Chiftelele de la IKEA, din carne de cal?

Ultima actualizare:

Inspectorii sanitari din Cehia au descoperit carne de cal în celebrele chifteluţe din restaurantul magazinului IKEA, scrie Mediafax. Lotul respectiv a fost retras de pe piaţă de firma suedeză producătoare. La două ore de la acest anunţ, magazinul din Bucureşti a restras întreaga cantitate din aceleaşi chifteluţe, deşi compania ne-a comunicat că nu sunt probleme.

"Chifteluţele tes­tate pozitiv cu urme de carne de cal din Republica Cehia nu au ajuns niciodată la vânzare în vreun restaurant IKEA, nici în România. Am decis verificarea suplimentară a chifteluţelor în România, deşi produsele au fost temeinic verificate de către colegii din Suedia, responsabili pentru produsele din magazinele IKEA împreună cu furnizorul nostru", ne-au comunicat resprezentanţii magazinului din Capitală.

În ţara noastră, mai sunt două cazuri de soluţionat: carnea de cal găsită în depozitele din Ilfov şi Alba, etichetată "vrăbioare de vită", dar confirmată de cal, precum şi carnea găsită în lacul Tarniţa. Şeful Laboratorului Sanitar-Veterinar Cluj, Marian Mihaiu a afirmat că, după aspect, carnea este de cal şi urmează să fie dusă pentru incinerare la SC Protan Dej.

ULTIMA ORĂ. Se verifică dacă România apare pe lista de distribuţie a chifteluţelor comercializate în lanţul de magazine IKEA. ANSVSA ne-a comunicat că nu a fost emisă o alertă europeană, până ieri la prânz.

- IKEA a comunicat oficial că au fost identificate chifteluţe falsificate şi în Slovacia, Cehia,  Ungaria, Franţa, Marea Britanie, Portugalia, Italia, Ţările de Jos, Belgia, Spania, Grecia, Cipru, Irlanda.- Nemţii au descoperit carne de cal în 50.000 de conserve cu gulaş, provenite din Polonia, scrie săptămânalul Der Spiegel.- O firmă cu sediul în Liechtenstein alimenta societatea germană ce fabrică „tortelloni din carne de vită" ce conţineau carne de cal, distribuite în magazinele Lidl din Germania şi Austria. Celebrele paste au ajuns şi în Slovenia, tot cu carne de cal.

Tatiana Iliescu (59 de ani), casnică: "S-a mai pomenit aşa ceva? Nici nu ştii ce-ţi pun în farfurie. Nu am apucat să gust chifteluţe din acelea, dar acum că am auzit ce conţineau mă bucur că nu am făcut-o".

Mihai Cioineag (26 de ani), tehnician: "Am mâncat şi aş mânca din nou dacă le-aş mai găsi în comerţ. Ar fi de preferat, însă, ca toată lumea să ştie ce conţin. Mie îmi plac enorm, iar carnea de cal este o carne curată."

Matei Vasile (43 de ani), administrator: "Nu sunt împotriva consumului produselor cu carne de cal, dar cel mai corect ar fi ca acestea să fie etichetate corect. Am mâncat chifteluţe şi au fost foarte bune. "

Reporterii Click! au fost ieri în magazinul din Bucureşti. Nici în restaurant, nici în magazin nu mai era nici urmă de chiftea Kottbullar.  IKEA a vândut 4,237 milioane de chifteluţe la restaurantul din  Bucureşti în perioada septembrie  2011 - august 2012

image
image
image
image
image
image
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net