Cel mai puternic laser din lume, fabricat la Măgurele

Ultima actualizare:

    Aceasta este clădirea în care se află laserulfoto: Click!
Aceasta este clădirea în care se află laserulfoto: Click!

Extreme Light Infrastructure (ELI), un proiect de miliarde de euro care prevede construcţia în România a celui mai puternic laser din lume, se împiedică de acordul furnizorilor care întârzie demararea lui, notează deutschlandfunk.de. Acceleratoare de particule, reactoare de cercetare, experimente de fuziune, toate aceste dispozitive științifice mari au fost găsite până acum aproape exclusiv în Germania, Franța sau Marea Britanie. Construirea lui la Măgurele ar pune România pe harta oamenilor de ştiinţă care vin să cerceteze la noi.

Fizicianul nuclear, Nicolae-Victor Zamfir (67 de ani), își primește vizitatorii mândru că la Măgurele ar putea prinde viaţă acest proiect. „Visul nostru este să avem propriul nostru sistem. Nu dorim doar să fim invitați, ci dorim să fim și noi gazde. Aici vrem să oferim comunității științifice un loc unde să funcționeze. Când oamenii de știință au discutat ce puteți face cu această jucărie nouă, au existat o mulțime de idei. Așa că au recomandat Comisiei Europene să nu existe un singur loc pentru proiect, ci trei. Și atunci s-a decis să nu construim aceste trei fabrici în vest, ci în Europa de Est, în noile state membre ale Uniunii Europene”, punctează fizicianul.

Pe termen lung, cele trei noi super-lasere din Cehia, Ungaria și România vor acționa, de asemenea, ca ajutoare structurale.

Laserul va fi controlat dintr-o sală uriaşă

Camera din care cel mai puternic laser va fi controlat este uriaşă. Măsoară aproximativ 2700 metri pătraţi.

“Este o cameră curată, în care se poate intra doar cu haine de protecție, altfel componentele sensibile ar putea fi afectate. Se află în cutii de protecție negre cu capace roșii, dispuse în două rânduri lungi. Dacă le-ai deschide, ai putea vedea oglinzi, panouri și cristale de înaltă puritate. A fost nevoie de doi ani pentru instalarea sistemului”, explică un alt specialist fizician.

Spacialiştii vor să imite în laborator reacţii nucleare care se petrec în interiorul stelelor. 100.000 tone de beton! Acest lucru ar trebui să se asigure că impulsurile de radiație ale super laserului nu pătrund în exterior.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net