Cele mai frumoase sate din Transilvania. Uite unde îți poți petrece vacanța FOTO

cele_mai_frumoase_sate_din_transilvania.jpg

Cele mai frumoase sate din Transilvania
Cele mai frumoase sate din Transilvania au devenit destinații turistice foarte populare în ultimii ani
foto: commons.wikimedia.org

Nu trebuie să pleci peste hotare pentru a admira regiuni de o frumusețe fără seamăn. Cele mai frumoase sate din Transilvania îți oferă peisaje rustice superbe, încărcate de istoria zbuciumată a locurilor și de ospitalitatea binecunoscută a românilor.

Cele mai frumoase sate din Transilvania nu mai au nevoie de nici o prezentare. Ele au fost incluse în ghidul “Cele mai frumoase sate din România”, lansat în 2014 și realizat de asociația culturală cu același nume. Iată care sunt cele mai importante.

Cele mai frumoase sate din Transilvania: Drăguș, județul Brașov

cele_mai_frumoase_sate_din_transilvania_dragus_judetul_brasov.jpg

Cele mai frumoase sate din Transilvania
Cele mai frumoase sate din Transilvania: Drăguș, din județul Brașov, are o bază turistică
foto: comunadragus.ro

 

O bază turistică, situată la sud de satul Drăguș, inclus în lista cu cele mai frumoase sate din Transilvania, a fost deschisă în 2009. Este vorba de o pârtie de schi, luminată nocturn, dotată cu instalație teleschi și cu tunuri pentru obținerea zăpezii artificiale, precum și de Pensiunea „Casa Zmeilor”, care a primit numele de la traducerea în limba română a denumirii satului Drăguș în limba germană, Drachendorf („satul Zmeilor”), denumire pe care o găsim în Harta Iosefină. În Drăguș,  găsești două monumente importante:  Biserica ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, construită în 1896 și Biserica greco-catolică, „Sf. Gheorghe”, ridicată în 1835.

Cele mai frumoase sate din Transilvania: Breb, județul Maramureș

cele_mai_frumoase_sate_din_transilvania_breb_judetul_maramures.jpg

Cele mai frumoase sate din Transilvania
Cele mai frumoase sate din Transilvania: Breb, din județul Maramureș, a fost făcut faimos de Prințul Charles
foto: adevarul.ro

 

Satul Breb din Maramureş nu mai are nevoie de nicio prezentare. El face parte din cele mai frumoase sate din Transilvania și a devenit faimos odată cu vizita pe care prinţul Charles al Marii Britanii a făcut-o în zonă. Satul este atestat documentar, sub numele actual de Breb, în 1715. La 20 martie 1360 este menționat sub numele de Villa Olahalis sau Hodpataka, care s-ar traduce prin „satul pârâului cu brebi”, breb însemnând castor. Punctele forte ale satului Breb sunt păstrarea tradiţiilor, a portului popular și a arhitecturii tradiţionale.

Cele mai frumoase sate din Transilvania: Șiria, județul Arad

cele_mai_frumoase_sate_din_transilvania_siria_judetul_arad.jpg

Cele mai frumoase sate din Transilvania
Cele mai frumoase sate din Transilvania: Șiria, din județul Arad, este casă pentru Cetatea Șiriei
foto: infopensiuni.ro

 

În Șiria, inclus și el în cele mai frumoase sate din Transilvania, există numeroase obiective turistice: Cetatea Șiriei, o vastă construcție din paitră, astăzi în ruină, Castelul Bohuș, construit în stil neoclassic, care găzduiește muzeul memorial al lui Ioan Slavici, casa în care s-a născut Ioan Slavici, Biserica ortodoxă Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril și Biserica greco-catolică. De asemenea, pot atrage atenţia turiştilor şi cramele, pensiunile turistice şi viile sirienilor ce urcă versanţii vestici ai Zarandului, până sub vârful Cucurbata.

Cele mai frumoase sate din Transilvania: Preluca Nouă, județul Maramureș

cele_mai_frumoase_sate_din_transilvania_preluca_noua.jpg

Cele mai frumoase sate din Transilvania
Cele mai frumoase sate din Transilvania: Preluca Nouă, din județul Maramureș, se distinge prin casele vechi, cu acoperiș de paie
foto: cooperativatraditionala.ro

 

Preluca Nouă, inclus și el în din cele mai frumoase sate din Transilvania, are peste 100 de case și 15 cimitire. Aici găsești case vechi, din pământ, cu acoperiş din paie. Este faimos şi datorită produselor tradiţionale din brânză care se fac aici, ca pe vremea bunicilor. Dacă ajungi în Preluca Nouă şi nu intri în casă la om se supără. Deși potențialul touristic este foarte mare, în acest sat există o singură pensiune autorizată.

Cele mai frumoase sate din Transilvania: Rîmetea, județul Alba

cele_mai_frumoase_sate_din_transilvania_rimetea_judetul_alba.jpg

Cele mai frumoase sate din Transilvania
Cele mai frumoase sate din Transilvania: Rîmetea, din județul Alba, este o localitate atestată în anul 1257
foto: cluj.com

 

Satul Rîmetea este fără îndoială unul din cele mai frumoase sate din Transilvania. El este renumit pentru casele sale albe, cu puternice influenţe secuieşti şi nemţeşti, scrie worldwideromania.com. Ruinele unei cetăţi medievale, singura din Transilvania care a putut ţine piept trupelor tătare în secolul al XIII-lea, pot fi încă observate pe „Piatra Secuiului”, iar o altă cetate, situată la 3 km de sat, poate fi vizitată după o ascensiune pe lângă o stâncă destul de greu atacabilă. Cetatea Trascăului a fost ridicată la sfârşitul secolului al XIII-lea şi a fost abandonată după anul 1703. De aceea Râmetea poate fi considerat unul din cele mai frumoase sate din Transilvania. Cea mai veche moară funcţională din regiune, veche de peste două secole, poate fi vizitată în Rîmetea. Tot aici găsim şi celebrele morminte de familie săpate în stâncă, unice în România.

Loading...