Cum arată tuberoza de Hoghilag, prima floare din România pentru care se va cere recunoașterea internațională

tuberoza_de_hoghilag.jpeg

Câmp de tuberoze de Hoghilag
De creșterea tuberozei de Hoghilag se ocupă doar 40 de familii
Foto: turnulsfatului.ro

Click desktop articole 300x250 p1

Citeste tot despre: 

Click desktop articole 300x250 p2

Ați auzit de tuberoza de Hoghilag? Este prima floare din România pentru care se cere protecția Comisiei Europene iar dosarul de evaluare va fi depus la Ministerul Agriculturii. În prezent, Comisia Europeană protejează oficial doar două flori: Azaleea de Gent din Belgia şi Trandafirul de Szoregy din Ungaria.

Potrivit turnulsfatului.ro, tuberozele de Hoghilag înfloresc o dată la 3 ani, iar acest lucru i-a determinat pe cultivatori să înfiinţeze trei generaţii active de cultură pe fiecare plantaţie, pentru a avea flori în fiecare an. Planta nu rezistă la condiţiile de ger şi sol îngheţat astfel că bulbii se scot în fiecare toamnă, se păstrează în condiţii de temperatură şi atmosferă controlate, căldură şi umiditate în aer, şi se replantează primăvara. La Hoghilag sunt aproximativ 40 de cultivatori de tuberoze, jumătate dintre ei cultivând planta intensiv, în scop comercial, iar cealaltă jumătate ca hobby şi în scop decorativ. Aproximativ 200.000 de tuberoze sunt cultivate pe o suprafaţă de patru hectare în acest areal, în grădini şi spaţii protejate. Producătorii îşi fac singuri materialul săditor din bulbi şi bulbili (bulbi mai mici formaţi pe lângă bulbul-mamă sau pe tulpina plantei n.r.).

Cum va deveni tuberoza de Hoghilag floare ocrotită de Comisia Europeană

"În acest an, la Festivalul Tuberozelor, organizat în zilele de 7-8 august la Hoghilag, grupul aplicant - Asociaţia "Centrul de Excelenţă pentru Promovarea Comunei Hoghilag" va depune la Ministerul Agriculturii documentaţia pentru Tuberoza de Hoghilag - Indicaţie Geografică Protejată spre evaluare şi completare, dacă este cazul, pentru trimiterea dosarului la Comisia Europeană. Asociaţia şi-a propus să înregistreze produsul în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi să-i reprezinte pe toţi cultivatorii de tuberoze din Hoghilag. Arealul geografic stabilit este întreg teritoriul UAT - Comuna Hoghilag", a declarat pentru AGERPRES consultantul agricol pe indicaţii geografice şi fonduri europene, Ionuţ Diaconeasa. După depunerea documentaţiei la MADR, urmează procedura de evaluare a conformităţii dosarului de înregistrare, o perioadă de opoziţie naţională de 60 de zile, iar ulterior după acest termen, produsul devine automat protejat pe teritoriul României până la înregistrarea acestuia la Comisia Europeană. Urmează o nouă evaluare la nivelul CE, apoi perioada de opoziţie europeană de 90 de zile, după care are loc înregistrarea şi publicarea în Jurnalul Oficial al UE. Localitatea Hoghilag este situată la 79 km de municipiul Sibiu și are 1177 de locuitori

 

 

Citiți și

 

Cele mai rare flori din România sunt printre cele mai frumoase din lume

Nouă plante care te ajută să cucerești inima persoanei iubite

 

 

 

 

 

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

  • Aveţi grijă ce plante aduceţi în casă, dacă aveţi câini sau pisici! Atrase de miros, de culoare sau pur şi simplu în joacă, animalele de companie pot gusta din ele. Riscă probleme digestive, dificultăţi de respiraţie, vomă sau reacţii alergice.

  • E tehnician veterinar, dar iubeşte florile de mic copil. Astfel că ceea ce părea a fi doar o pasiune, s-a transforat în timp într-o afacere de succes. Luca Lucreţiu lucrează la o florărie, din Bucureşti, unde vinde flori în chip de câini, urşi, pisici sau elefanţi.

Click desktop articole 580x400 p2

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5

Adevarul