CNCD i-a amendat pe Cristian Tudor Popescu şi Oreste Teodorescu cu 7.000 de lei în total!

Ultima actualizare:

    Foto: Arhivă Click
Foto: Arhivă Click

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) i-a amendat, miercuri, pe Cristian Tudor Popescu şi Oreste Teodorescu pentru „încălcarea dreptului la demnitate” într-un articol, respectiv o emisiune de televiziune.

Un articol scris de Cristian Tudor Popescu şi publicat la data de 28.10.2020, pe portalul republica.ro, depăşeşte limitele libertăţii de exprimare şi reprezintă faptă de discriminare, încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000, republicată. Cristian Tudor Popescu a primit o amendă de 5.000 de lei. Hotărârea a fost adoptată cu 5 voturi pentru, 2 voturi împotrivă şi 1 abţinere.

Oreste, amendat cu 2.000 de lei

Tot în şedinţa de miercuri, 16 decembrie, s-a stabilit că afirmaţia prin care, la postul Realitatea TV, în emisiunea lui Oreste Teodorescu, avându-l ca invitat pe Marius Paşcan, UDMR a fost comparată cu noul Coronavirus care „pătrunde în organismul gazdei, după care multiplicându-şi gena antinaţională preia controlul deciziilor politice” reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate al membrilor organizaţiei în cauză, conform art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.

S-a aplicat sancţiunea amenzii contravenţionale de 2.000 lei faţă de Oreste Teodorescu şi Marius Paşcan. Hotărâre adoptată cu 7 voturi pentru şi 1 vot împotrivă.

CTP, probleme cu BOR

Cristian Tudor Popescu a fost prezent pe 7 decembrie la o audiere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, după ce pe numele lui, Asociaţia Neamunit a formulat o reclamaţie, susţinând că jurnalistul „a jignit întreaga suflare creştin-ortodoxă” atunci când l-a criticat pe Patriarhul Daniel.

Pe 2 noiembrie 2020, Asociaţia Neamunit a depus o plângere la CNCD, prin care sesizează „gravele derapaje îndreptate împotriva creştinilor ortodocşi români, a Bisericii Ortodoxe Române şi a Întâistătătorului Ei”.

La finalul lunii octombrie, CTP şi Biserica Ortodoxă, prin purtătorul de cuvânt, au avut un schimb de replici. Popescu a publicat pe 28 octombrie articolul „Satană în sutană”, în care scria: „IPS Daniel, căpetenia BOR, arată că ortodoxia românească a rămas la nivelul de acum câteva mii de ani al cultului egiptean.

Ba, de fapt, şi mai jos, căci preoţii din Teba măcar ştiau destulă astronomie ca să calculeze timpul eclipselor. Pentru a prosti oamenii, şarlatanul Daniel n-are nevoie de matematică, nici de logică - o dă direct, ca o strigătură pentru vitele ce le păstoreşte: ascultaţi ce vă spun, fiindcă a interzis pelerinajul la moaştele Sf. Dimitrie în octombrie 1989, comunismul a căzut peste câteva luni”.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, a reacţionat în temeni foarte duri la ceea ce el numeşte „deversarea în spaţiul mediatic a unor atacuri suburbane la adresa Bisericii si a Părintelui Patriarh”, numindu-i pe cei care au criticat afirmaţiile Patriarhului cu ocazia sărbătorii de Sfântul Dumitru „pseudo-jurnalişti trăitori în bula lor de fiere”, „analfabeţi cultural, inşi desfiguraţi de grimase de ură incontrolabile care nu au nici cea mai vagă idee despre istoria reală, frecvent însângerată a României creştine, a creştinismului şi a Bisericii Ortodoxe, oameni mici şi veninoşi, oameni împuţinaţi moral, doldora de sine, săraci cultural şi pustii sufleteşte, care fac din invectivă, ironie obraznică, ridicolă paradă etică şi schimonosire a realităţii instrumente de analiză jurnalistică”.

Cristian Tudor Popescu, răspuns la acuzațiile Bisericii

„La articolul subsemnatului, BOR răspunde prin purtătorul său de cuvânt cu un jet lung şi noroios de vorbe de ocară, sudălmi, afuriseli, sictir, drăcuieli, pe scurt, bapeamătii. Textul meu, critic, conţine întrebări, fapte, raţionament. Fiecare cuvânt este sprijinit pe argumente. Producţiunea vorbitorului BOR mă face să mă gândesc la prestaţia purtătoarei de cuvânt a fostei primar, creatura de la televizor care se ocupa cu bălăcărirea adversarilor acesteia. În niciun caz la un preot, un teolog, un om al Bisericii, un creştin. Logic şi uman, nu am cum să răspund la aşa ceva", a fost, ziua următoare, mesajul lui Cristian Tudor Popescu.

Ulterior, reprezentanţii au consierat că trebuie să ia atitudine şi au anunţat: „Aceste declaraţii au declanşat prin virulenţa lor un val de ură împotriva Bisericii Ortodoxe şi a noastră, a credincioşilor de rând. Menţionăm faptul că, orice atac la adresa Bisericii noastre Naţionale reprezintă şi un atac la adresa Noastră, a FIILOR EI, precum şi un atac direct la Fiinţa noastră Naţională”.

În memoriul depus se arată: „Comportamentul discriminatoriu al numitului C. T. Popescu faţă de cetăţenii ortodocşi, în mod public, a avut ca scop principal atingerea gravă asupra demnităţii persoanelor”, informează News.ro.

image
image
image
image
image
image
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
controlor tren jpg
postas greva jpg
Paine mucegaita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net