Conflict deschis între ministrul Justiţiei şi şefa Consiliului Superior al Magistraturii

ministrul_justitiei-ana_birchall.jpg

Ana Birchall  este noul ministru de justiție. Are 45 de ani, cinci case și este multimilionară în dolari
Ana Birchall este noul ministru de justiție. Are 45 de ani, cinci case și este multimilionară în dolari
FOTO: anabirchall.ro

Lia Savonea şi Ana Birchall se află în conflict deschis pe mai multe teme, ministrul Justiţiei reproşându-i în dese rânduri preşedintelui CSM că nu o consultă atunci când convoacă şedinţele de plen. Şefa CSM, Lia Savonea, a convocat, marţi, o nouă şedinţă a plenului Consiliului, care a avut pe ordinea de zi numirea Adinei Florea la şefia Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ).

Adina Florea a promovat concursul pentru funcţia de procuror şef al SIIJ în luna iunie, însă ea nu a fost numită efectiv, deoarece şedinţele convocate de Lia Savonea pe această temă au fost amânate din lipsă de cvorum, după ce majoritatea procurorilor din CSM şi câţiva judecători au refuzat să se prezinte.

La şedinţa de marţi a lipsit ministrul Justiţiei, Ana Birchall, aflată la Consiliul JAI de la Luxemburg. Ana Birchall a trimis, luni, o nouă adresă către CSM, primele două fiind din lunile iulie şi august, în care ministrul Justiţiei solicită Consiliului un punct de vedere cu privire la cele două rapoarte GRECO. Aceasta a fost a şasea încercare de numire a Adinei Florea. Din cei 19 membri, au fost prezenți doar 13.

lia_savonea.jpg

lia savonea
Lia Savonea este şefa Consiliului Superior al Magistraturii
Foto: arhivă personală

Șefa CSM, Lia Savonea, crede că se află„în fața unei situații de coordonare”. Mai mult chiar, Lia Savonea cere sancționarea celor care lipsesc cu pierderea mandatului.

O altă temă de dispută este un proiect de modificare a Legii ANI, dezbătut în cadrul unei comisii de la CSM, despre care procurorii din Consiliu susţin că nu au ştiut nimic.

Mai mulți membri CSM susţin că nu au fost consultați cu privire la modificările Legii ANI

Judecătorul Bogdan Mateescu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a ridicat problema propunerilor de modificare a Legii 317/2004, formulată de președintele CSM Lia Savonea și susține că mai mulți membri CSM nu au fost consultați în legătură cu acestea.

"Propunerea de modificare a Legii 317 formulata de cei 9 colegi din CSM a fost înaintată direct la presă, ceea ce este salutar. Din păcate, accesul la modificările la Legea ANI, propuse cu majoritate de CSM, prin Comisia 1, care au stârnit îngrijorare publică, nu a fost atât de liber. Ba chiar nişte cereri de la entităţi de presă pe acest subiect au fost respinse”, a scris Bogdan Mateescu pe Facebook.

Patru membri ai Secţiei pentru procurori au cerut, luni, preşedintelui CSM, Lia Savonea, întreaga documentaţie care a stat la baza discutării proiectului de modificare a Legii ANI, susţinând că nu au avut acces la şedinţa în care acesta a fost dezbătut.

Săptămâna trecută, două asociaţii ale magistraţilor - Forumul Judecătorilor din România şi Iniţiativa pentru Justiţie - au solicitat demisia Liei Savonea, pe care o acuză că ar fi propus "în secret" modificarea Legii de funcţionare şi organizare a Agenţiei Naţionale de Integritate. Una dintre propunerile dezbătute la CSM prevede ca venitul soţului sau soţiei persoanei care depune declaraţia de avere să fie anonimizat (n.r. metodă de prelucrare a datelor care elimină sau modifică informațiile de identificare personală). Potrivit unor surse judiciare, o parte dintre membrii CSM intenţionează să ceară revocarea Liei Savonea din funcţia de preşedinte al instituţiei, fiind nemulţumiţi de modul în care sunt convocate şedinţele de plen, emiterea unor comunicate de presă în numele membrilor CSM sau numirea Adinei Florea la şefia SIIJ.

 

Citeşte şi:

 

Averea şefei CSM, verificată de Agenţia Naţională de Integritate

Procurorul Adina Florea, propusă șefă la DNA, are dosar la instituția pe care vrea să o conducă și tată membru PSD

 

 

Loading...

Citește și

  • consilul superior al magistraturii

    Suspiciuni legate de propunerea de modificare a legii ANI, agreată în Comisia de Specialitate, care se pare că nu ar fi aceeași cu cea care s-a trimis Senatului, au apărut printre membrii Consiliului Superior al Magistraturii. Aceştia au cerut Liei Savonea, aleasă de la finele anului trecut preşedintele intituţiei, să prezinte documentul prin care se propune modificarea legii de funcţionare a Agenţiei Naţionale pentru Integritate (ANI).

  • Ana Birchall  este noul ministru de justiție. Are 45 de ani, cinci case și este multimilionară în dolari

    Ana Birchall a depus jurământul și acum este ministru de justiție, după ce a fost interimar. Are 45 de ani, cinci case și este multimilionară în dolari. Uite cine este Ana Birchall și ce avere are! Poze inedite.