Cine este Răzvan Alexandru Romanine, pianistul din Buzău care face afaceri cu sticlă Galle

romanine.jpeg

Răzvan Alexandru Romanine , managerul de 27 de ani de la fabrica Glass Galle
Răzvan Alexandru Romanine este managerul unei companii care produce obiecte din sticlă prin metoda Galle
foto: arhiva Răzvan Alexandru Romanine

Are 27 de ani, a studiat pianul la Conservator și este managerul unei afaceri de succes, în Buzău, orașul lui natal. Produsele sale nu sunt foarte cunoscute în România, dar se bucură de o apreciere enormă pe piața externă. Răzvan Alexandru Romanine este unul dintre producătorii de obiecte din sticlă prelucrate după o tehnică celebră, descoperită de către artistul francez Emile Galle.

Vaze, lustre, fructiere, căni și pahare de lux ajung pe piețele externe. Clienții vin din Japonia, China, SUA, Canada, Franța și India. Iar prețurile nu sunt deloc de neglijat.”Una dintre cele mai scumpe piese a fost comandată de cineva din America. Este vorba despre o vază. Clientul și-a dorit foarte mult obiectul. Am făcut foarte multe încercări până am ajuns la produslul finit. A ieșit așa cum și/a dorit clientul și a costat 1.000 de euro. Cel mai ieftin produs costă 25 de euro și este vorba tot despre o vază dar de mici dimensiuni, de aproximativ 10 de centimetri. Un bol de lumânare, ca să vă faceți o idee ”, a explicat pentru Click! Răzvan Alexandru Romanine.

galle-glass-1.jpg

Vază produsă prin tehnica Galle. Sticla este topită și modelată
foto: arhiva Glass Galle

 

De altfel, compania Galle Glass deținută de Răzvan Alexandru Romanine a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 120.000 de euro, 80% din aceasta fiind reprezentată de exporturi. ”Sticlăria decorativ de tip Galle, Daum, Nancy, Mueller, Charder,  Scheneider sau produsele personalizate extrem de apreciate printre clienții noștri externi, reprezintă atuul nostru pe piață”, a spus Romanine.

 Omul de afaceri a mai spus că vrea să se extindă și pe piața internă, pentru că și ”românii sunt interesați doar că nu își permit”. Cei care își permit cumpără îndeosebi corpuri de iluminat pentru case făcute prin tehnica Galle. Este vorba despre lustre, aplice, plafoniere. Printre acești români se numără oameni de afaceri. Unul dintre cele mai cunoscute restaurante din Predeal are toate corpurile de iluminat luate de la noi”, a mai spus Răzvan Alexandru Romanine.

cum-se-fabrica-galle-glass2.jpg

Un sticlar transformă un balon de sticlă într-un obiect surprinzător
Prin tehnica Galle, un sticlar transformă un balon de stică într-un obiect surprinzător
foto: arhiva Răzvan Alexandru Romanine

A preluat afacerea familiei cu sticlă Galle

Firma a fost înființată în anul 1996, din pasiunea familiei pentru artă. Fabrica din Buzău a fost mai întâi un atelier improvizat, iar după 4 ani a ajuns să aibă 40 de angajați. A fost preluată în urmă cu șase ani de Răzvan, însă a început să se implice în business imediat după terminarea liceului. Acum, Galle Glass are 15 angajați.

În ultimii doi ani, a investit peste 100.000 de euro în modernizarea liniei de producție. Acest fapt a dus la creșterea constantă a brandului iar pentru 2019 se preconizează o creștere cu 15 % a cifrei de afaceri .

”Este o pasiune, o afacere de suflet. Am preluat acest business de la tatăl meu. Am crescut practic alături de angajați. Am învățat, am fost curios, am stat pe lângă sticlari, știu ce trebuie făcut. Dacă vine un muncitor necalificat știu ce să îi cer”, a mai explicat tânărul manager. 

tehnica-galle-glass.jpg

Sticla este trecută prin foc și este modelată după tehnica Galle
Prin tehnica Galle, sticla trecută prin foc ise transformă într-un obiect de decor
foto: arhiva Răzvan Alexandru Romanine

De altfel, procedeul de producție este amplu în tehnica lui Emile Galle. Sticla este pusă în straturi la temperaturi de peste 1.000 de grade Celsius, după care este suflată în matriță, gravată chimic și mecanic.

Émile Gallé a fost un artist francez care a lucrat în modelarea și decorarea sticlei și este considerat a fi unul din reprezentanții proeminenți ai mișcării franceze Art Nouveau.

Este profesor de pian și vrea să își facă o școală de calificare în meseria sticlar

În paralel, a studiat la Conservator și este acum și profesor de pian. Unul dintre obiectivele de business ale tânărului om de afaceri este și extinderea cu o școală de calificare în meseria de sticlar, fiindcă specialiștii în acest domeniu sunt prea puțini pentru nevoile unei piețe în extindere.

Răzvan Alexandru Romanine a explicat că este vorba despre un proiect pe fonduri europene pe care îl va pune în practică în 2020.

 

Loading...

Citește și

  • Televizor alb-negru, mileuri, pesti de sticla, socialism

    Vă e dor de Republica Socialistă România? Vă lipsesc almanahurile Scânteia, faimosul tablou cu Nicolae Ceauşescu, televizorul alb-negru cu mileu deasupra, peştii de sticlă şi pistolul electric de lipit? Sunteţi invitaţi, în acest caz, la Muzeul Consumatorului Comunist, amenajat de Asociaţia Culturală “Aoleu” la Timişoara.

  • Avem în locuinţă obiecte de care ne folosim zilnic, deşi sunt extrem de periculoase pentru sănătate. Fie conţin chimicale şi toxine, fie sunt infestate cu bacterii, germeni sau microbi ce pot declanşa afecţiuni grave. Jurnalişii publicaţiei Health ne spun care sunt lucrurile de care trebuie să scapi cât mai repede.

  • break room

    Ești stresat? Ai accese de mânie? Ai acum soluția cea mai nouă de relaxare: poți să distrugi tot ce vrei, cu bâta, barosul sau ranga. În București, s-a deschis prima ”cameră de distrus” (Break Room). Dai 50 de lei și spargi pahare, vaze de flori, bibelouri de porţelan, imprimante, televizoare, telefoane, vase de WC.

  • Cumperi săptămânal baxuri întregi de sticle de apă plată, de lapte şi de suc, iar peturile se adună în casa ta? Nu le arunca, ci învaţă să reciclezi!

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1