Cluj: Plângere penală împotriva Institutului Clinic de Urologie şi Transplant

Ultima actualizare:

    Lavinia
Lavinia

Preşedintele Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie "Claudia Safta", Emanuel Ungureanu, a depus, vineri, la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca, o plângere penală faţă de Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) şi Agenţia Naţională de Transplant (ANT) pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, transmite corespondentul MEDIAFAX

Emanuel Ungureanu a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că "lumea transplantului" nu este plină de oameni care zâmbesc, "ci de oameni care plâng".

Asociaţia pentru Solidaritate şi Empatie "Claudia Safta" a depus o plângere penală faţă de Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj, solicitând justiţiei să lămurească dacă s-au respectat regulile şi criteriile de transplant de rinichi în cazul actorului Alexandru Arşinel.

Preşedintele Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie "Claudia Safta", Emanuel Ungureanu, a depus, vineri, la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca, o plângere penală faţă de Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) şi Agenţia Naţională de Transplant (ANT) pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Vreau să dau glas acelor mame ai căror copii cu insuficienţă renală s-au stins fără să aibă şanse la viaţă. Vreau, pentru acele mame, să ştie că sacrificiul copiilor lor va aduce în acest sistem echilibru, transparenţă şi echidistanţă pentru toţi. Lumea transplantului nu este plină de oameni care zâmbesc, ci de oameni care plâng. E vorba de foarte multe sicrie de care nu se vorbeşte. Am depus la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca o plângere penală faţă de ICUTR şi ANT pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi. Am cerut Parchetului să verifice dacă în cazul Alexandru Arşinel au fost respectate criteriile legale în ceea ce priveşte transplantul", a spus Ungureanu.

Acesta a afirmat că are încredere în procurorii tineri şi în bunul simţ care spune că "la medic toţi trebuie să fie trataţi în mod egal".

"Dan Luscalov (director executiv al ANT - n.r.) este şi angajat al ICUTR Cluj-Napoca, nu există o comisie independendtă care să verifice modul în care se efectuează un transplant şi dacă se respectă criteriile. Ministerul Sănătăţii să creeze o comisie independentă care să verifice activitatea de transplant, ca centrele de nefrologie să se ocupe de bolnavi după transplant, să fie o transparenţă reală a transplantului", a spus Emanuel Ungureanu.

Acesta a adăugat că a ales să depună plângerea în 27 septembrie la împlinirea unui an de la decesul unei tinere, Adina Bleotu, care "s-a stins după ce 7 ani a aşteptat o şansă la viaţă, iar aceasta i s-a refuzat de către ICUTR Cluj".

"Adina a încercat să primească un rinichi de la tatăl său, dar transplantul nu s-a mai realizat. Nu am probleme cu Arşinel, îi doresc sănătate, ci cu dublul standard. Unii primesc, alţii nu, şi nu se ştie pe ce criterii. S-a încălcat protocolul de transplant în cazul lui Arşinel în spital, cu presa într-un loc unde nu avea ce să caute", a spus preşedintele Asociaţiei "Claudia Safta".

Un bărbat care face dializă de 24 de ani a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că a înfiinţat Asociaţia Bolnavilor Renali Cronici din Cluj-Napoca şi că a cerut "să existe un sistem coerent de transplant cu trei sau patru centre la nivel naţional care să comunice, să existe un registru naţional de transplant transparent, iar nefrologii să fie implicaţi în activitatea post - transplant".

Tatăl unei fete care face dializă de 15 ani şi care i-a donat acesteia un rinichi a spus, la aceeaşi conferinţă de presă, că a dat bani medicilor în perioada transplantului, inclusiv şefului ICUTR Cluj-Napoca, Mihai Lucan.

În conferinţa de presă s-a ţinut şi un moment de reculegere în memoria copiilor cu insuficienţă renală cronică care au decedat, iar la final Emanuel Ungureanu a dat dedicaţii pe cartea sa "Speranţa dăruieşte viaţă - transplantul renal pentru tine", apărută în 2003, pentru Alexandru Arşinel şi Mihai Lucan.

"Pentru Mihai Lucan am scris să trateze pacienţii în mod egal, să nu mai ia bani niciodată de la amărâţi, iar lui Alexandru Arşinel i-am transmis că îi doresc multă sănătate şi i-am reamintit că suntem umbre pe pământ şi că în urma noastră rămâne doar caracterul", a menţionat Ungureanu.

Actorul Alexandru Arşinel, care la sfârşitul lunii august a fost supus unui transplant renal şi externat în 12 septembrie, a revenit luni după-amiază, la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, pentru a fi supus mai multe investigaţii medicale, după ce starea de sănătate i s-a deteriorat.

Şeful ICUTR, Mihai Lucan, declara după transplantul efectuat la finalul lunii trecute, că Alexandru Arşinel este a treia persoană din România în vârstă de peste 70 de ani care a suferit un transplant de rinichi, precizând că donatorul este un tânăr de 23 de ani care s-a spânzurat după ce a pierdut la jocuri de noroc.

image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net