Cifrele durerii! Peste 40.000 de persoane sunt accidentate anual de mașini. Între 1.800 și 2.000 mor

Ultima actualizare:

    Peste 40.000 de români devin an de an victimele accidentelor rutiere
Peste 40.000 de români devin an de an victimele accidentelor rutiere

În fiecare an, mii de oameni își pierd viața sau sunt răniți grav în accidente pe șoselele din UE. Între 2010 și 2019, numărul deceselor cauzate de accidente rutiere în Europa a scăzut cu 23%. În acest trend nu se află însă și România, care se plasează printre statele cu cele mai mulți morți și răniți.

În 2019, opt țări au înregistrat cea mai scăzută rată a mortalității din ultima perioadă. Printre ele se află Suedia și Irlanda. La polul opus se situează România, Bulgaria și Polonia, care nu au făcut decât să ridice cifrele totale la nivel de UE.

În țara noastră, an de an peste 40.000 de persoane devin victime ale accidentelor de circulație și au nevoie de sprijin. Dintre acestea, între 1.800 și 2.000 își pierd viața, arată Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație (AVAC).

Tot statistica europeană ne plasează ca având cel mai ridicat procent al persoanelor decedate, la un milion de locuitori, din Uniunea Europeană.

”După accident este necesară gestionarea corectă a situației victimei atât sub aspect medical și psihologic, cât și juridic, ambele paliere având un impact major în conturarea viitorului victimei. Persoana vătămată este astfel obligată să ia decizii rapide ce îi pot influența semnificativ viața în perioada următoare sau pentru totdeauna”, sunt de părere cei de la AVAC, care arată că românii nu sunt informați cu privire la drepturile pe care le au în asemenea situații.

Ghidul persoanelor vătămate în accidente de circulație

În acest sens, asociația a lansat pe 1 august ”Ghidul persoanei vătămate în accidentele de circulație”, care abordează mai multe teme: necesitatea lui, legea care se aplică,  ce înseamnă o persoană vătămată, ce drepturi, dar și ce obligații are ea, plus alte recomnadări. Toate informațiile apar pe site-ul www.avacromania.ro.

”Totodată în perioada august - decembrie, pe fondul existenței unei siguranțe rutiere deficitare ce generează un risc crescut de producere a accidentelor de circulație, asociația noastră își propune să desfășoare campania <<Ești informat, ești mai puțin vulnerabil>>, cu scopul responsabilizării, prin informare, a participanților la traficul rutier”, mai arată reperezentanții  AVAC.

Astfel, în fiecare lună vor fi prezentate și dezbătute subiecte cu ajutorul specialiștilor și vor fi transmise materiale scrise în format video și audio prin intermediul partenerilor.

În cadrul campaniei vor fi abordate mai multe teme, după cum urmează:

  • Luna august: Ființa umană - valoarea supremă într-o societate;
  • Luna septembrie: Luna micului pieton;
  • Luna Octombrie - Bunul simț în trafic;
  • Luna Noiembrie - Condusul nu este o competiție;
  • Luna Decembrie - Viteza = dușmanul din trafic.

Cauzele accidentelor de circulație

Raportul Poliției Române arată că printre cauzele frecvente care au dus la accidente grave se numără:

  • viteza neadaptată la condiţiile de drum;
  • traversarea neregulamentară şi neacordarea de prioritate pietonilor;
  • nepurtarea centurii de siguranță. Riscul de a muri în cazul producerii unui accident se dublează dacă pasagerii nu poartă centură: dacă 1 din 8 victime care au purtat centura în momentul accidentului şi-a pierdut viaţa în urma impactului, în cazul victimelor care nu purtau centura 1 din 4 a decedat;
  • și consumul de alcool de este un factor important. Mai puţin de 10% din şoferi au recunoscut că s-au aflat în situaţia de a fi condus autovehiculul după ce au consumat băuturi alcoolice; aproximativ 1% dintre respondenţi declară că se află frecvent în această situaţie; cel mai frecvent, acest comportament este motivat de parcursul scurt pe care îl aveau de făcut; între 9% şi 25% (în funcţie de concentraţia de alcool a băuturii) au opinat că pot consuma o anumită cantitate de alcool, fără a le fi afectată capacitatea de a conduce autovehiculul.
  • agresivitatea în trafic a dus de multe ori la evenimente rutiere tragice. Aceasta se manifestă cel mai frecvent prin flash-uri şi claxoane, gesturi ori cuvinte obscene, iar conducătorii auto susţin că sunt de trei până la de 17 ori mai frecvent victimele decât autorii acesteia, în funcţie de forma manifestării.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/lume/cele-mai-periculoase-drumuri-din-lume-unde-sa-nu-te-aventurezi-video

https://www.click.ro/news/national/topul-celor-mai-periculoase-sosele-din-romania-aici-au-loc-cele-mai-multe-accidente

image
image
image
image
image
image
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net