Ce variante sunt pentru funcția de comisar european

Ultima actualizare:

    Uite ce variante sunt pentru funcția de comisar europeanFOTO: adevarul.ro
Uite ce variante sunt pentru funcția de comisar europeanFOTO: adevarul.ro

Rovana Plumb a avut probleme cu declarația de avere și a fost respinsă pentru funcția de comisar european. Se vehiculează alte nume care să ocupe înalta funcție de la Bruxelles. Dacă moţiunea Opoziţiei nu trece, PSD va veni cu o altă variantă, fără să-l consulte pe şeful statului, scrie ”Adevărul”.

Va avea România un comisar european pentru Transporturi? Până acum, știm că Rovana Plumb a fost respinsă din pricina unor neclarități în declarația de avere. În primă fază, Dan Nica fusese trimis la pachet cu Rovana Plumb, iar Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a optat la momentul respectiv pentru Rovana Plumb, considerându-l pe Dan Nica o propunere nepotrivită. Ulterior, Rovana Plumb a fost respinsă de Comisia Juridică a Parlamentului European pe motiv de conflict de interese: nu a putut justifica un împrumut de 170.000 de euro faţă de PSD. 

Luminiţa Odobescu, Siegfried Mureşan, Emil Hurezeanu, Luca Niculescu sau Ana Birchall sunt numele luate în calcul de preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de comisar european, în cazul în care Guvernul Dăncilă pică, susţin surse politice pentru „Adevărul“.

Dacă moţiunea Opoziţiei nu trece, PSD va veni cu o altă variantă internă - a treia -, fără să-l consulte pe şeful statului.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aşteaptă moţiunea de cenzură a PNL pentru a stabili viitorul comisar al României, după ce l-a respins pe Dan Nica, a doua propunere trimisă de Guvernul Dăncilă la Bruxelles.

Surse de la Bruxelles au explicat pentru ”Adevărul” că Ursula von der Leyen aştepta o propunere nouă din partea Guvernului Dăncilă, dar nu Dan Nica.

Ce propuneri ar fi pentru comisar european

Potrivit legii, comisarul european este propus de premier, fie şi unul interimar. Însă președintele Klaus Iohannis are mai multe variante la îndemână, scrie adevarul.ro.

1. În cazul în care moţiunea trece, Iohannis poate desemna rapid un nou premier - cel mai probabil Ludovic Orban, iar săptămâna viitoare vom avea un nou Guvern în funcţie. În acest caz, propunerea României pentru funcţia de comisar european va fi Siegfried Mureşan, susţin surse politice pentru Adevarul. Siegfried Mureşan este europarlamentar PNL şi vicepreşedinte al grupului PPE din Parlamentul European, familie politică din care face parte şi Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

  • 2. Chiar dacă moţiunea trece, Klaus Iohannis poate amâna desemnarea unui nou premier până după alegerile prezidenţiale (scenariul din 2009). În acest caz, Guvernul Dăncilă rămâne interimar. În acest caz, preşedintele Klaus Iohannis va negocia cu premierul Viorica Dăncilă numele viitorului comisar european. În cazul în care se va ajunge la o negociere între palate, preşedintele Klaus Iohannis are mai multe variante de lucru: Luminiţa Odobescu (ambasadorul României la UE), Emil Hurezeanu (ambasador în Germania)  şi Luca Niculescu (ambasador în Franţa), toţi trei fiind consideraţi candidaţi tehnocraţi. Însă şeful statului ar putea accepta şi un nume din PSD.
  • Negocierea dintre Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă nu poate fi tergiversată, pentru că toţi comisarii europeni trebuie să treacă de audierile Parlamentului European până la finalul lunii octombrie, când România se va afla în plină campanie electorală.
  • 3. În cazul în care moţiunea de cenzură nu trece, premierul Viorica Dăncilă va veni cu o nouă propunere de comisar, fără să se consulte cu preşedintele Klaus Iohannis. ”Deşi a fost votată ca variantă de rezervă, Gabriela Ciot, de la MAE, nu are nici o şansă. Va fi cineva de la PSD. Avem variante. Chiar şi Dan Nica ar avea şanse în acest scenariu“, susţin sursele citate. ”Pot confirma că Guvernul Român a trimis o scrisoare ieri (7 octombrie - n.r.). Această scrisoare conţinea numele unui candidat, care fusese deja intervievat de către preşedintele-ales al Comisiei, dar nu a fost acceptat (Dan Nica – n.r)”, a declarat, pentru Digi24, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene.

Citește și:

Cine este Gabriela Ciot, propunerea PSD pentru funcția de comisar european

Dan Nica, propus de Viorica Dăncilă pentru postul de comisar european, respins de președintele CE

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net