Conducerea Maternităţii "Elena Doamna", demisă în urma scandalului privind decesul unui copil

Ultima actualizare:

    Conducerea maternităţii Doamna Elena, din Iaşi, a fost demisă
Conducerea maternităţii Doamna Elena, din Iaşi, a fost demisă

Conducerea Maternităţii "Elena Doamna" din Iaşi a fost demisă, miercuri, de Consiliul de Administraţie, în urma scandalului izbucnit după ce, la începutul lunii septembrie, un bebeluş a fost declarat mort la naştere, stabilindu-se apoi că au existat grave nereguli legate de monitorizarea sarcinii.

Managerul maternităţii ieşene, Emil Anton, şi directorul medical, Răzvan Socolov, au fost demişi în urma şedinţei de miercuri a Consiliului de Administraţie.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, a salutat această decizie, adăugând că "de astăzi Maternitatea «Elena Doamna» intră într-un proces de reconstrucție".

"Eu mă bucur că lumea, că toți membrii din Consiliul de Administrație până la urmă au îmbrățișat opinia mea de la bun început. Vinerea trecută, când a fost ultima ședință, doar reprezentantul meu a votat așa cum a votat astăzi (n.r. - miercuri) majoritatea CA. De astăzi, «Elena Doamna» intră într-un proces de reconstrucție. Eu sunt împotriva desființării instituției și a trecerii ei în subordinea Maternității «Cuza-Vodă». Va rămâne de sine stătătoare, însă trebuie să își îndeplinească cu bunăcredință și profesionalism menirea. De astăzi înainte va avea parte de un nou management care, sper eu, să îi aducă împlinirile de care această maternitate are nevoie. Va fi un nou concurs pentru ambele posturi, întâi va fi delegat un nou director interimar. Asta nu e greu, asta e partea ușoară, cea mai grea va fi cea de reconstrucție, și să face astfel încât toate condițiile care au permis tragediile anterioară să nu mai existe", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX Cristian Adomniței.

Pe de altă parte, liderul de sindicat din cadrul spitalului, Luminița Buzea, a spus că este "extrem de nemulţumită" de această decizie.

"Cei din Consiliul de Administrație au venit cu temele făcute, nu a existat niciun fel de dialog, când am încercat să spun, cu statutul de invitat la acea ședință, părerea despre ce s-a întâmplat pentru a se putea cântări altfel situația mi s-a spus că este de prisos. Nu toate voturile au fost pentru demitere", a declarat pentru MEDIAFAX Luminița Buzea, asistentă-șefă la secția ATI.

Directorul DSP Iași, Lucian Indrei, a afirmat, la rândul său, că ancheta Comisiei de malpraxis a Direcției de Sănătate Publică Iași continuă, în pofida măsurilor luate în Consiliul de Administrație.

Acesta a precizat că în prezent se așteaptă răspunsul profesorului Florin Stamatian de la UMF Cluj Napoca, expert în obstetrică-ginecologie, care a fost chemat pentru a face o evaluare a cazului bebelușului mort la Maternitatea ”Elena Doamna” și care încă nu transmis DSP Iași dacă acceptă să analizeze acest caz.

”Poziția DSP Iași a fost aceeași de la început până la sfârșit, când s-a primit raportul. Noi, ca reprezentanți ai ministerului, bineînțeles că susținem punctul de vedere al Ministerului Sănătății. Raportul a fost încheiat pe baza unei anchete realizate de o comisie numită prin ordin de minsitru, care a discutat cu persoanele implicate. Ancheta este în desfășurare“, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX dr. Lucian Indrei.

Vineri, la Maternitatea "Elena Doamna" a avut loc o ședință a Consiliului de Administrație al unităţii, patru dintre cei şase membri cu drept de vot votând împotriva demiterii managerului și a directorului medical, unul, respectiv reprezentantul Consiliului Judeţean Iaşi, votând pentru, în timp ce un membru s-a abţinut.

Ministerul Sănătății a recomandat, în urma unui control făcut după decesul unui bebeluș, eliberarea din funcţii a managerului și directorului medical al Maternității "Elena Doamna" din Iași, MS propunând sancționarea mai multor medici în acest caz, în condițiile în care au fost constatate nereguli privind supravegherea mamei.

Din Consiliul de Administrație al maternității fac parte opt membri, însă doar șase au drept de vot, doi având statutul oficial de invitați la luarea deciziilor. DSP Iaşi, președintele Consiliului Județean din Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa“ și Colegiul Medicilor din Iași au câte un reprezentant, iar Consiliul Județean are doi.

Ancheta Ministerului Sănătății a fost declanșată după ce tatăl unui bebeluș declarat mort la naștere la Maternitatea ”Elena Doamna” le-a acuzat de neglijență pe cadrele medicale ale unității, susținând că înainte cu câteva ore ca soţia sa să nască în spital nu se afla niciun medic şi că a sunat chiar la 112 pentru a cere ajutor.

Bebelușul a fost declarat mort la naștere în noaptea de 8 spre 9 septembrie, iar tatăl acestuia declara că înainte cu câteva ore ca soţia sa să nască în spital nu se afla niciun medic şi că a sunat chiar la 112 pentru a cere ajutor.

De asemenea, bărbatul mai spunea că în noaptea dinaintea decesului copilului soţia sa a fost supravegheată doar de către o infirmieră, care s-a purtat urât cu el atunci când i-a cerut ajutorul, și că medicii ar fi ajuns la spital după ora 03.00 noaptea, după ce timp de câteva ore femeia a fost lăsată singură.

Pe de altă parte, conducerea Maternității ”Elena Doamna” susţinea că soţia bărbatului ar fi fost consultată de către medici de patru ori în noaptea respectivă, iar ”monitorizarea a arătat evoluție bună a mamei și a fătului și nedeclanșarea nașterii".

Într-un comunicat de presă transmis în 12 septembrie de conducerea maternității, prin directorul medical Răzvan Socolov, se preciza că pacientei i s-a făcut monitorizare clinică și cardio-tocografică, iar în primele zece ore de la internare "monitorizarea a arătat evoluție bună a mamei și a fătului și nedeclanșarea sarcinei".

În urma necropsiei, legiștii au stabilit că bebelușul murise cu peste 24 de ore înainte de naștere, în uterul mamei, deși medicii susțineau că femeia fusese monitorizată permanent, iar copilul avea o evoluție bună.

În urmă cu două săptămâni, directorul medical al Maternității "Elena Doamna" din Iaşi, Răzvan Socolov, spunea că medicii care au consultat-o pe mama copilului mort ar fi interpretat, la ecografie, bătăile inimii femeii ca fiind ale bebeluşului, aceasta putând fi explicaţia pentru faptul că s-a crezut că fetiţa trăieşte şi a murit la naştere.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net