"Chiar dacă Harghita şi Covasna au statut special, asta nu înseamnă destrămarea României"

Ultima actualizare:

    Lucian Boia nu crede că autonomia Ţinutului Secuiesc va duce la destrămarea RomânieiFoto: Click!
Lucian Boia nu crede că autonomia Ţinutului Secuiesc va duce la destrămarea RomânieiFoto: Click!

În cazul în care Ţinutul Secuiescu va primi autonomia pe care o cere, Transilvania nu are cum să se rupă de România, iar Ungaria nu va lua acest teritoriu. Istoricul Lucian Boia a acordat un interviu pentru ziarul Gândul, în care explică că în Transilvania populaţia românească este majoritară, iar Covansa şi Harghita sunt în centrul ţării, aşa că nu se pune problema destrămării statului.

Subiectul autonomiei Ţinutului Secuiesc e unul controversat, însă istoricul Lucian Boia e de părere că românii nu au de ce să îşi facă griji că un statul special pentru Harghita şi Covasna ar duce la destrămarea României. 

Într-un interviu acordat pentru gandul.info, cu ocazia lansării volumului "Cum s-a românizat România", el a vorbit despre teama că ungurii vor fugi cu Transilvania.

"Transilvania a devenit tot mai românească. Acum sunt peste 75% români în Transilvania, iar procentul de germani aproape a dispărut, evreii au dispărut, iar procentul maghiarilor e mult mai mic decât era în perioada interbelică. Transilvania a devenit foarte românească, cine să fugă cu Transilvania?", a spus Lucian Boia. 

El a mai adăugat că cei care cred că autonomia Ţinutului Secuiesc va duce la un precedent se înşală. 

"N-are cum să se destrame România pornind de la cele două judeţe care aparţin aşa-numitului Ţinut Secuiesc. Repet, sunt peste 75% români în Transilvania- în sensul larg cu Banatul, Crişana, Maramureş - care e mai mare decât Ungaria. Asta e o nebunie să-şi închipuie cineva că Ungaria o să smulgă Transilvania de la România. Singura problemă care a rămas în discuţie în ceea ce-i priveşte pe maghiari este într-adevăr cea a Ţinutului Secuiesc, însă cele două judeţe sunt în inima României. Deci chiar dacă s-ar ajunge la un statut special pentru aceste două judeţe, asta nu înseamnă în niciun fel destrămarea României", a mai adăugat Lucian Boia.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net