Codul galben de inundaţii poate fi extins sâmbătă dimineaţa

Ultima actualizare:

    Faleza este în pericol de a fi inundată
Faleza este în pericol de a fi inundată

Veşti proaste de la hidrologi! Codul galben de inundaţii, valabil în prezent pentru 26 de judeţe, poate fi extins sâmbătă dimineaţa, pentru afluenţi ai Oltului. Informaţia a fost dată de reprezentanţii Adnimistraţiei Naţionale de Meteorologie şi cei ai Institutului Naţional de Hidrologie la comandamentul pentru inundaţii reunit, vineri, la Guvern.

Potrivit ANM, zonele cu precipitaţii mai importante în următoarele ore sunt cele din Muntenia, Dobrogea, Moldova şi centrul Transilvaniei, urmând ca, sâmbătă dimineaţa, codul galben să fie restrâns pentru vestul ţării, dar menţinut până sâmbătă seara în est.

La rândul său, Institutul Naţional de Hidrologie estimează o extindere a codului galben de inundaţii vineri sau, cel mai probabil, sâmbătă dimineaţa.

"În această dimineaţă suntem pe cod galben pe majoritatea cursurilor de apă din 26 judeţe şi cod portocaliu în 11 judeţe. În funcţie de evoluţia precipitaţiilor, anticipăm o extindere, nu o reducere, a codului galben şi există posibilitatea şi a unor intensificări în sensul de cod portocaliu. Zonele cele mai vizate ca extindere ca cod galben este Oltul mijlociu au fluenţii Olteţul şi Argeşul superior, iar pentru zonele unde ne-am aştepta la intensificări sunt Olt, Teleorman, Vedea şi pe cursurile de apă din Moldova", a transmis conducerea INH.

Debitul Dunării este de 10.300 metri cubi/secundă la intrarea în ţară, faţă de o medie multianuală a lunii mai de 7.250 mc/secundă, cu tendinţă de scădere până luni, când Dunărea va creşte însă din nou, la peste 11.000 mc/secundă.

Bucureştiul şi aproape toate judeţele ţării vor fi, de vineri dimineaţă până sâmbătă noapte, sub avertizare cod galben de ploi, vijelii şi grindină, cantităţile de apă putând ajunge în unele zone până la 60 de litri pe metru pătrat.

În zonele avertizate cu cod galben vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 25-30 de litri pe metru pătrat şi izolat 50-60 de litri pe metru pătrat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fabrica DeLonghi jpg
image
image
image
image
image
image
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
Asigurare locuinta - casa FOTO Shutterstock
monezi jpeg
pansies 7210851 1280 jpg
Imperiul Roman, hunii şi goana după aur jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net