarații după consultările de la Cotroceni

Marcel Ciolacu, declarații după consultările de la Palatul Cotroceni

Liderul AUR, George Simion, primele declarații după consultările de la Cotroceni

USR-PLUS l-a anunțat pe Klaus Iohannis că nu renunță la funcția de președinte al Camerei Deputaților

image
image
image
image
image
image
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net