Cinstirea Cuvioasei Parascheva la bisericile cu hram din Capitală

Ultima actualizare:

    Zeci de mii de oameni asistă anual la slujbele de prăznuire a Cuvioasei Parascheva.
Zeci de mii de oameni asistă anual la slujbele de prăznuire a Cuvioasei Parascheva.

Duminică dimineaţă, dreptmăritorii creştini din sectoarele Capitalei şi pelerinii din ţară au venit să se roage şi să cinstească marele praznic al Cuvioasei Parascheva în lăcaşurile ortodoxe care poartă hramul Sfintei Parascheva.

Bisericile Batiştei, Sfântul Gheorghe Nou, Colţea şi Sfânta Vineri Nouă au îmbrăcat haine de sărbătoare, devenind neîncăpătoare de la primele ore ale dimineţii. Credincioşii au venit să se roage la sfintele odoare pentru sănătate, pentru spor în casă, pentru izbăvire de necazuri şi de boală.

Cei care nu au reuşit să participe la tradiţionalul pelerinaj, la slujba de hram, din capitala Moldovei, au avut posibilitatea să se roage în Biserica Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti, cu hramul cel mare "Sfânta Cuvioasă Parascheva". Sfântul lăcaş ortodox adăposteşte valoroase obiecte de patrimoniu: părticele din moaşte ale Cuvioasei Parascheva, ale Ierarhului Nicolae şi ale Sfântului Haralambie, odoare ce se odihnesc într-o impresionantă raclă de argint.

În apropierea acesteia, pelerinii au cunoscut şi alte obiecte din patrimoniul bisericii: o raclă de argint cu părticele ale Sfinţilor părinţi ucişi în Muntele Sinai şi în Mănăstirea Rait, patru icoane de mozaic şi peste 2200 de figurine pictate, printre care Sf. Treime, Îngerii, Profeţii şi Sfinţii Apostoli. Aranjamentele florale unicat şi zecile de buchete de flori, care au împodobit sfântul lăcaş lăsau impresia că vizitezi un colţ de rai, orânduit anume să aducă vizitatorului bucurie, linişte sufletească şi speranţă de mai bine.

De dimineaţă, în faţa bisericii a fost aşezată racla cu moaştele Cuvioasei, împodobită cu emoţionante ghirlande de flori. Rânduri, rânduri de credincioşi din Bucureşti şi de pelerini din judeţele limitrofe ale Capitalei au trecut în procesiune prin faţa baldachinulu, tot de dimineaţă, a fost din belşug, pentru cei veniţi la marele praznic.

„Casele noastre, stropite cu apa sfinţită, după datină, vor fi protejate de boală şi de necazuri", spuneau cei care au luat cel puţin o sticlă de un kilogram cu agheasmă.

După căderea întunericului, în faţa bisericii, credincioşii mai cumpărau obiecte de cult: icoane cu Sfânta Parascheva, brăţări cu însemne religioase, medalioane care înfăşau cei mai veneraţi sfinţi ai ortodoxiei, lumânări şi tămâie.

„În ziua veneratului praznic, harul lui Dumnezeu a fost prezent în bucuria rugăciunii şi a speranţei că răul din jurul fiecărui credincios,venit să se roage Cuvioasei, se va risipi", ne-a mărturisit un călugăr din judeţul Argeş.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net