Ce votăm duminică? «Să ne dea subvenții din ălea»

4-1-3col.jpg

Românii sunt aşteptaţi la vot duminică pentru a alege europarlamentarii, dar şi pentru referendumul iniţiat de Iohannis

Votul la români e motiv de distracţie şi voie bună. Mai ales la ţară, unde oamenii locului se îmbracă în straie de sărbătoare, merg la urne, apoi la terasă la o bere. Dar ştiu ei ce votează? Reporterii Digi 24 au mers în Oltenia, şi au încercat să afle ce ştiu sătenii despre scrutinul de duminică.

În satele doljene, timpul curge după alte reguli decât la oraş. Este puţin după ora prânzului, iar oamenii îşi văd de-ale lor. La politică se pricep cu toţii. Ziua votului este mereu un motiv de bucurie, iar drumul către secţie trebuie musai străbătut în haine de sărbătoare. În faţa porţii mai multe femei stau la clacă, în timp ce copiii se joacă pe uliţă.

4-2-2col-femei-in-poarta.jpg

Oltencele s-au adunat la poartă să discute despre alegeri

Femeie: Eu mă duc, cum să nu, mamă, eu mă duc întotdeauna la votare.

Reporter: Şi la referendum, ce faceţi, v-aţi decis?

Da. (...) Eu votez pe cine ştiu. Pe domnul..., că nu ştiu eu, că ştiu carte, dar nu-i cunosc pe toţi. (...) Manda, care e foarte bun.

Ce a făcut el aşa, de-a lungul timpului, cu ce s-a remarcat?

4-3-2col-membru-in-comisie.jpg

Deşi e membru în comisia de votare, săteanul nu ştie de ce e chemat la vot

Deosebit? În Craiova, nu pe aici pe la noi, pe la ţară.

De după un gard, un sătean care va fi membru în comisia din secţia de votare deschisă în şcoala din sat, nu pare să ştie mai multe decât consătenii săi.

Mergeţi la alegeri?

4-3-2col-unii-zic-ca-psd-ul-unii-zic-ca-pnl-ul.jpg

„Unii zic că PSD-ul, unii zic că PNL-ul”, spune bărbatul că trebuie să voteze la referendum

Membru în comisia din secţia de votare: Păi cum să nu, dacă sunt în sală, acolo. 

Dar ce e cu europarlamentarele astea acum, ce se votează, de fapt?

Ce pot să vă spun, votăm, ca să ne dea şi nouă subvenţii din ălea.

Şi cu referendumul? Ce ştiţi de referendum?

Nu ştiu nimic (...) Am încredere în domn primar.

Oamenii locului spun că ştiu de la părinţi şi de la bunici că este o datorie cetăţenească să meargă la vot. Nu toţi au avut, din păcate, timp să se şi informeze înainte.

Dar ce se votează la referendumul ăsta? Pentru ce?

Bărbat: Unii zic că PSD ul, unii zic că PNL-ul. (...)

Ce votaţi dacă nu ştiţi despre ce e vorba?

Găsim noi acolo, vedem şi noi, ne uităm pe PSD sau PNL.

Păi nu, la referendum nu e cu PNL şi PSD.

4-2col-nu-ma-duc-la-vot.-e-pentru-ei-ei-se-ingrasa.jpg

„Nu mă duc la vot. E pentru ei. Ei se îngraşă”, zice cu năduf bătrânul

Dar cu ce?

Numele rostite des la televizor le sunt întrucâtva familiare şi oamenilor din sat.

Preşedintele ţării, de ce nu acceptă miniştri? (...) El se duce la parlamentul european, la preşedintele parlamentului, la preşedintele comisiei, la Buncher ăla, cum îl cheamă şi spune numai prostii. (...)

N-aţi văzut pe Koreşi, n-aţi văzut? A făcut dosare ilegale. (...) DNA a făcut numai măgării.

Cine, cine a făcut?

Koreşi!

Reporterii fac un popas şi în Vârvoru, o comună în care Olguţa Vasilescu şi-a cumpărat o proprietate. „A cumpărat casă aici, la Vârvor, a cumpărat aici, lângă pădure. Şi-a făcut treburile şi noi, ca proştii, stăm şi murim de foame în casă. (...) 750 de lei. 30 de ani de vechime. Am lucrat ca tractorist, am luat grupa a doua”, spune cu năduf un sătean. 

Şi ce faceţi, mergeţi acum la alegeri?

Eu? Nu merg, doamnă, că nu mă ajută cu nimic. (...) N-am nici un avantaj, e pentru ei, nu e pentru noi. Pentru noi, românii, s-a dus dracu toată treaba. (...) Ei se îngraşă, ei îşi umflă buzunarele de bani, iar noi, vorba aceea, sărmanii, noi stăm cu 6 milioane pensie pe lună. Munciţi 30 de ani de zile. 

Primar din Argeş filmat împărţind bani în campania electorală

Un film postat pe Facebook îl arată pe primarul din localitatea argeşeană Slobozia împărţind în campanie electorală diplome de fidelitate şi premii sub forma unui plic cu 50 de lei cuplurilor longevive şi îndemnându-i pe localnici, cu argumente personale, să voteze duminică, 26 mai, scrie adevarul.ro.  În imagini se vede un bătrânel care ţine în mână trei garoafe roşii, o diplomă şi un plic pe care îl desface după ce se întoarce la scaunul său. Înăuntru găseşte şi premiul: 50 de lei. Scena a fost filmată pe 21 mai, la Ziua Comunei Slobozia, eveniment la care au participat lideri ai PSD Argeş senatori, deputaţi, dar şi numeroşi aleşi locali şi judeţeni. „Vă doresc distracţie plăcută. Avem acolo mici, grătare (...) E gratis (...). Mergeţi si serviţi, bere şi ţuică. V-am spus, am făcut o sărbătoare din această zi, vă rugăm să vă petreceţi în mod civilizat şi duminică, să ieşiţi la vot! Îmi faceţi un bine mie şi ţării!”, le-a spus oamenilor primarul PSD Petre Funie.

Loading...

Citește și