Cine e liderul PSD care le-a cerut scuze multinaționalelor și protestatarilor! A recunoscut că există un conflict grav în partid

Ultima actualizare:

    Mihai Chirica este primarul municipiului Iași Foto: Facebook
Mihai Chirica este primarul municipiului Iași Foto: Facebook

În timp ce social-democrații au lansat tot felul de teorii cu privire la sutele de mii de protestatari din Victoriei, care ies în stradă de mai bine de o săptămână, un lider PSD face contrariul. Într-o notă discordantă, primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, și-a cerut scuză față de multinaționale, pe care partidul din care face parte le-a acuzat că scoate oamenii „cu forța” în stradă, pentru a da jos Guvernul.

„O mulțime pașnică care nu părea coordonată de nici o forță obscură, care ieșise dintr-o dragoste de țară evidentă”, astfel a caracterizat, la Radio HIT Iași, primarul orașului, Mihai Chirica, zecile de mii de ieșeni care au protestat mai bine de șase zile pe străzile orașului. 

Amintim că la posturile de televiziune România Tv și Antena 3, diferiți social-democrați au lansat tot felul de teorii halucinante cu privire la sutele de mii de români care și-au exprimat indignarea față de politicienii corupți. Chiar și liderul PSD Liviu Dragnea a speculat că oamenii ar fi plătiți de multinaționale și de străini ca să protesteze împotriva executivului. Totul a plecat de la celebra OUG 13, dată noaptea, care a scos primii oameni în stradă acum opt zile. De atunci, oamenii protestează în fiecare zi, dorind ca guvernanții care au vrut ca ordonanța să treacă să își dea demisia de onoare. Cel care le-a luat apărarea sutelor de mii de protestatari a fost Mihai Chirica, vicepreședinte al PSD. Acesta a recunoscut că există conflicte în partid, pe care le-a catalogat ca fiind grave, dar despre care crede că nu vor mai dura mult, potrivit republica.ro.

Întrebat despre unele declarații scandaloase făcute în aceste zile de alți lideri ai PSD, la adresa multinaționalelor, Mihai Chirica a eclarat că, „în măsura în care este nevoie de scuze”, le formulează el în numele celor care le-au jingit, afectându-le imaginea sau cifra de afaceri acestor companii străine prezente în România.

„A-ți cere scuze este un element de forță a unui om puternic. Un om care își cere scuze arată că este un om puternic. Unele companii din România care s-au simțit, oarecum, atinse în efortul lor de a contribui la creșterea economică a acestui stat trebuie să primească scuze publice. Nu poți promova o politică de îngrădire, diminuare a accesului sau chiar îndepărtarea companiilor multinaționale pentru că acolo muncesc români (...) Eu pot să îmi cer scuze în numele oricărui om care a jgnit imaginea și cifra de afaceri a companiilor străine prezente în România. Pot să îmi cer scuze pentru asta”, a spus Chrica.

Chrica nu e de acord cu Liviu Dragnea: Oamenii nu sunt manipulați

Primarul Iașiului a declarat că s-a intersectat în unele seri cu cei 30.000 de ieșeni ieșiți pe străzi și nu împărtășește părerea că aceștia sunt manipulați, așa cum au declarat în repetate rânduri mai mulți lideri ai PSD, printre care Liviu Dragnea.

„O mulțime pașnică, care nu părea coordonată de nici o forță obscură, care ieșise dintr-o dragoste de țară evidentă și din dorința de a se simți în siguranță acasă. Eu îmi dau exemplul meu de absolvent al Universității Alexandru Ioan Cuza, în an terminal. Nesiguranța cu ce se va întâmpla după ce vom termina studiile, pe ce drum apucăm, ce avem de făcut, cum ne vom clădi un viitor în țara asta și multe întrebări care răvășesc un tânăr. E rolul meu, al partidului și al celor care ocupă funcții de demnitate publică să le oferim tinerilor siguranța că România este o țară în care merită să rămână, casa ta pentru toată viața. Dacă nu reușești să te uiți în ochii oamenilor și nu le poți oferi siguranța și să le oferi condițiile să poată rămîne cetățeni români, nu ai ce căuta acolo”, a adăugat Mihai Chirica.

În ceea ce privește conflictul din PSD, Chirica spune că acesta este evident, dar speră că se va stinge în curând și că se va lăsa cu indepărtarea unora, fără să dea nume: „Există conflicte în PSD și aș spune că sunt grave. Unele dintre ele pleacă din principiu, iar cele care pleacă din principiu sunt, de obicei, serioase. Rezultatul alegerilor care te fac învingător nu îți dau puterea, ci îți dau o sarcină importantă”.

Chrica, despre Grindeanu: „Trebuie să o aibă o altă atitudine de acum încolo”

„Până la urmă, credibilitatea trebuie să o demonstrezi. Nu cred că persoana în sine poate fi doborâtă de lipsa de credibilitate și aici mă refer la Grindeanu. Pentru că dacă adoptă o procedură de lucru pe viitor care să contrazică această liopsă de încredere... evidentă pe plan intern și internațional. Și este normal pentru că, așa cum spun o mare parte din colegii mei de partid, felul în care au fost promovate cele două ordonanțe din care nu au mai rămas nimic au adus o lipsă de încredere normală. Nu trebuie să o ascunzi sub preș. Trebuie să o ai o altă atitudine de acum încolo. Credibilitatea lui Grindeanu va crește din două direcții. Prima, din măsurile pe care el și le asumă. Eu, Grindeanu am decis asta. Să iasă singur, fără șovăieli, fără să arunce ochii în dreapta și în stânga. Încrederea Guvernului Grindeanu se obține de Grindeanu, nimic din afară nu-i aduce încrederea fermă de care are nevoie. Deciziile lui trebuie să fie ferme, hotărâte, dezbătute, fără umbră de șovăială. Sunt sigur că a preluat o temă pe care a preluat-o din mers, are nevoie de sprijin, se poate baza și pe mine. Are nevoie să își dovedească propria lui forță. În acest moment, față de momentul de început are o credibilitate scăzută”, crede primarul Iașiului.

image
image
image
image
image
image
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net