Cea mai veche rețetă de cozonac: are 179 de ani. Încearc-o de Paște ca să ieși din tipare!

Ultima actualizare:

    Cea mai veche rețetă de cozonac datează din anul 1841Foto: bucatareselevesele.ro
Cea mai veche rețetă de cozonac datează din anul 1841Foto: bucatareselevesele.ro

Ne pregătim să sărbătorim Paștele, ziua când de pe masa festivă nu poate lipsi cozonacul. Despre tradiționala prăjitură găsești diverse rețete în cărți de bucate sau pe Internet, dar una iese din tipare. Este cea mai veche și a fost inventată în urmă cu 179 de ani. Încearc-o de Paște ca să ieși din tipare!

Cozonacul sau prăjitura festivă  este desertul nelipsit de pe meselor românilor. Tradiţia românească spune că dacă îl ai cozonac pe masă înseamnă că sărbătoreşti. De Paște, de Crăciun, de Revelion sau ziua cuiva este clar prezent.

La originea lui se află pâinea, iar tehnicile de dospire și coacere au evoluat în timp. În Evul Mediu, brutarii europeni făceau deseori cozonaci cu fructe uscate deoarece acestea țineau mai mult timp.

Istoria cozonacului în Marea Britanie

În Marea Britanie, prima reţetă de cozonac apare într-o carte de bucate din 1718, cu recomandarea de a fi copt în forme lungi şi înguste, care a rămas valabilă şi în zilele noastre.

Unul dintre cozonaci, de forma unui tort, fusese făcut din 13 kilograme de făină şi conţinea unt, smântână, ouă, mirodenii, stafide şi miere.

Specialiştii în gastronomie sunt aproape cu toţii de acord că reţeta de cozonac, asa cum o cunoaştem noi astăzi, a fost consacrată în secolul al XIX-lea de europeni, iar francezii au pus-o în valoare.

La noi, cea mai veche rețetă de cozonac datează din anul 1841 și se numește ”Cozonacul lui Mihai Kogălniceanu și Costache Negruzzi”, potrivit gastroart.ro, care o detaliează, în termenii folosiți atunci.

„La trei ocă de făină (o oca, adică 1.250 g), faci plămădeală cu o litră de drojdie de bere şi cu una litră de lapte (o litră, adică 320 sau 380 ml), puind şi trei ouă întregi. Laşi de dospeşte frumos şi pui două litre şi jumătate de lapte, 18 ouă întregi, trei litre de unt topit şi sarea trebuincioasă şi, frământându-l până ce se desprinde de mâini. Apoi lasă de dospeşte frumos şi, după ce au dospit bine, întoarce aluatul, îl mai lasă puţin de şede, pe urmă, făcând cozonaci, îi ungi cu gălbenuş de ou şi-i dai la cuptor”. 

Se pare că pe atunci nu existau cozonacii cu umplutură, ci erau mai mult o pâine dulce, dar acum aveți la îndemnă o grămadă de ingrediente.

Puteți folosi nucă, cremă de ciocolată sau de vanilie, rahat, stafide, dulceață ori brânză dulce. Spor la frământat! 

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/secretele-unui-cozonac-gustos-pufos-si-aromat-chef-bucatar-mariana-muraru-face-500-de

https://www.click.ro/utile/retete/cum-faci-cel-mai-bun-cozonac-retete-de-la-adi-hadean-nicolai-tand-si-catalin

https://www.click.ro/utile/retete/cozonac-cu-nuci-si-ciocolata

https://www.click.ro/utile/retete/cozonac-cu-nuca-si-rahat-fara-dospire

image
image
image
image
image
image
unghii jpeg
paște pixabay jpg
1 mituri despre zodii jpg jpeg
1 sarmale de post jpg jpeg
Cum să ți îmbunătățești abilitățile de ascultare în limba engleză  png
horoscop zilnic 15 aprilie jpg
riduri jpg
citate celebre despre bucurie si fericire 1024x576 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net