Cine a fost Sfântul Valentin? De ce sărbătorim iubirea

234b816ea314f5bd1a5139e181be102bac923f67.jpg

Cine a fost Sfântul Valentin? De ce sărbătorim iubirea
Biserica Catolică Sfânta Maria din Cosmedin (Roma), construită în secolul al XII-lea, găzduieşte moaştele sfântului Valentin

Biserica catolică are în calendar, pentru ziua de 14 februarie, pe sfinţii Chiril şi Metodiu ca patroni ai Europei, şi pe un sfânt preot martir pe nume Valentin. Chiril şi Metodiu sunt sărbătoriţi în spaţiul ortodox la 11 mai şi sunt consideraţi apostolii slavilor.

Cine a fost Sfântul Valentin?

Biserica romano-catolică are doi sfinţi Valentin martirizati se pare la aceeaşi dată. Un preot din cetatea Romei care a fost martirizat la 14 februarie 268 din ordinul prietenului său, împăratul Claudiu Gotul, pentru că a convertit la creştinism pe prefectul Ateriu şi toată familia lui. Episcopul din Terni a primit coroana muceniciei, în aceeaşi zi, dar cinci ani mai târziu, pentru că, aflat în trecere prin Roma, a convertit la creştinism un filosof celebru, Cratone, şi trei tineri atenieni, ucenici ai acestuia. Două zile mai târziu, la 16 februarie, Biserica Ortodoxă pomeneşte pe Sfântul Mucenic Valentin, diacon la biserica Eliei, cinstit cu înţelegerea şi ascuţit la minte despre care se spune că ştia pe dinafară Sfânta Scriptură.

my-valentine-930x605.jpg

Cine a fost Sfântul Valentin? De ce sărbătorim iubirea
Moaştele Sfântului Valentin se află la Roma, înconjurate de flori şi bileţele cu mesaje de dragoste

În ziua de astăzi probabil contează mai puţin cine a fost şi se serbează mai mult semnificaţia acestei zile. Un motiv mai pragmatic ar fi acela că la jumătatea lunii februarie se consideră că iarna a trecut şi natura începe să se redeştepte la viaţă. Păsările migratoare încep să se întoarcă şi să-şi caute cuiburi, pentru multe animale este vremea împerecherii şi chiar oamenii încep să resimtă astenia de primăvară. În cultura occidentală sfântul Valentin este momentul revenirii la viaţă, al reînvierii naturii şi deci al iubirii născătoare de viaţă. Astfel Sfântul Valentin a devenit patronul logodnicilor iar în limba engleză Valentin este chiar un cuvânt sinonim pentru “îndrăgostiţi” - “Sweetheart”.

Normal nu trebuie să ai o zi specială pentru a îţi declama iubirea, să surprinzi persoana iubită cu mici cadouri, cu flori sau cu o declaraţie de iubire. Atunci când iubeşti cu adevărat poţi face din fiecare zi o zi a iubirii, altfel este doar marketing.

Loading...

Citește și

  • Adevărul de Seară ediția de Oradea vă oferă de Sfântul Valentin previziunile în dragoste, pentru perioada următoare. Horoscopul a fost realizat de astrologul orădean Livia Tăutu.

  • Cele mai frumoase gânduri de iubire zboară spre cea mai dragă fiinţă din lume, spre cei pe care-i adorăm, mai ales în ziua de 14 februarie, când este celebrat Sfântul Valentin, patronul protector al îndrăgostiţilor. Atunci, orice îndrăgostit de pe mapamond îşi dezvăluie talentul de Poet şi vrea ca declaraţia sa de iubire să fie inedită.