Ce trebuie să ştim ca să nu intrăm în panică din cauza coronavirusului

Ultima actualizare:

Pornită din China, ţara cea mai afectată din lume, epidemia provocată de coronavirusul Covid-19 s-a întins pe tot globul. Printre ţările afectate se numără, de miercuri seară, 26 februarie, şi România. Iată principalele informaţii, dar şi necunoscute, despre virusul ucigaş.

Care este rata de mortalitate?

Specialiştii spun că produce mai multe decese decât gripa sezonieră, dar mai puţine decât precedentele epidemii legate de un coronavirus. Cu toate acestea, nu se cunoaşte cu exactitate rata de morta-li-tate provocată de Covid-19. Potrivit cifrelor oficiale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), s-au înregistrat 2.804 decese dintr-un total de peste 82.100 cazuri confirmate în lume. Majoritatea s-au înregistrat în China. Aceste cifre indică o rată de mortalitate uşor peste 3%. Un studiu făcut de chinezi pe 72.314 de cazuri confirmate a arătat că boala este benignă în 80,9% din cazuri, “gravă” în 13,8% din cazuri şi “critică” în 4,7% din cazuri, scrie hotnews.ro.

Când creşte pericolul?

Rata de mortalitate creşte cu vârsta, iar persoanele de peste 80 de ani prezintă cele mai mari riscuri, cu o rată a mortalităţii de 14,8%. Pacienţii deja afectaţi de boli cardiovasculare sunt cei mai ameninţaţi, în faţa diabeticilor sau a persoanelor care suferă de boli respiratorii cronice sau de hipertensiune.

Cât este de contagioasă boala?

Periculozitatea unei boli nu depinde doar de rata de mortalitate, ci şi de capacitatea sa de a se răspândi. “Chiar dacă doar 3% din cazuri mor, se poate ajunge la cifre importante dacă 30% sau 60% dintr-o populaţie este infectată”, subliniază dr. Simon Cauchemez, de la Institutul Pasteur din Paris. Specialiştii par să fie de acord că fiecare bolnav infectează în medie între două şi trei persoane în absenţa măsurilor de control (ceea ce corespunde “ratei de reproducţie de bază” a bolii, sau R0). Este mai mult decât gripa (1,3), net sub rujeolă (peste 12), şi comparabil cu SARS (3). Tocmai de aceea, sunt importante măsurile de carantină şi izolarea la domiciliu a suspecţilor.

Cum se transmite coronavirusul?

Virusul se transmite în principal pe cale respiratorie şi prin contact fizic. Transmisia pe cale respiratorie se face prin picăturile de salivă expulzate de bolnav, spre exemplu atunci când tuşeşte. Cercetătorii recomandă menţinerea unei distanţe de contact (cel puţin un metru).

Care e perioada de incubaţie a coronavirusului?

Această perioadă, între infectare şi apariţia simptomelor, este estimată “între una şi 14 zile” de către OMS, dar cel mai frecvent “în jur de cinci zile”. Aceste date au condus la fixarea unei perioade de carantină de 14 zile pentru suspecţi.

Care sunt simptomele coronavirusului?

Simptomele cele mai frecvente “includ tulburări respiratorii, febră, tuse, apnee şi dificultăţi respiratorii”, arată OMS. “În cazurile cele mai grave, infecţia poate antrena o pneumonie, un sindrom respirator acut sever, insuficienţă renală şi chiar moartea.” 

Cum se tratează coronavirusul

Nu există nici vaccin şi nici medicamente împotriva coronavirusului, iar tratamentele constau în tratarea simptomelor. Unii pacienţi primesc antivirale sau alte tratamente experimentale, a căror eficienţă este în curs de evaluare.

Cum ne ferim de coronavirus?

Pentru a preveni o contaminare, autorităţile sanitare insistă asupra măsurilor-barieră: spălarea frecventă a mâinilor, tuşitul în dreptul cotului sau într-o batistă de unică folosinţă, purtarea unei măşti dacă eşti bolnav, evitarea locurilor aglomerate.

De ce e importantă carantina?

Covid-19 este foarte contagios, aşa că, dacă persoanele care au luat contact cu un bolnav sau au călătorit în zonele unde este declarată epidemie nu stau izolate două săptămâni, riscul ca foarte multe persoane să se îmbolnăvească este uriaş. 

Epidemia, în cifre

  • Număr total cazuri: 82.171
  • Număr decese: 2.804
  • Număr vindecări: 33.129
  • Ţări afectate: 50
  • Epidemia provocată de coronavirusul Covid-19 se extinde pe zi ce trece. În afara Asiei, cel mai mare focar rămâne Italia, cu peste 450 de cazuri confirmate şi 12 decese, dar numărul îmbolnăvirilor a crescut şi în Germania şi Franţa. Ieri, ţări ca Pakistan, Georgia, Norvegia, Danemarca, Estonia, Macedonia, Grecia, România şi Algeria au confirmat primii pacienţi depistaţi pozitiv. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
WhatsApp Image 2024 04 20 at 09 53 05 jpeg
image
image
image
image
image
image
cavou Iulia Hasdeu jpg
virnant jpeg
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net