Cine este Florin Cîțu, premierul desemnat de președintele Klaus Iohannis

Ultima actualizare:

    Florin Cîţu, prim ministrul desemnat de Klaus Iohannis
Florin Cîţu, prim ministrul desemnat de Klaus Iohannis

Cine este Florin Cîțu, premierul desemnat al României, pare a fi întrebarea care stă pe buzele tuturor. Ce a făcut el pe scena politică, prin ce s-a remarcat ca ministru de finanțe, ce-l recomandă ca prim ministru, ce avere a strâns, de ce tocmai el a fost nominalizat de Klaus Iohannis în fruntea Guvernului? Iată tot ce trebuie să știi despre Florin Cîțu, unul dintre cei mai virulenți opozanți ai PSD-ului.

Florin Cîțu a fost desemnat, miercuri, 26 februarie, de către președintele Klaus Iohannis premier al României. Nominalizarea acestuia a venit după aproximativ patru ore, timp în care președintele țării a purtat discuţii cu reprezentanţii tuturor partidelor parlamentare. Iată cine este premierul care va întocmi planul de guvernare şi va stabili săptămâna viitoare membrii noului Executiv. 

Cine este Florin Cîțu. Are 47 de ani, a studiat în SUA și și-a scăzut singur salariul

Florin Cîțu (47 de ani), actualul ministru al Finanțelor din guvernul demis Orban 1, s-a remarcat ca unul dintre liberalii cu cel mai virulent discurs anti – PSD. De altfel, majoritatea PSD din comisiile reunite de buget-finanțate din Parlament i-a dat aviz negativ de două ori, Cîțu fiind deseori atacat de social-democrați. Senator din 2016, anul în care a intrat în politică, Cîțu s-a poziționat ca un adept al politicilor liberale. 

Florin Cîțu, CV

Florin Cîțu a absolvit Grinnell College din SUA (1996), un masterat în economie în cadrul Iowa State University (2002), iar din 2002 este doctorand al Iowa State University, potrivit alegeriparlamentare2016.ro. A fost economist în cadrul Băncii Naţionale a Noii Zeelande (2001-2003) şi în cadrul Băncii Europene de Investiţii (2003-2005). În cadrul ING Bank, a lucrat ca economist şef (2006-2007) şi şef al departamentului pieţe financiare (2007-2011), pentru ca ulterior să fie consultant şi analist economic.

Florin Cîțu a fost ales senator în circumscripţia electorală nr. 42 Bucureşti, cu prilejul alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016. A fost membru al Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială (22-26 decembrie 2016), membru şi vicepreşedinte în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital (22 decembrie 2016-31 ianuarie 2018), membru (27 decembrie 2016 – 23 septembrie 2018) şi preşedinte (1 februarie 2018-16 septembrie 2018) al Comisiei economice, industrii şi servicii, potrivit senat.ro. El este și membru în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital (din 1 februarie 2018) şi al Comisiei pentru afaceri europene (24 septembrie 2018). De asemenea, este membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Georgia (din 26 aprilie 2017) şi membru şi vicepreşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Australia (din 26 aprilie 2017).

Florin Cîţu, salariu de 12.000 de lei pe lună 

În urmă cu puţin timp, Florin Cîţu a vorbit cu sinceritate despre salariul pe care îl încasează în calitate de ministru de Finanţe. El a subliniat că din fotoliul de la minister câştigă mai puţin decât o făcea ca senator. Mai mult decât atât, el a explicat că a încercat să ţină cheltuielile de la buget sub control, limitându-şi singur câştigul lunar.  "Mi-am limitat salariul, este 12.000 lei. Mi-a scăzut salariul, să ştiţi, de la Senat aici. Nu doar l-am îngheţat, mi-a şi scăzut. Este vorba de faptul că, da, încercăm şi prin acest mod de a ţine cheltuielile sub control. Mai este ceva aici. Venim de la un deficit de 4% anul trecut. Întrebarea este cât apeşi de tare frâna. Eu nu vreau ca politica fiscală din România să fie încă o sursă de frână în economie”, a declarat recent Florin Cîţu. 

Florin Cîțu va trebui să întocmească un nou plan de guvernare, iar săptămâna viitoare va alege miniștrii noului său cabinet. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net