CIUGUban. Ce este și la ce folosește moneda virtuală folosită de localnicii din Ciugud

reciclare-ciugud.jpg

Reciclarea deșeurilor la Ciugud
În urma reciclării deșeurilor, localnicii din Ciugud primesc CIUGUbani, o recompensă virtuală care poate fi convertită în bani reali
Sursa foto: Primăria Ciugud/Facebook

CIUGUban este o monedă virtuală lansată în comuna Ciugud din județul Alba și folosită pentru a recompensa localnici, în special copiii, care colectează selectiv deșeurile și reciclează ambalajele din plastic, sticlă și aluminiu. Monedele virtuale vor putea fi convertite apoi în bani reali.

Ce este un  CIUGUban

Comuna Ciugud și-a lansat propria monedă virtuală: CIUGUban. Acesta va fi folosit pentru a recompensa cetățenii, în special copiii, care colectează selectiv deșeurile și reciclează ambalajele din plastic, sticlă și aluminiu, potrivit unui comunicat al primăriei.

Proiectul presupune montarea în comună a unor stații de preluare și reciclare a ambalajelor, unde cetățenii vor putea depune sticlele, PET-urile și dozele de aluminiu, iar în schimbul acestora vor primi monede virtuale, CIUGUbani, care vor putea fi folosite în comunitate.

aparat-reciclare-ciugud.jpg

Aparat de reciclat deșeuri care îți oferă Ciuguban
Primul aparat de reciclare a deșeurilor este un roboțel pe nume Verzulică, special conceput pentru a-i atrage și a-i încânta pe copii
Sursa foto: Comuna Ciugud/Facebook

Prima stație de reciclare, amplasată în curtea școlii 

Prima astfel de stație a fost montată în curtea școlii, fiind personalizată sub forma unui roboțel. Potrivit comunicatului Primăriei, acesta a fost numit „Verzulică – roboțelul reciclator”, iar copiii sunt provocați, până la sfârșitul vacanței de vară, să recicleze cât mai multe ambalaje și să colecteze cât mai multe monede virtuale. La începutul noului an școlar, monedele virtuale colectate vor fi convertite în bani reali, pe care copiii îi vor putea folosi pentru a finanța mici proiecte și activități educaționale sau extrașcolare.

aparat-reciclare.jpg

Aparat de reciclat deșeuri care îți oferă Ciuguban
Aparatul de reciclare îți emite un fel de bon care reprezintă dovada că ai reciclat și că ai câștigat CIUGUbani
Sursa foto: Primăria Ciugud/Facebook

Ai CIUGUbani, ai reduceri la magazinul din sat

În cea de-a doua fază a proiectului, administrația locală din Ciugud va monta astfel de stații de reciclare și în alte zone din comună, iar cetățenii ar putea primi în schimbul monedelor virtuale reduceri la magazinele sătești, care vor intra în acest program.

Primăria Ciugud analizează posibilitatea ca, în viitor, cetățenii să poată folosi monedele virtuale pentru a primi anumite reduceri de taxe sau impozite, idee care ar presupune inclusiv promovarea unei inițiative legislative în acest sens.

gheorghe-damian.jpg

Gheorghe Damian
Primarul din Ciugud a transformat localitatea în satul smart al României
Sursa foto: PressOne

Gheorghe Damian: „Vrem să educăm viitorii cetățeni ai comunei”

„România este pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la reciclare, iar acest lucru înseamnă penalități plătite de țara noastră pentru neîndeplinirea obiectivelor de mediu. În contextul în care așteptăm legea returnării garanției, am lansat acest proiect prin care vrem să educăm viitorii cetățeni ai Ciugudului. E important pentru copiii noștri să învețe să recicleze și să protejeze natura, aceasta fiind cea mai importantă moștenire pe care o vor primi”, a spus Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud.

Un proiect pilot în parteneriat cu americanii 

Proiectul pilot de la Ciugud este implementat de administrația locală în parteneriat cu compania americană ENVIPCO, unul dintre cei mai importanți producători mondiali de RVM-uri (Reverse Vending Machines). Proiectul vine și în contextul în care România este unul dintre statele europene cu cel mai mic grad de colectare a ambalajelor reciclabile și autoritățile locale sunt obligate să plătească anual sume importante de bani pentru neîndeplinirea obligațiilor de mediu. De asemenea, în România, ar urma să se aplice de anul viitor legislația privind returnarea garanției percepută pentru ambalajele din plastic, sticlă și aluminiu.

bon-reciclare.jpg

Aparatul de reciclare îți dă un bon pe care scrie cîți CIUGUbani ai câștigat
Așa arată dovada că ai reciclat și ai primit CIUGUbani
Sursa foto: Primăria Ciugud/Facebook

Monedele nu au valoare de criptomonedă, ci sunt doar o formă de recompensare a cetățenilor și de stimulare a reciclării și colectării selective.

CITEȘTE ȘI: «Vaccinare la poarta ta!», campania inedită a unei primării din Alba. Ce trebuie să facă locuitorii comunei

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1