Ciclonul care a lovit Grecia ar putea ajunge în România? Ce spun meteorologii

Ultima actualizare:

    Ciclonul care a lovit Halikidiki a produs numeroase pagube, iar plajele au fost devastate Foto:AFP
Ciclonul care a lovit Halikidiki a produs numeroase pagube, iar plajele au fost devastate Foto:AFP

Ciclonul care a făcut ravagii în Grecia le-a stricat vacanţele turiştilor, mulţi dintre ei români, şi i-a alarmat pe cei rămaşi în ţară. Meterologii avertizează că prognoza indică un grad mai mare de instabilitate atmosferică şi în România în acest weekend şi analizeză şansele producerii unui fenomen extrem ca cel produs în Halkidiki.

Directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu, a declarat la, Antena 3, că este prematur să spunem dacă un ciclon asemănător celui din Grecia va lovi și țara noastră. „Prognoza meteorologică indică un grad mai mare de instabilitate atmosferică mai ales pentru partea de de vest, centru și zona de munte în cursul zilei de sâmbătă. Acest sistem frontal cu deplasare spre partea de est, aduce duminică un grad mai mare de instabilitate în cea mai mare parte a țării, cu cantități mai mari de precipitații în special în est și sud-est”, a spus meterologul.

De asemenea, Elena Mateescu a mai declarat că atenția trebuie să fie mărită în ceea ce privește prognoza meteorologică în următoarea perioadă.

„În funcție de poziționarea nucleului ciclonului vom monitoriza situația, cu siguranță pe parcursul dimineții de sâmbătă, dacă modelele își vor păstra din perspectiva structurii și poziționării acestui ciclon în zona țării noastre care să aducă fenomene meteorologice severe, vom emite o avertizare generală. Dacă poziția ciclonului va fi în special pe traiectoria de sud-vest în condițiile în care avem și raport de umezeala din bazinul vestic al Mării Negre, este posibil să vorbim de o intensificare în această parte a țării”, a mai spus directorul ANM.

Șapte turiști, dintre care doi români, au murit în urma unei furtuni care a lovit, miercuri seară, peninsula Halkidki din Grecia. Alte aproape 100 de persoane au fost rănite în urma intemperiilor, iar autoritățile au decretat stare de urgență. 

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net