Comuna de care nu s-a «lipit» coronavirusul. În Ariniș nu s-a înregistrat niciun caz de COVID-19

1-comuna_arinis_1.png

Străzile din Ariniş sunt pustii

Ei sunt cei mai liniştiţi săteni din România. Cei 1.100 de localnici din comuna maramureşeană Ariniş nu ştiu ce înseamnă cu adevărat ”coronavirus” decât din ştirile de la televizor şi de pe internet, şi asta din cauză că în cele 8 luni de la izbucnirea pandemiei în România, aici nu s-a înregistrat nici măcar un caz de îmbolnăvire.

În timp ce bilanţul noilor cazuri de Covid-19 creşte îngrijorător de la o zi la alta, există o comună în România în care nici măcar un caz de COVID-19 nu a fost confirmat până acum, notează adevarul.ro. E vorba despre comuna Ariniş, la 40 km de Baia Mare. Uliţele satului sunt goale, iar timpul parcă a stat în loc. Doar din spatele porţilor se zăresc oameni care îşi duc traiul de zi cu zi. Pentru ei, viaţa îşi urmează cursul normal, întrucât liniştea nu le-a fost spulberată. Totuşi, schimbări au existat până şi pentru ei. Fie că vorbim despre tineri sau vârstnici, cu toţii ştiu că masca este ”lucru sfânt”, în momentul în care îşi părăsesc gospodăriile. Sunt conştienţi că ea le-a fost principala ”armă” care i-a ferit până acum. Nimeni nu se revoltă asupra măsurilor impuse în contextul pandemiei, ba chiar dau dovadă de maximă seriozitate. „Avem măşti cu noi peste tot unde mergem: la magazin, la primărie, în baruri. Oriunde vrem să intrăm vedem şi afişul cu masca obligatorie. Cine nu înţelege că trebuie să se protejeze are o problemă”, este de părere unul dintre localnici.  
Cu toate că iniţial edilul comunei, Gheorghe Mureşan, a fost sceptic în ceea ce priveşte noul virus, a avut grijă ca toată lumea să fie informată corespunzător şi a trecut imediat la impunerea primelor măsuri.

„La început, prin ianuarie-februarie, nici eu nu am dat crezare acestui virus după care mi-am dat seama ce este, fiica mea fiind medic pneumolog mi-a explicat foarte clar, mi-am dat seama de pericolul care urmează şi atunci am trecut la închiderea pieţei agro-alimentare, a oborului, magazine, tot ce ţinea de contact al populaţiei în număr mare”, a declarat primarul comunei pentru adevarul.ro. Pe lângă importanţa purtării corespunzătoare a măştii, oamenii au înţeles că la fel de important este să păstreze distanţa. Când intră în magazin au grijă să nu se apropie foarte mult, iar vârstnicii evită să iasă pe cât posibil. Şcoala din comuna Ariniş funcţionează cu brio în scenariul verde. Copiii au învăţat să se distanţeze, iar sălile de clasă sunt suficient de mari încât să permită desfăşurarea orelor fără probleme.  

Comuna Petrova, tot din Maramureş, a intrat în carantină

2-petrova_1.jpeg

Au fost instituite filtre la intrarea în comuna Petrova

La numai 130 km de Ariniş, în comuna Petrova, tot din judeţul Maramureş, oamenii s-au întors de sâmbătă la declaraţia pe proprie răspundere, după ce s-a instituit carantină totală pentru o perioadă de 14 zile. Rata de infectare în comună depăşeşte 5 la 1.000 de locuitori. Drumul Naţional 18 care face legătura între Sighetul Marmaţiei şi Borşa este supravegheat acum de mai multe maşini de poliţie, iar participanţii la trafic sunt opriţi şi verificaţi, scrie adevarul.ro. Toate persoanele vor prezenta la control un document din care să rezulte calitatea de elev sau student, legitimaţie de serviciu valabilă, adeverinţă de salariat eliberată de angajator sau alt document care să ateste activitatea profesională, iar pentru deplasarea din alte motive decât profesionale vor prezenta o declaraţie din care să rezulte motivul justificat al deplasării. De asemenea, orele de curs au fost mutate în online pentru următoarea perioadă.  

Loading...

Citește și

  • coronavirus romania

    Grupul de Comunicare Strategică a anunţat marți alte 7.753 cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus. De asemenea, au fost înregistrate în ultimele 24 de ore 196 de decese. La ATI sunt internaţi 1.204 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19.

  • Vești bune de la Cluj. În urma unei evaluări realizate la nivel naţional de către Ministerul Sănătăţii, care a avut în vedere o serie de indicatori specifici, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca s-a clasat pe primul loc în România în ceea ce priveşte rezultatele obţinute în tratarea pacienţilor infectaţi cu virusul Sars-Cov-2.