"Chiar dacă Harghita şi Covasna au statut special, asta nu înseamnă destrămarea României"

lucian_boia.jpg

Lucian Boia nu crede că autonomia Ţinutului Secuiesc va duce la destrămarea României
Foto: Click!

În cazul în care Ţinutul Secuiescu va primi autonomia pe care o cere, Transilvania nu are cum să se rupă de România, iar Ungaria nu va lua acest teritoriu. Istoricul Lucian Boia a acordat un interviu pentru ziarul Gândul, în care explică că în Transilvania populaţia românească este majoritară, iar Covansa şi Harghita sunt în centrul ţării, aşa că nu se pune problema destrămării statului.

Subiectul autonomiei Ţinutului Secuiesc e unul controversat, însă istoricul Lucian Boia e de părere că românii nu au de ce să îşi facă griji că un statul special pentru Harghita şi Covasna ar duce la destrămarea României. 

Într-un interviu acordat pentru gandul.info, cu ocazia lansării volumului "Cum s-a românizat România", el a vorbit despre teama că ungurii vor fugi cu Transilvania.

"Transilvania a devenit tot mai românească. Acum sunt peste 75% români în Transilvania, iar procentul de germani aproape a dispărut, evreii au dispărut, iar procentul maghiarilor e mult mai mic decât era în perioada interbelică. Transilvania a devenit foarte românească, cine să fugă cu Transilvania?", a spus Lucian Boia. 

El a mai adăugat că cei care cred că autonomia Ţinutului Secuiesc va duce la un precedent se înşală. 

"N-are cum să se destrame România pornind de la cele două judeţe care aparţin aşa-numitului Ţinut Secuiesc. Repet, sunt peste 75% români în Transilvania- în sensul larg cu Banatul, Crişana, Maramureş - care e mai mare decât Ungaria. Asta e o nebunie să-şi închipuie cineva că Ungaria o să smulgă Transilvania de la România. Singura problemă care a rămas în discuţie în ceea ce-i priveşte pe maghiari este într-adevăr cea a Ţinutului Secuiesc, însă cele două judeţe sunt în inima României. Deci chiar dacă s-ar ajunge la un statut special pentru aceste două judeţe, asta nu înseamnă în niciun fel destrămarea României", a mai adăugat Lucian Boia.

Loading...
 
 

Citește și

  • Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat la o adunare de la Topliţa organizată de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, că nu este normal ca un român să nu-şi poată găsi un loc de muncă în aceste judeţe şi a precizat că PSD nu va vota niciodată o Constituţie care să prevadă că în România o altă limba decât cea română va fi limbă oficială şi nici faptul ca în România să existe autonomie pe criterii etnice, informează Mediafax.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1