Cerşetorii, paznici de nădejde la capela regală

Ultima actualizare:

    Regina Ana a fost  înmormântată  anul trecut în noua  Capelă Regală. Alături  se află cripta soţului,  Regele Mihai I
Regina Ana a fost înmormântată anul trecut în noua Capelă Regală. Alături se află cripta soţului, Regele Mihai I

Curtea de Argeş a devenit, cu anii, necropolă regală. Multe capete încoronate ale României îşi dorm somnul de veci aici. Mormintele lor au devenit loc de pelerinaj pentru nostalgicii monarhişti, dar nu numai!

Domnitorul Neagoe Basarab, Regele Carol I, Regina Elisabeta, Regele Ferdinand I şi Regina Maria sunt doar câteva dintre personalităţile înmormântate în biserica veche de la Curtea de Argeş. Regele Carol al II lea a fost depus şi el într-o capelă alăturată mănăstirii. Tot din lipsă de spaţiu, Casa Regală a României a ridicat cu ajutorul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului o nouă Catedrală Arhiepiscopală şi Regală la Curtea de Argeş, chiar la intrarea în mănăstire.

simeon stalpnicul png

Aici a fost înmormântată în vara anului trecut Regina Ana şi tot aici va fi adus şi Majestatea Sa Regele Mihai, după trecerea sa în lumea celor sfinte. Veştile deloc îmbucurătoare despre starea sa de sănătate au adus deja la Curtea de Argeş pelerini din toate colţurile ţării. Unii vin să aprindă o lumânare întru sănătatea Regelui, alţii – sperând că vor fi primii la înmormântare.


    Oamenii străzii se învârt de  dimineaţa până seara  prin faţa Capelei
Oamenii străzii se învârt de dimineaţa până seara prin faţa Capelei

Zeci de cerşetori şi-au instalat deja corturile în zonă în aşteptarea cortegiului regal. ”Ce se mai aude, maică? Haide, că am îngheţat aici! Auzim la radio ba că moare Regele, ba că nu mai moare. De la cinci sate distanţă am venit, că e nenorocire aici dacă moare şi nici că mai prindem loc”, spune Maria Gheorghiu (67 de ani).

simeon stalpnicul png

Femeia a fost aici şi anul trecut, la înmormântarea reginei, dar şi în 2003, la înhumarea rămăşiţelor pământeşti ale lui Carol al II-lea. Zice că ştie mai bine ca oricine care e mersul când moare un om la casele mari. ”Este sărbătoare. Vin oameni îmbrăcaţi frumos, ca pe vremuri, coboară din maşini frumoase sau din trăsuri cu cai.


    Ca să facă un ban,  Nea Dumitru vinde  caşcaval făcut în  casă celor care  vizitează Mânăstirea  Curtea de Argeş
Ca să facă un ban, Nea Dumitru vinde caşcaval făcut în casă celor care vizitează Mânăstirea Curtea de Argeş

Lumea e veselă, chiar dacă e la mort şi mai primim şi noi ceva bun de pomană. Dar să ştiţi că regii sunt zgârciţi. Te uiţi la ei cum bagă în gură numai bunătăţi, şi nu ar da nimic. Îşi impart mai mult între ei, mâncăruri şi băuturi. Nu cred că sunt d-astea d-ale noastre, sunt scumpeţuri aduse de prin ţările lor. Ei nici nu îşi plâng morţii, să ştiţi. Doar se pupă pe obraz şi îşi strâng mâinile”, zice tanti Maria. Reporterii Click! au vizitat Curtea de Argeş şi au trecut şi pe la capela regală. Pe singura criptă ocupată stă scris în relief numele reginei Ana, în timp ce pe a soţului, aflată imediat în dreapta, autorităţile au aşezat un covoraş care acoperă numele ”Mihai”. Alte câteva cripte, nou nouţe, se înşiră jur-împrejur: sunt ”rezervate” celorlalţi membri ai familiei regale a României.

Click! spune

simeon stalpnicul png

Starea de sănătate a Regelui Mihai (96 de ani) s-a înrăutăţit şi mai mult, aşa că Principesa Margareta a hotărât să revină în Elveţia, la căpătâiul tatălui ei. De aceea, Custodele Coroanei a decis, cu părere de rău, anularea călătoriei cu Trenul Regal de 1 Decembrie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
Statiunea Moneasa jpg
costel corduneanu jpg
scriitorul jpeg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
italia roma 1024x682 jpg
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net