Comună condusă cu mână de fier de femei

Ultima actualizare:

    Sediul primăriei,  ca o floare Fotografii: adevarul.ro
Sediul primăriei, ca o floare Fotografii: adevarul.ro

Doamnele la putere! În comuna Vârfu Câmpului (Botoşani), administraţia locală este controlată în totalitate de femei. Este, de altfel, singura comună din ţară în care toate funcţiile-cheie, de la primar la director de şcoală şi sector financiar-contabil, sunt deţinute exclusiv de femei.

Comuna Vârfu Câmpului, situată la graniţa judeţului Botoşani cu ţinuturile Bucovinei, se află “sub papuc”! Primăria, şcoala şi toate departamentele importante din comună sunt controlate de femeile din Vârfu Câmpului. Iar, culmea, cei mai mulţumiţi sunt bărbaţii.

Dominaţia doamnelor a fost instaurată în urmă cu doi ani, când Maria Huţu a câştigat alegerile locale. Din acel moment, toate posturile-cheie au început să fie ocupate de femei. Astfel, viceprimar este Marcela Domonco, iar secretar al primăriei, Liliana Ştefancu. Totodată şeful serviciului financiar-contabil este tot o femeie. Şi serviciile de investiţii şi urbanism sunt conduse de doamne, scrie adevarul.ro. 

Bărbaţii angajaţi la primărie sunt subordonaţi şefilor-femei. ”Sincer să fiu, mi-am dorit să fie femei în aceste funcţii”, mărturiseşte primarul Maria Huţu. “Noi, femeile, ştim exact ce dorim una de la cealaltă. Uneori ne înţelegem doar din priviri sau ghicim ce vrea cealaltă. O primărie cu femei la conducere este pe un făgaş bun”, adaugă edilul. 

Dominaţia femeilor a fost extinsă în toate domeniile importante. De exemplu, directorul şcolii este tot o femeie. Chiar şi antrenorul de fotbal al şcolii este o profesoară de sport, cu rezultate remarcabile la diferite competiţii zonale. Preoteasa din comună este la rândul ei un personaj important în proiectele educaţionale derulate în şcoli. 

”Aici femeile fac şi desfac. Ele sunt cele care dau tonul”, spune amuzat un sătean, iar un vecin îl completează: “Ele gospodăresc foarte bine comuna. N-avem ce să le reproşăm”. Constantin Murariu, care se ocupă de încasarea taxelor şi impozitelor locale, se arată mulţumit. ”Este foarte bine, ne descurcăm, totul este curat. Pe deasupra, doamnele sunt şi înţelegătoare la necazul omului, ajută imediat”, le laudă el. Un alt angajat din primărie apreciază disciplina instaurată în instituţie: ”Când se greşeşte grav, când cineva nu şi-a făcut treaba, nu este bine. Vinovaţii stau cu inima în gât când aud tocurile pe hol”.

simeon stalpnicul png

«Nu ne plac mizeria şi dezordinea»

Mâna de femeie se simte peste tot. Sediul primăriei din Vârfu Câmpului este tot timpul parfumat şi curat lună. Totodată, în faţa clădirii se află alei cu flori şi cu bănci. De altfel, întreaga localitate este curată şi bine îngrijită. ”Femeile au adus lumină, culoare, prosperitate şi tot ce înseamnă frumos. Aşa cum facem acasă, facem peste tot. Nu ne plac mizeria şi dezordinea. Avem şi acel suflet de mamă şi este un plus”, explică Marcela Domonco, viceprimarul comunei. 

Click! spune

Femeile din administraţia comunei au realizat şi numeroase proiecte, atât cu finanţare europeană, cât şi guvernamentală. Este vorba despre şapte proiecte, dintre care cinci se află în implementare şi se referă la reabilitarea drumurilor, a şcolilor, dar şi la activităţi educaţionale şi culturale. 

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net